
Το τσάι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα παγκοσμίως. Το απολαμβάνουμε με το πρωινό μας, ως απογευματινή τόνωση ή ακόμα και πριν τον ύπνο για χαλάρωση. Μέχρι σήμερα, η επιστημονική έρευνα επικεντρωνόταν κυρίως στην περιεκτικότητά του σε καφεΐνη, στη διατροφική του αξία ή στη σύγκρισή του με τον καφέ. Ωστόσο, μια νέα μελέτη φέρνει στο φως ένα απροσδόκητο όφελος: Το τσάι μπορεί να καθαρίσει το νερό μας από επιβλαβείς ρύπους, όπως τα βαρέα μέταλλα και να αποτελέσει ένα φυσικό φίλτρο!
Το τσάι ως φυσικό φίλτρο βαρέων μετάλλων
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ACS Food Science & Technology αποκάλυψε ότι τα φύλλα τσαγιού δεσμεύουν φυσικά βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδο, κάδμιο και αρσενικό, φιλτράροντας έτσι το νερό που πίνουμε. Τα μέταλλα παγιδεύονται στην επιφάνεια των φύλλων και απομακρύνονται απλά είτε αφαιρώντας τα φύλλα με το ειδικό εργαλείο είτε πετώντας το χρησιμοποιημένο φακελάκι. Η μελέτη αυτή προστίθεται σε έναν μικρό, αλλά αυξανόμενο όγκο έρευνας που αποδεικνύει τη φυσική ικανότητα του τσαγιού να καθαρίζει το νερό.
Το μυστικό για πιο «καθαρό» τσάι
Ο χρόνος εκχύλισης παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο. Όσο περισσότερο αφήνουμε το τσάι να μουλιάσει, τόσο περισσότερα βαρέα μέταλλα αφαιρούνται. Για παράδειγμα, 5 λεπτά εκχύλισης μειώνουν τη συγκέντρωση μολύβδου στο νερό κατά 15%, ενώ ολονύκτια εκχύλιση, όπως γίνεται συχνά με το παγωμένο τσάι, προσφέρει ακόμα καλύτερο φιλτράρισμα.
Ποιο τσάι φιλτράρει καλύτερα το νερό;
Η μελέτη εξέτασε διάφορους τύπους τσαγιού – μαύρο, πράσινο, oolong, λευκό, καθώς και βότανα. Τα περισσότερα είχαν παρόμοια αποτελέσματα, με μία όμως εξαίρεση. Τα άνθη χαμομηλιού δεν κατάφεραν να δεσμεύσουν ικανοποιητικά τα μέταλλα. Ωστόσο, ο τρόπος επεξεργασίας των φύλλων κάνει τη διαφορά, αφού το αλεσμένο τσάι απορροφά περισσότερα μέταλλα από τα ολόκληρα φύλλα, καθώς η μεγαλύτερη επιφάνεια ενισχύει τη διαδικασία φιλτραρίσματος.
Η σημασία της σωστής επιλογής για τσάι σε φακελάκι
Από την έρευνα προέκυψε ότι τα βιοδιασπώμενα φακελάκια από κυτταρίνη (παράγωγο ξύλου) ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά, ενώ εκείνα από νάιλον απελευθέρωναν μικροπλαστικά και δεν φιλτράριζαν καλά το νερό. Τώρα τα βαμβακερά η αλήθεια είναι πως παρουσίασαν ελάχιστη απορροφητικότητα.
Επομένως, αν και η επιστήμη δεν έχει ακόμα προσδιορίσει τα ακριβή οφέλη στην ανθρώπινη υγεία, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η απομάκρυνση βαρέων μετάλλων από το πόσιμο νερό μέσω του τσαγιού θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την έκθεση σε αυτά. Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να δεις το αγαπημένο σου ρόφημα με άλλο μάτι;
Πηγή: The Washington Post