Υλικά
  • 1 μεγάλο χταπόδι (1.500γρ. περίπου)
  • 1 φλ. νερό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • ½ κ.γ. κόκκους πιπέρι
  • ½ φλ. ξύδι από κρασί
  • ¾ φλ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
  • λίγη ρίγανη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το χταπόδι ξιδάτο, πρώτα καθαρίζουμε το χταπόδι και το τοποθετούμε σε κατσαρόλα με την κουκούλα του από πάνω. Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, τα πιπέρια και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
  2. Μόλις πάρει βράση το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι και να τσιμπιέται εύκολα με πιρούνι.
  3. Προσθέτουμε το ξύδι, το μισό ελαιόλαδο ανεβάζουμε ελαφρώς τη θερμοκρασία και συνεχίζουμε το βράσιμο με ανοιχτό καπάκι για 30 λεπτά ακόμη.
  4. Βγάζουμε το χταπόδι με μια πιρούνα πάνω σε επιφάνεια κοπής κι αφού κρυώσει λίγο,  χωρίζουμε τα πλοκάμια από την κουκούλα και μετά τα κόβουμε όλα σε μικρότερα κομμάτια.
  5. Μεταφέρουμε τα κομμάτια σε γυάλινο μπολ ή βάζο, προσθέτουμε το σκόρδο και περιχύνουμε με όλα τα ζουμιά της κατσαρόλας που στο μεταξύ έχουν χυλώσει ελαφρώς και με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  6. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς το χταπόδι κι ύστερα σκεπάζουμε το σκεύος με καπάκι και το διατηρούμε στο ψυγείο.
  7. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε βγάζουμε όσο χταπόδι θέλουμε σε πιατάκι, πασπαλίζουμε με ρίγανη και λίγο ζουμάκι από το μπολ. 

Δεν χρειάζεται να παραβράσετε το χταπόδι μέχρι να χάσει τις βεντούζες και το δέρμα του. Αρκεί να είναι μαλακό, να τσιμπιέται εύκολα με το πιρούνι και να νιώθετε τη σάρκα του στο στόμα όταν το μασάτε, όχι να λιώνει στο στόμα.