Όταν μου είπαν φίλοι να συναντηθούμε στη Στοά Σπυρομήλιου, στο City Link, για ψάρι χαμογέλασα. Βλέπεις το ψάρι δεν το έχω συνδέσει με το κέντρο της πόλης, ούτε με τη συγκεκριμένη στοά που προσπερνώ συνήθως όταν πάω σε κάποιο από τα κοντινά της θέατρα. Φτάνοντας και προχωρώντας προς το Atelier Papaioannou, που ήταν το ραντεβού μου, αντίκρισα ένα πανέμορφο μαγαζί, με φούξια μπουκαμβίλιες (δεν ήταν αληθινές, αλλά πραγματικά ομορφαίνουν το χώρο, τη διάθεση και τη στοά), λευκοντυμένα τραπέζια (επιτέλους, τραπεζομάντιλο σκέφτηκα!) και λαμπιόνια. Η πρώτη αίσθηση λοιπόν ήταν όχι απλά θετική, αλλά όμορφη και ονειρική.
Η συνέχεια ωστόσο ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Το πρώτο που έμαθα είναι ότι ο Γιώργος Παπαϊωάννου έχει αναθέσει την κουζίνα του νέου του εστιατορίου στον ανιψιό του Κωνσταντίνο Παππά, που του 'χει μεταλαμπαδεύσει άριστα τη γνώση του, μιας κι έχει δουλέψει πλάι του, τόσο εντός όσο κι εκτός Αθηνών, κι ας είναι μόλις 26 χρονών. Ως executive chef ο Κωνσταντίνος στέκεται στο ύψος της κουζίνας του Παπαϊωάννου και τα πάει περίφημα. Κι αυτό το αποδεικνύει μέσα από τα άρτια εκτελεσμένα πιάτα του, τη φρεσκάδα των υλικών του και τη σπιρτάδα των συνταγών του. Παρότι ξεκινήσαμε το δείπνο μας με μια πεντανόστιμη ψαρόσουπα από ψάρι ημέρας με κέρδισε το πρωτότυπο κεμπάπ ψαριού με πιπεριά Φλωρίνης, που σερβίρεται με μελιτζανοσαλάτα και το ανάλαφρο σασίμι σφυρίδας με θαλασσινή φρεσκάδα και φινόκιο.
Οι σαλάτες και τα πρώτα πιάτα, όπως το μαγιάτικο με κουνουπίδι και κόλιανδρο ή τα στρείδια, που τα παραγγέλνεις με το τεμάχιο, βασίζονται στην άριστη ποιότητα των υλικών τους και στην απλότητα. Γιατί αν η ποιότητα είναι τόσο καλή, το πιάτο δεν έχει ανάγκη από περιττά φτιασιδώματα, αναδεικνύεται μέσα στην απλότητά του και εδώ αυτό είναι τόσο εμφανές που το αντιλαμβάνεσαι από την πρώτη στιγμή.
Κατά τη διάρκεια του γεύματος, το προσωπικό είναι συνεχώς δίπλα σου και φροντίζει να μη σου λείψει τίποτα. Ωστόσο καμία στιγμή δεν νιώθεις την παραμικρή ενόχληση. Είναι διακριτικό και πολύ καλά εκπαιδευμένο να σου εξηγεί τόσο τα πιάτα όσο και τα κρασιά που θα επιλέξεις να συνοδεύσεις το φαγητό σου. Εδώ θα βρεις πολύ καλά κρασιά, τόσο από τον ελληνικό όσο και από τον διεθνή αμπελώνα, αλλά και πολλές επιλογές σε ποτήρι. Το τελευταίο είναι αρκετά σημαντικό αν σκεφτείς ότι εκεί ολόγυρα η περιοχή είναι γεμάτη θέατρα. Πολλές φορές μετά το θέατρο θες να πιεις ένα ποτήρι κρασί ή ένα prosecco και να συζητήσεις με την παρέα σου για την παράσταση. Εδώ είναι το κατάλληλο μέρος. Ένα ποτηράκι κρασί και ένα ελαφρύ πιάτο στη μέση είναι ό,τι πρέπει. Και αν έχεις όρεξη για κοκτέιλ (ή mocktail), στον κατάλογο θα βρεις τουλάχιστον 6 signature cocktails. Αυτό που εγώ ξεχώρισα είναι το Orange Lady με τζιν, τσάι ροδάκινο, χυμό λάιμ και passion fruit.
Για κυρίως δεν θα δυσκολευτείς. Εγώ ήμουν πλήρης με μια ψαρόσουπα και ένα ψητό ψάρι ημέρας, αλλά αν θες κάτι διαφορετικό υπάρχει το Λινγκουίνι με κιμά τόνου και χαβιάρι και πιο περίτεχνα πιάτα με ψάρι όπως η Πεσκανδρίτσα οσομπούκο με αρσενικό Νάξου ή η διαφορετική Ρεβιθάδα με καπόνι και σέσκουλα. Η αλήθεια είναι πως όλο το μενού είναι εμπνευσμένο από τις πρώτες συνταγές του πατέρα του Γιώργου Παπαϊωάννου, αλλά και τη νησιώτικη κουζίνα. Όμως αυτό που τα κάνει όλα τόσο ξεχωριστά είναι η ποιοτική ελληνική πρώτη ύλη και τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.
Για την ιστορία, ο Γιώργος Παπαϊωάννου το πρώτο εστιατόριό του το άνοιξε τη δεκαετία του '90 στα σοκάκια του Μικρολίμανου στον Πειραιά, ενώ την άνοιξη του 2013 μετακόμισε δίπλα στη θάλασσα με φόντο τη γραφική Μαρίνα. Σήμερα εστιατόρια Παπαϊωάννου βρίσκουμε σε άλλα τρία σημεία στην Ελλάδα, σε Βουλιαγμένη, Κηφισιά και Μύκονο.
Atelier Papaioannou
Βουκουρεστίου 3, Στοά Σπυρομήλιου City Link, Σύνταγμα
www.atelier-papaioannou.gr
Τηλέφωνο: 210-32.11.315
Ωράριο Λειτουργίας: Ανοιχτά και μεσημέρι
Κόστος: 60 ευρώ/άτομο χωρίς ποτό