Με μέγεθος μπουκαλιού 12 χιλιοστών, όσο ένας... κόκκος ρυζιού και περιεκτικότητα 0,005 εκατοστόλιτρων μπίρας, η οποία μάλιστα δεν περιέχει αλκοόλ, η νέα μπίρα της ζυθοποιίας Carlsberg είναι η μικρότερη στον κόσμο! Μάλιστα, για τη δημιουργία της, επιστρατεύτηκε ακόμη και μία καλλιτέχνης που ειδικεύεται στις μινιατούρες, η Άσα Στραντ.
«Την παρουσιάσαμε στο κέντρο της Στοκχόλμης και ήρθε πολύς κόσμος. Ήρθαν περίεργοι για να τη δουν καθώς είναι κάτι εξαιρετικά μικρό και χαριτωμένο και αυτό μας επέτρεψε να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για τη σημασία της υπεύθυνης κατανάλωσης», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Carlsberg Σουηδίας Κάσπερ Ντάνιελσον, σημειώνοντας ότι ο λόγος για τον οποίο προχώρησαν στη δημιουργία αυτού του πρωτότυπου προϊόντας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ.
«Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι η φιάλη δεν υπάρχει ή ότι οι εικόνες έχουν δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι το αποτέλεσμα της χειροτεχνίας, της καινοτομίας και της στενής συνεργασίας μεταξύ μας και πολλών ειδικών», είπε επίσης ο ίδιος.
Πώς η Carlsberg δημιούργησε τη μικρότερη μη αλκοολούχα μπίρα στον κόσμο
Το project δημιουργίας αυτής της μικροσκοπικής μπίρας συγκέντρωσε διάφορους ειδικούς, προκειμένου να επιτευχθεί. Το RISE (ένα κρατικό ινστιτούτο έρευνας και καινοτομίας της Σουηδίας) ανέλαβε το πρώτο στάδιο δημιουργίας της φιάλης, χρησιμοποιώντας τριχοειδή σωληνάρια ακριβείας. Συμμετείχε επίσης η Glaskomponent, μια εταιρία που ειδικεύεται στην υαλουργία για εργαστηριακό εξοπλισμό. Και μετά ήρθε η σειρά της καλλιτέχνιδας Άσα Στραντ, η οποία δημιούργησε και εφάρμοσε το καπάκι, την ετικέτα και το χρώμα.
Εν τω μεταξύ, η μη αλκοολούχα μπίρα παρασκευάστηκε ειδικά στο πειραματικό ζυθοποιείο της Carlsberg στο Falkenberg της Σουηδίας, ώστε να προσφέρει μια έντονη γευστική εμπειρία παρά τον μικροσκοπικό όγκο των μόλις 0,005 εκατοστόλιτρων.
«Η κατασκευή και η εφαρμογή του χρώματος, του καπακιού και της ετικέτας σε ένα μπουκάλι ύψους μόλις 12 χιλιοστών ήταν μια απίστευτα δύσκολη, αλλά και πολύ διασκεδαστική διαδικασία. Δεν υπήρχε καθιερωμένος τρόπος για να το κάνουμε αυτό, αλλά με ακρίβεια, υπομονή και δημιουργικότητα καταφέραμε να το πετύχουμε», είπε η Στραντ.