Ο έντονος ανταγωνισμός ανάμεσα στις δύο ισχυρές πόλεις της Ισπανίας, τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, εκτείνεται πολύ πέρα από τα γήπεδα ποδοσφαίρου. Για χρόνια, οι πρωτοποριακές κουζίνες της Βαρκελώνης την ανέδειξαν νικήτρια, ως προορισμό γαστρονομίας. Όμως, η ισπανική πρωτεύουσα βιώνει μια «επανάσταση», με στόχο να μετατραπεί σε μία από τις πιο συναρπαστικές, γαστρονομικές πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Εδώ θα δεις τις πέντε καλύτερες προτάσεις για φαγητό, που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς αν ταξιδέψεις τώρα στη Μαδρίτη.

Bar Lambuzo

Εστιατόρια Μαδρίτη

Μόλις λίγα βήματα από το Παλάτι της Μαδρίτης και την εμβληματική Puerta del Sol, το οικογενειακό Bar Lambuzo φέρνει στην ισπανική πρωτεύουσα τη γεύση της Κάδιθ, της ανδαλουσιανής επαρχίας και πόλης γνωστής για το χοιρινό και τα θαλασσινά της. Άνοιξε το 2013 από την οικογένεια Moreno García, και το ζεστό, παραδοσιακό ταβερνάκι έχει αποκτήσει φήμη χάρη στις τυπικές γεύσεις της περιοχής που σερβίρει, τα τηγανητά ψάρια, τις μαριναρισμένες πατάτες και τα σπιτικά κονσερβοποιημένα εδέσματα, τα οποία συνοδεύονται από σέρι και κρασιά που γεμίζουν έναν τοίχο του.

Το όνομα Lambuzo είναι τοπική αργκό της Κάδιθ για κάποιον που δεν μπορεί να αντισταθεί στο να δοκιμάζει λίγο απ’ όλα - και το εστιατόριο ενσαρκώνει πλήρως αυτό το πνεύμα, με ανεπιτήδευτ φαγητό, φτιαγμένο για να σερβίρεται στη μέση. Τα περισσότερα πιάτα μάλιστα, σερβίρονται σε μισές ή ολόκληρες μερίδες, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να δοκιμάσουν πολλές από τις κλασικές σπεσιαλιτέ του, όπως πατάτες με σκουμπρί ή ψάρι μαριναρισμένο με τον τρόπο της Κάδιθ.

Το Bar Lambuzo λειτουργεί επίσης και ως abacería (παραδοσιακό μπακάλικο), που πουλάει προϊόντα ντελικατέσεν από την Κάδιθ, τη Σεβίλλη και την Ουέλβα. Αν και το εστιατόριο δέχεται κρατήσεις, πάντα υπάρχει χώρος για περαστικούς.

www.barlambuzo.com

Sacha

Από το 1971, το Sacha αποτελεί γαστρονομικό ορόσημο της Μαδρίτης, σε μικρή απόσταση από το στάδιο Santiago Bernabéu - την έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης - και κοντά στο επιχειρηματικό κέντρο Cuatro Torres. Το εστιατόριο διευθύνει ο χαρισματικός σεφ και ιδιοκτήτης Sacha Hormaechea και η κουζίνα του, φωτισμένη ρομαντικά με κεριά, παραμένει πιστή στην απλότητα και αντιστέκεται στις μόδες. Βασίζεται δε σε υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η διάσημη δημιουργία του Hormaechea, η tortilla vaga (κυριολεκτικά, «τεμπέλικη ομελέτα») με chorizo ή μαύρο λουκάνικο και πιπεριές τουρσί - ένα πιάτο που έχει αντιγραφεί ευρέως ακόμη και εκτός Ισπανίας. Η λίστα κρασιών του Sacha προσφέρει εξαιρετικές ισπανικές ετικέτες, κυρίως από τις περιοχές Ribera del Duero και Rioja, με τιμές από 20€ έως 50€ το μπουκάλι, ενώ αποτελεί ιδανικό σημείο συνάντησης για επαγγελματικά ραντεβού.

www.restaurantesacha.com

Tabernas Más Al Sur

Εστιατόρια Μαδρίτη

Εστιατόρια Μαδρίτη

Λίγο πιο πέρα από τον πολυσύχναστο σιδηροδρομικό σταθμό Atocha, η Taberna Más Al Sur προσφέρει μια φωτεινή και χαλαρή ατμόσφαιρα, εντελώς διαφορετική από τα επίσημα εστιατόρια της Μαδρίτης με τα λευκά τραπεζομάντιλα. Εκεί συναντιούνται ντόπιοι και τουρίστες, για παραδοσιακά ισπανικά τάπας, φιλική εξυπηρέτηση και τιμές που σπάνια ξεπερνούν τα 20 ευρώ το άτομο.

