Αν και έχουμε συνηθίσει να τιμάμε περισσότερο το μέλι, τα προϊόντα που παράγουν οι μέλισσες έχουν ομολογουμένως ακόμη και θεραπευτικές ιδιότητες. Όσον αφορά στη γύρη, τα οφέλη της για την υγεία είναι τόσα, που το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Υγείας την έχει αναγνωρίσει ως φάρμακο.
Τι είναι η γύρη των μελισσών
Ουσιαστικά προέρχεται από τη γύρη που συλλέγεται στα σώματα των νεαρών μελισσών, καθώς πετούν από το ένα λουλούδι στο άλλο, αναμεμειγμένη με το νέκταρ και το σάλιο των μελισσών. Το μείγμα μεταφέρεται στην κυψέλη, αποθηκεύεται στην κηρήθρα και, στη συνέχεια, συλλέγεται από τους μελισσοκόμους για να φτάσει στο εμπόριο σε μορφή μικρών σφαιριδίων.
Δεν έχει σχέση ούτε με το μέλι, ούτε με την πρόπολη, ούτε με τον βασιλικό πολτό, που αποτελούν άλλα χρυσά δώρα της μέλισσας.
Όπως υποστηρίζεται, η γύρη των μελισσών διαθέτει ένα εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ και περιλαμβάνει πάνω από 200 ουσίες όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια, λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα, ένζυμα και αντιοξειδωτικά.
Τα οφέλη για τον οργανισμό
Πολλές έρευνες έχουν γίνει παγκοσμίως, σχετικά με τα οφέλη της γύρης στον οργανισμό, ωστόσο αυτές γίνονται κατά κύριο λόγο σε ζώα και όχι τόσο σε ανθρώπους, με αποτέλεσμα να μην είναι αποδεδειγμένα, τουλάχιστον προς το παρόν, τα οφέλη της για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, με βάση τους υποστηρικτές της, ο κατάλογος με τη δράση της είναι πλούσιος:
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό.
- Δρα κατά των φλεγμονών.
- Βοηθά στην επούλωση πληγών.
- Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει (σε ζώα) ότι συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του ήπατος.
- Βελτιώνει την όψη του δέρματος.
- Βοηθά τη γονιμότητα.
Πού θα τη βρεις
Η γύρη μελισσών, όπως και ο βασιλικός πολτός, βρίσκεται εύκολα στο εμπόριο, σε καταστήματα με είδη διατροφής και ευεξίας, σε καταστήματα που πωλούν μέλη και προϊόντα μέλισσας, όσο και στα φαρμακεία. Θυμήσου επίσης ότι συναντάται και ως συστατικό στοιχείο σε συμπληρώματα διατροφής.
Τι να προσέξεις
Εκτός από τις επιφυλάξεις που πολλοί διατηρούν για τις ευεργετικές της ιδιότητες, αυτό που είναι βέβαιο πως πρέπει να προσέξεις είναι οι αλλεργίες, αφού σε περίπτωση που είσαι αλλεργικός στη γύρη, μπορεί να προκληθεί ακόμη και αναφυλαξία. Επίσης, προσεκτικές ως προς την κατανάλωση της γύρης των μελισσών χρειάζεται να είναι και οι γυναίκες που βρίσκονται σε κύηση ή θηλάζουν.
Για καλύτερα αποτελέσματα, αλλά και για ασφάλεια, προτίμησε καλής ποιότητας, νωπή γύρη, από τοπικούς παραγωγούς και ιδανικά, συμβουλεύσου τον γιατρό σου.
Πώς να την καταναλώνεις
Η γύρη των μελισσών μπορεί εύκολα να προστεθεί ως topping για το γιαούρτι ή τη βρώμη, αλλά και σε smoothies. Συνίσταται 1 κ.σ. για τους ενήλικες και μισή για τα παιδιά.
Επίσης, η γύρη καταναλώνεται σε κάψουλα, ως συμπλήρωμα, το πρωί, με άδειο στομάχι. Όσον αφορά στη συντήρησή της, αποθήκευσε τη γύρη στο ψυγείο ή ακόμη καλύτερα στην κατάψυξη, αφού η υψηλή θερμοκρασία αλλοιώνει τις ιδιότητές της. Αν είναι σε μορφή κάψουλας, μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία δωματίου.