Η άνοδος της θερμοκρασίας - ειδικά τις μέρες του καύσωνα - έχει αλλάξει και τον τρόπο που μαγειρεύουμε. Κανείς δεν θέλει να περνά ώρες πάνω από καυτές εστίες ή μπροστά σε αναμμένο φούρνο, όταν έξω «λιώνουν τα πεζοδρόμια».
Το ερώτημα όμως είναι: αφού τελειώσουμε το μαγείρεμα, πώς συντηρούμε σωστά το φαγητό μας;
Οι περισσότεροι επιλέγουμε τη μεμβράνη τροφίμων - είναι γρήγορη, πρακτική και φαίνεται να «σφραγίζει» το φαγητό μέχρι να το καταναλώσουμε. Μόλις κρυώσει ένα πιάτο, σχεδόν μηχανικά το καλύπτουμε με μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο ή το αφήνουμε στον πάγκο. Αυτό, όμως, είναι όντως ο πιο ασφαλής και σωστός τρόπος συντήρησης τώρα που η θερμοκρασία έχει χτυπήσει κόκκινο;
Η μεμβράνη τροφίμων φτιάχνεται από PVC ή πολυαιθυλένιο προσφέρει προστασία από τον αέρα και τις οσμές, ταυτόχρονα «παγιδεύει» την υγρασία. Σε συνθήκες καλοκαιρινής ζέστης, αυτό το περιβάλλον γίνεται ιδανικό για την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας, κάτι που μπορεί να αλλοιώσει τα τρόφιμα πιο γρήγορα.
Επομένως, τους ζεστούς μήνες πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί με τη μεμβράνη τροφίμων και να γνωρίζουμε εναλλακτικές λύσεις, εφόσον κάποια τρόφιμα δεν είναι καλό να έρχονται σε επαφή μαζί της.
Πώς αποθηκεύουμε διάφορα τρόφιμα χωρίς τη χρήση μεμβράνης
Η Corriere della Sera στο άρθρο που δημοσίευσε πριν μερικές μέρες, παρέχει συμβουλές για την πιο λειτουργική αποθήκευση των τροφίμων τους καλοκαιρινούς μήνες. Συγκεκριμένα, αναφέρει:
Γαλακτοκομικά προϊόντα και φρέσκα τυριά
Το τύλιγμά τους με πλαστική μεμβράνη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού επιταχύνει τη διαδικασία ζύμωσης, ευνοεί την ανάπτυξη μούχλας και αλλοιώνει τη μυρωδιά τους. Η πιο αποτελεσματική συμβουλή είναι να διατηρούνται στην αρχική τους συσκευασία, μέσα σε αεροστεγή δοχεία, ώστε να προστατεύονται οι ιδιότητές τους και να παρατείνεται η φρεσκάδα τους.
Ώριμα φρούτα
Γλυκά και ζουμερά φρούτα όπως τα κεράσια, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα σύκα αλλοιώνονται γρήγορα αν τυλιχτούν με μεμβράνη σε θερμές περιόδους. Η ζέστη, σε συνδυασμό με τα φυσικά σάκχαρα, δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για ζύμωση. Αν δεν υπάρχουν σκληρά δοχεία, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται απλά φύλλα χαρτιού κουζίνας για πιο ασφαλή μεταφορά, πάντα όμως με επίγνωση του κινδύνου να λιώσουν.
Αλλαντικά
Το προσούτο, η μορταδέλα και άλλα αλλαντικά χάνουν την ποιότητά τους όταν αποθηκεύονται σε μεμβράνη το καλοκαίρι. Η άμεση επαφή με το πλαστικό ευνοεί τη συσσώρευση επιφανειακού λίπους, οδηγώντας στην απώλεια φρεσκάδας και στο να κολλάνε οι φέτες μεταξύ τους. Κι εδώ είναι προτιμότερο να διατηρούνται στην αρχική τους συσκευασία ή σε αεροστεγή δοχεία, ειδικά όταν αγοράζονται σε συσκευασίες.
Γλυκά με κρέμα ή σαντιγί
Τούρτες ή γλυκά γεμισμένα με σαντιγί, μασκαρπόνε ή κρέμα πατισερί - που περιέχουν αυγά και γάλα -, επηρεάζονται αρνητικά από την υγρασία που παγιδεύεται από τη μεμβράνη. Το αποτέλεσμα είναι αλλοίωση της υφής και αυξημένος κίνδυνος για ανάπτυξη βακτηρίων. Ιδανικά όταν τα μεταφέρεις στο ψυγείο πρέπει να φροντίζεις για ειδικά σκεύη ή για γυάλινες καμπάνες, ώστε να διατηρούν τη μορφή και τη φρεσκάδα τους.
Τραγανά μπισκότα
Συνήθως τυλίγουμε τα μπισκότα σε μεμβράνη όταν θέλουμε να ταξιδέψουμε ή απλώς να τα έχουμε μαζί στη διαδρομή για την παραλία, αλλά κάνουμε λάθος. Με αυτό τον τρόπο τα μπισκότα να χάνουν την τραγανότητά τους και αλλοιώνεται η γεύση τους. Είναι προτιμότερο να τα αποθηκεύεις σε σκληρά δοχεία με αεροστεγές κλείσιμο ή σε σακουλάκια τροφίμων που διατηρούν το άρωμα και τη φρεσκάδα τους αναλλοίωτα, ειδικά όταν πρόκειται για μεταφορές.
Καλοκαιρινά σάντουιτς
Τα σάντουιτς που περιέχουν υλικά με υγρασία, όπως ντομάτα και μοτσαρέλα, τείνουν να μαλακώνουν και να γίνονται άχαρα αν τυλιχτούν απευθείας με μεμβράνη. Το ψωμί απορροφά τα υγρά και γίνεται λαστιχωτό. Η καλύτερη λύση είναι να τα τυλίξεις πρώτα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και μετά να τα σφραγίσεις με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο. Έτσι διατηρείται η υφή και το σάντουιτς παραμένει συμπαγές και γευστικό.