Ο επίπαγος είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει όταν το νερό παγώνει αμέσως μόλις έρθει σε επαφή με μια επιφάνεια που βρίσκεται κάτω από το μηδέν (0°C).
Πρόκειται στην ουσία για ένα λεπτό στρώμα παγωμένου νερού, το οποίο με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας ενσωματώνεται στην επιφάνεια του τροφίμου ή εσωτερικά της συσκευασίας, προκειμένου να προστατέψει τα τρόφιμα από την αλλοίωση λόγω επαφής με τον ατμοσφαιρικό αέρα, ο οποίος τα αφυδατώνει.
Έτσι, τα τρόφιμα διατηρούν αναλλοίωτα όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και παραμένουν φρέσκα, μέχρι να φτάσουν στην κουζίνα μας.
Ο επίπαγος είναι ταυτόχρονα ένα θερμομονωτικό, σε περίπτωση που για κάποιο λόγο σταματήσει η λειτουργία της κατάψυξης. Αποτρέπει λοιπόν και σε αυτή την περίπτωση την αλλοίωση.
Όσο για το πού τον βρίσκουμε; Στα ψάρια και τα θαλασσινά, αφού διατηρεί τη σάρκα τους και την προστατεύει από την οξείδωση.