Το γιαούρτι με μέλι είναι ένα εύκολο και κλασικό επιδόρπιο και σίγουρα, αποτελεί έναν ακαταμάχητο συνδυασμό. Η ελαφριά όξινη γεύση του γιαουρτιού, δένει τόσο ιδανικά με τη γλυκιά γεύση από το μέλι, το οποίο πέφτει αργά μέσα στο γιαούρτι για να ανακατευτεί και να γίνει ένα μαζί του, κάνοντάς το να θυμίζει κανονικό γλυκό. Κι όμως, εκτός από την ανάλαφρη γεύση και τις τόσες γλυκές αναμνήσεις που φέρνει ο συνδυασμός γιαούρτι - μέλι, προσφέρει και αναπάντεχα οφέλη στην υγεία σου. Ας πάρουμε τα συστατικά ένα - ένα. 

Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε προβιοτικά, που βοηθούν στην εξισορρόπηση της αναλογίας καλών και κακών βακτηρίων, στο μικροβίωμα του εντέρου, βελτιώνοντας την πέψη και τη συνολική ευεξία. 

Το μέλι από την άλλη, απογειώνει το γιαούρτι όχι μόνο γευστικά, αλλά και όσον αφορά τις ευεργετικές ιδιότητες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής, του Πανεπιστημίου του Ιλινόις.

Γιατί πρέπει να βάζεις μέλι στο γιαούρτι

Οι μελέτες αποκαλύπτουν ότι το μέλι μπορεί να υποστηρίξει τις προβιοτικές καλλιέργειες του γιαουρτιού, ενισχύοντας ενδεχομένως τα οφέλη του για την υγεία του εντέρου.

Αυτό σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να αρχίσεις να ρίχνεις μέλι κάθε μέρα στο πρωινό σου γιαούρτι; 


Τι δείχνει η έρευνα 

Η μεγαλύτερη πρόκληση με τα προβιοτικά του γιαουρτιού είναι ότι δεν καταφέρνουν πάντα να επιβιώνουν στο «ταξίδι» τους από το στόμα στο μικροβίωμα του εντέρου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ένζυμα που έχουμε στο στόμα, το στομάχι και το έντερό μας. Αυτά τα ένζυμα είναι απαραίτητα για την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, αλλά μπορούν επίσης να μειώσουν τον αριθμό των προβιοτικών που φτάνουν στο έντερο.

Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε από τους ερευνητές, η προσθήκη μιας μικρής ποσότητας μελιού μπορεί να βοηθήσει στην επιβίωση αυτών των προβιοτικών.

Οι ερευνητές εξέτασαν 66 υγιείς ενήλικες που κατανάλωναν γιαούρτι σκέτο ή με μέλι. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο συνδυασμός μελιού και γιαουρτιού όντως βελτίωσε το ποσοστό επιβίωσης των προβιοτικών, σε σύγκριση με το σκέτο γιαούρτι.

Πώς να εφαρμόσεις το συνδυασμό στη ρουτίνα σου 

Ομολογουμένως, ο συνδυασμός γιαούρτι – μέλι δεν είναι κάτι που αγαπούν όλοι, αλλά μπορεί να γίνει ένα ευχάριστο γεύμα που ταιριάζει σε κάθε ώρα της ημέρας. Από το πρωινό και τα ενδιάμεσα σνακ, μέχρι το βραδινό σου ή ως επιδόρπιο.
Για παράδειγμα, αν απολαμβάνεις το γιαούρτι σου με κάποιο γλυκαντικό, προτίμησε αντί να βάλεις ζάχαρη, να προσθέσεις μέλι που θα σου δώσει γεύση αλλά και θρεπτικά συστατικά. Μπορείς, επίσης, να προσθέσεις ξηρούς καρπούς ή κάποιο βούτυρο καρπών για καλά λιπαρά και έξτρα πρωτεΐνη, όπως και φρούτα για φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά και να έχεις ένα σούπερ bowl.