Υλικά
  • 1 χταπόδι, περίπου 1-1,2 κιλό
  • 300 γρ. μπρόκολο, κομμένο σε μπουκετάκια
  • 200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. κόκκοι πιπεριού
  • ½ κ.γ. ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το λαδολέμονο

  • 50 ml ελαιόλαδο
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
  • 1 κ.γ. μέλι (προαιρετικά)

Ασύρτικο με αρώματα εσπεριδοειδών, χαρακτηριστικό ορυκτό χαρακτήρα, υψηλή οξύτητα και μακρά και έντονη επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Santorini Assyrtiko Santo Wines
 

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το ψητό χταπόδι με μπρόκολο και ντοματίνια, πρώτα βάζουμε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Έπειτα προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και τους κόκκους πιπεριού. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε το χταπόδι και το σιγοβράζουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  2. Βράζουμε το μπρόκολο σε αλατισμένο νερό για 3-4 λεπτά, ώστε να παραμείνει τραγανό. Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
  3. Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια, το ραντίζουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και το ψήνουμε σε δυνατή σχάρα ή grill pan για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρει χρώμα.
  4. Σε ένα μπολ, χτυπάμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το σκόρδο και το μέλι μέχρι να γίνουν ομοιογενές dressing.
  5. Βάζουμε το ψητό χταπόδι σε μια πιατέλα, μαζί με το μπρόκολο και τα ντοματίνια. Περιχύνουμε με το λαδολέμονο και πασπαλίζουμε με ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.