Είσαι και εσύ από αυτούς που λατρεύουν να μένουν σπίτι για χουχούλιασμα, ταινίες και ζεστό καφεδάκι; Έχεις προμηθευθεί τις απαραίτητες μηχανές και εξαρτήματα που σε κάνουν καθημερινά επαγγελματία barista στο σπίτι; Τότε αυτό το άρθρο είναι για εσένα. 

Η αλήθεια είναι πως μετά το σοκ του εγκλεισμού της πανδημίας είναι σαν η έκφραση «μένουμε σπίτι» να αποτυπώθηκε στο DNA μας και έτσι, ακόμη και σήμερα μας ακολουθεί, με αποτέλεσμα να απολαμβάνουμε όλο και περισσότερο τις μικρές αλλά πολύτιμες απολαύσεις στο σπίτι, όπως ένας καλός καφές. 

Αν το ψάχνεις λίγο παραπάνω και έχεις μάθει κάθε τέχνη του espresso και των διαφόρων ειδών καφέ που αυτός δημιουργεί, τι θα έλεγες να εξελίξεις τις επιδόσεις σου ακόμη περισσότερο και την επόμενη φορά να σερβίρεις στους σου και έναν irish coffee;

Το ρόφημα που φυσικά μας έρχεται από την και κρύα Ιρλανδία θα μπορούσε να χαρακτηρίζεται και ως κοκτέιλ, αφού έχει ως συστατικό του το παραδοσιακό ποτό των Ιρλανδών, το whiskey, διακρίνεται για το σκούρο χρώμα του και σερβίρεται σε αυτό το ψηλό ποτήρι που σίγουρα έχεις δει κάπου. Θα σου πούμε εξ αρχής ότι η διαδικασία του είναι λίγο πιο περίπλοκη από τους υπόλοιπους καφέδες, αλλά αξίζει να του δώσεις μία ευκαιρία.

Η ιστορία του Irish coffee

Ο ιρλανδικός καφές δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1943 από έναν σεφ ονόματι Joe Sheridan, που εργαζόταν σε ένα μικρό αεροδρόμιο της Ιρλανδίας, ο οποίος μάλλον χωρίς να το καταλάβει έφτιαξε για πρώτη φορά στα χρονικά Irish coffee για τους επιβάτες των οποίων η πτήση είχε αναδρομολογηθεί. Προς έκπληξή του ο κόσμος ενθουσιάστηκε με το ζεστό ρόφημα, ενώ ένας από αυτούς τον ρώτησε τι καφές είναι αυτός. Εκείνος τυχαία απάντησε ότι είναι «ιρλανδικός καφές» και κάπως έτσι τυχαία το όνομα έμεινε και από τότε αυτό το πρωτόγνωρο και περίεργο ρόφημα είναι ένα κλασικό ζεστό κοκτέιλ που απολαμβάνουν στην Ιρλανδία στη γιορτή του Αγίου Πατρικίου (St. Patrick’s) και όχι μόνο.

Πώς να τον φτιάξεις 

Ο ιρλανδικός καφές χρειάζεται λίγο χρόνο παραπάνω από τους άλλους καφέδες και προσοχή. Αποτελείται από τρία βασικά στοιχεία - καφέ, whiskey και πλούσια κρέμα - και παρακάτω θα δεις πώς μπορείς να τον φτιάξεις στο σπίτι. 

Υλικά

  • 1 φλ. νερό ζεστό
  • 2 κ.γ. ζάχαρη καστανή
  • 1 φλ. καφέ φίλτρου
  • 50 ml ουίσκι ιρλανδικό
  • ½ φλ. κρέμα γάλακτος 
  • λίγη σοκολάτα τριμμένη για το γαρνίρισμα 

Διαδικασία

  1. Για τον καφέ: Καταρχάς, θα χρειαστείς ένα ψηλό ποτήρι από χοντρό γυαλί. Ρίξε μέσα του το ζεστό νερό και άφησέ το για περίπου 2 λεπτά, ώστε να ζεσταθεί το ποτήρι.
  2. Άδειασε το νερό και προσθέστε τη ζάχαρη, τον ζεστό καφέ και ανακάτεψε για να διαλυθεί η ζάχαρη. Στη συνέχεια πρόσθεσε το ουίσκι.
  3. Για την κρέμα: Σε μία κούπα ή μικρό μπολ και χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ ή με το χέρι, χτύπα την κρέμα γάλακτος μέχρι να αφρατέψει. Η κρέμα θα πρέπει να είναι παχύρρευστη αλλά ταυτόχρονα να μπορεί και να χυθεί. 
  4. Εδώ δώσε ιδιαίτερη προσοχή: Κάλυψε τον καφέ με την κρέμα ρίχνοντας απαλά και χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος ενός ζεστού κουταλιού για να δώσεις σχήμα. 
  5. Μπορείς να γαρνίρεις με λίγη τριμμένη σοκολάτα.