Πίσω από το εστιατόριο - και τρία ακόμη στη Μαδρίτη - βρίσκεται ο Virgilio Vivas, μετανάστης από τη Βενεζουέλα, που ξεκίνησε να εργάζεται στην πόλη στα 18 του χρόνια ως σερβιτόρος και μουσικός του δρόμου. Το μενού του αποτελεί έναν ύμνο στην παραδοσιακή ισπανική κουζίνα, με τηγανητά καλαμάρια, κροκέτες, σαρδέλες και πιατέλες με jamón, τα οποία συνοδεύονται από κρασί στο ποτήρι ή κανάτες σανγκρία.

Ανάμεσα στα πιάτα θα βρεις γαρίδες με σκόρδο και huevos rotos, δηλαδή σπασμένα αυγά με μανιτάρια porcini. Σε αντίθεση με τα πολυτελή εστιατόρια και τα διεθνή μπιστρό που έχουν ξεπηδήσει τα τελευταία χρόνια, το Más Al Sur αντλεί τη δύναμή του από την απλότητα και την αυθεντικότητα, αποτυπώνοντας τον παλμό της Μαδρίτης στο δρόμο.

tabernaselsur.com

Caja de Cerillas

Στην καρδιά της αριστοκρατικής συνοικίας Chamberí της Μαδρίτης, το νέο Caja de Cerillas - που σημαίνει «σπιρτόκουτο» - αποτελεί το πρώτο solo εγχείρημα του σεφ Enrique Valentí στην πατρίδα του, έπειτα από δύο δεκαετίες μαγειρικής καριέρας στη Βαρκελώνη. Με μόλις οκτώ τραπέζια στρωμένα με λινά τραπεζομάντιλα και ράφια γεμάτα μπουκάλια κρασιού, το εστιατόριο έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία της Μαδρίτης από τότε που άνοιξε την άνοιξη.

Η αίθουσα θυμίζει έναν συνδυασμό παραδοσιακής ταβέρνας και παριζιάνικου wine bar, ενώ ο Valentí σερβίρει ανεπιτήδευτα, νοσταλγικά πιάτα. «Το απλό δεν είναι εύκολο», λέει (απλά) για το στυλ του, που εστιάζει στα «καθημερινά» κλασικά της ισπανικής κουζίνας.

Ανάμεσα στα πιάτα του βρίσκονται οι αντσούγιες από την Καντάβρια και οι πικάντικες σαρδέλες, φόρος τιμής στα tapas bars Hermanos Vinagre, που διατηρεί μαζί με τον αδελφό του, καθώς και ο τηγανητός μπακαλιάρος, αφιερωμένος στο θρυλικό μπαρ της Μαδρίτης Casa Labra.  Άλλες δημοφιλείς επιλογές περιλαμβάνουν πατάτες με τηγανητά αυγά και γαρίδες με σκόρδο, καθώς και κανελόνια με κοτόπουλο σε σάλτσα supreme.

Donoso Cortés 8, Μαδρίτη

La Tasquita de Enfrente

Κρυμμένο σε έναν μικρό δρόμο κοντά στη Gran Vía της Μαδρίτης, το La Tasquita de Enfrente έχει εξελιχθεί από οικογενειακή ταβέρνα σε ένα από τα πιο σεβαστά εστιατόρια της ισπανικής πρωτεύουσας. Περισσότερο από είκοσι χρόνια πριν, ο σεφ και ιδιοκτήτης Juanjo López άφησε την καριέρα του ως στέλεχος ασφαλιστικής εταιρείας για να αφιερωθεί στο μαγείρεμα. Μαζί με τον σεφ Nacho Trujillo, προσφέρει a la carte επιλογές εμπνευσμένες από την αγορά, αλλά και μενού γευσιγνωσίας - το Degustación στα 110€ και το Experiencia Tasquita στα 150€ - με γεμάτες γεύση δημιουργίες, όπως κεφτέδες από φιλέτο μοσχαρίσιο και ένα steak tartare που έχει αναδειχθεί ως το καλύτερο στην Ισπανία. 

Παρά τη γαστρονομική φιλοδοξία του, ο χώρος παραμένει μικρός και διακριτικός, με λίγα μόνο τραπέζια και χαλαρή ατμόσφαιρα. Μάλιστα για το συγκεκριμένο έχει γραφτεί ότι: «Ένα εστιατόριο τριών αστέρων Michelin - χωρίς αστέρια. Το φαγητό είναι απίστευτο, και ο τρόπος που μεταχειρίζονται τα υλικά είναι απλώς εξαιρετικός».