
Υλικά
για περίπου 6-8 τσουρέκια
- 800 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
- 200 γρ. αλεύρι σκληρό
- 45 γρ. μαγιά νωπή
- 170 γρ. γάλα φρέσκο, χλιαρό
- 180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 180 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γρ. χυμό πορτοκαλιού,
- 150 γρ. κρασί γλυκό Σάμου
- 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκάλι ή περγαμόντο
- 1 κ.γ. ξύσμα λεμόνι
- 1 κ.γ. μαχλέπι
- ½ κ.γ. μαστίχα
- ½ κ.γ. αλάτι
Για την επάλειψη
- 1 κρόκο αυγού
- 2 κ.σ. νερό
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- σουσάμι και παπαρουνόσπορο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα ατομικά τσουρέκια με μαστίχα και γλυκό κρασί, σε ένα μπολ βάζουμε 3 κ.σ. από τη ζάχαρη και το γάλα, και μέσα διαλύουμε καλά τη μαγιά.
- Προσθέτουμε το σκληρό αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το προζύμι σε ζεστό σημείο να φουσκώσει για 1 ώρα.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο, την υπόλοιπη ζάχαρη, τον χυμό του πορτοκαλιού, το ξύσμα, την βανίλια και το αλάτι.
- Τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι και όταν λιώσει το βούτυρο, αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
- Κατόπιν προσθέτουμε το κρασί, τα αυγά χτυπημένα ελαφρά, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τα ξύσματα.
- Σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το χλιαρό, μείγμα βουτύρου που ετοιμάσαμε και το προζύμι.Ζυμώνουμε τα υλικά για 10 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα ή με το χέρι. Όταν η ζύμη είναι λεία και γυαλιστερή σταματάμε το ζύμωμα.
- Σκεπάζουμε το μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα να διπλασιαστεί η ζύμη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε όσα τσουρεκάκια θέλουμε να φτιάξουμε.
- Πλάθουμε καρβελάκια και τα τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό σημείο για 20 λεπτά και προθερμαίνουμε τον φούρνο 180℃ στο αερόθερμο.
- Σε μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της επάλειψη καλά, αλείφουμε τα τσουρεκάκια και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 35 λεπτά.
Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κρασί, μοιράζουμε την ποσότητά του αυξάνοντας την ποσότητα από το γάλα και το χυμό πορτοκαλιού.