Υλικά

για περίπου 6-8 τσουρέκια 

  • 800 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 200 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 45 γρ. μαγιά νωπή
  • 170 γρ. γάλα φρέσκο, χλιαρό
  • 180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 180 γρ. βούτυρο αγελαδινό,  σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. χυμό πορτοκαλιού,
  • 150 γρ. κρασί γλυκό Σάμου
  • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκάλι ή περγαμόντο
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμόνι
  • 1 κ.γ. μαχλέπι
  • ½ κ.γ. μαστίχα
  • ½ κ.γ. αλάτι

Για την επάλειψη

  • 1 κρόκο αυγού
  • 2 κ.σ. νερό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • σουσάμι και παπαρουνόσπορο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα ατομικά τσουρέκια με μαστίχα και γλυκό κρασί, σε ένα μπολ βάζουμε 3 κ.σ. από τη ζάχαρη και το γάλα, και μέσα διαλύουμε καλά τη μαγιά.
  2. Προσθέτουμε το σκληρό αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το προζύμι σε ζεστό σημείο να φουσκώσει για 1 ώρα.
  3. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο, την υπόλοιπη ζάχαρη, τον χυμό του πορτοκαλιού, το ξύσμα, την βανίλια και το αλάτι.
  4. Τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι και όταν λιώσει το βούτυρο, αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
  5. Κατόπιν προσθέτουμε το κρασί, τα αυγά χτυπημένα ελαφρά, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τα ξύσματα.
  6. Σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το χλιαρό, μείγμα βουτύρου που ετοιμάσαμε και το προζύμι.Ζυμώνουμε τα υλικά για 10 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα ή με το χέρι. Όταν η ζύμη είναι λεία και γυαλιστερή σταματάμε το ζύμωμα.
  7. Σκεπάζουμε το μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα να διπλασιαστεί η ζύμη.
  8. Χωρίζουμε τη ζύμη σε όσα τσουρεκάκια θέλουμε να φτιάξουμε.
  9. Πλάθουμε καρβελάκια και τα τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό σημείο για 20 λεπτά και προθερμαίνουμε τον φούρνο 180℃ στο αερόθερμο.
  10. Σε μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της επάλειψη καλά, αλείφουμε τα τσουρεκάκια και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.
  11. Ψήνουμε στον φούρνο για 35 λεπτά. 

Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κρασί, μοιράζουμε την ποσότητά του αυξάνοντας την ποσότητα από το γάλα και το χυμό πορτοκαλιού.