«Le Beaujolais Nouveau est arrivé» είναι το σλόγκαν που καλεί τους φίλους του κρασιού, κάθε τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου να δοκιμάσουν τα πρώτα κόκκινα κρασιά της χρόνιας. Τα κρασιά αυτά είναι ανάλαφρα και γοητευτικά, προσφέροντας αρώματα κόκκινων φρούτων, που θυμίζουν κεράσια, φραμπουάζ και ρόδι, αλλά και μπανάνας, κανέλας και ζαχαρωτών λόγω μιας ιδιαίτερης τεχνικής που εφαρμόζεται κατά τη διαδικασία της οινοποίησης.

Η απαλή τους δομή, οι ήπιες τανίνες και η δροσιστική οξύτητα τα κάνουν ιδανικά για να καταναλωθούν φρέσκα, ακόμη και χωρίς συνοδεία φαγητού, σερβιρισμένα σε χαμηλές θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 13°C με 15°C.

Από πού μας έρχονται

Το Beaujolais είναι μια γεωγραφική οντότητα που ξεδιπλώνεται από τα βόρεια προάστια της Λυών και σχεδόν αγγίζει τα νότια άκρα της διάσημης Βουργουνδίας. Η περιοχή έχει αρκετά μεγάλη έκταση και παρουσιάζει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα γεωλογία. Τα καλύτερα αμπελοτόπια βρίσκονται στις πλαγιές που σχηματίζονται από βουναλάκια και λόφους πάνω σε ηφαιστιογενούς προέλευσης εδάφη.

Η βεντέτα της περιοχής είναι η ερυθρή ποικιλία Gamay που δίνει κρασιά με ήπιες τανίνες και σχετικά υψηλή οξύτητα. Είναι ιδανική ποικιλία για να δώσει νεαρά κρασιά, που προσφέρονται για άμεση κατανάλωση, τα περίφημα «Beaujolais Nouveau». Σε αυτό συμβάλει και μια ιδιαίτερη οινολογική πρακτική που είναι γνωστή ως «macération carbonique».

Το παγκόσμιο φαινόμενο της μέρας των Beaujolais Nouveau

Τα κρασιά αυτά άρχισαν να γίνονται δημοφιλή στα bistrot της Λυών και του Παρισιού στα μέσα της δεκαετίας του 1950 και η φήμη τους εξαπλώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη δημιουργία του «φαινομένου» των Beaujolais Nouveau συνέβαλαν συντονισμένες προσπάθειες μάρκετινγκ, μέχρι και κινηματογραφική ταινία κυκλοφόρησε με το τίτλο «Le Beaujolais nouveau est arrivé».

Μάλιστα, η κατανάλωση τους από 1.000 εκατόλιτρα το 1956 έφθασε τα 300.000 εκατόλιτρα το 1979 και τα 1.400.000 το 1998!

Και κάπως έτσι φτάσαμε η τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου να καθιερωθεί ως η μέρα των Beaujolais Nouveau, που ανοίγουν οι πρώτες φιάλες και ξεκινάνε τα events. Τα Beaujolais Nouveau του 2025 έχουν καταφθάσει ήδη στις κάβες και στα wine bars για να τα απολαύσουμε.

Όσο για το ιδανικό pairing με φαγητό, συνδυάζονται ιδανικά με κοπές αλλαντικών όπως μορταδέλες, καπνιστή ωμοπλάτη, γαλοπούλα και προσούτο, με κίτρινα τυριά μέτριας ωρίμασης και με λευκά αλοιφώδη τυριά όπως το brie. Επίσης, μπορούν να συνδυαστούν όμορφα με σολομό και θαλασσινά σε ελαφριές κόκκινες σάλτσες. Τέλος, θα είναι ιδανική παρέα για την αγαπημένη μας pizza.