Είναι σχεδόν φετίχ για τους οινόφιλους να γεμίσουν ένα ποτήρι με αφρώδη οίνο και να υποκύψουν στη γοητεία των φυσαλίδων. Να μυρίσουν και να αισθανθούν, να τους τυλίξουν τα αρώματα, να νιώσουν στο στόμα χιλιάδες εκρήξεις.

Μπορεί ο χαρακτηριστικός ήχος «pop» από το άνοιγμα μιας φιάλης αφρώδους κρασιού να μην είναι απόλυτα συμβατός με το σύγχρονο οινικό savoir vivre, όμως λειτουργεί πάντα ως εμβληματική ηχητική υπόκρουση σημαντικών και γιορτινών γεγονότων και οπτικά συνοδεύεται από το χρυσό φινετσάτο υγρό που ρέει στα ποτήρια. Αν επιλέξεις αφρώδες για τα ρεβεγιόν δεν θα χάσεις και υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές σε ελληνικά αφρώδη κρασιά, που θα χαρίσουν τη λάμψη τους, χωρίς να χρειαστεί να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Από το κορυφαίο κρασί του είδους, τη σαμπάνια και τον μύθο που την περιβάλλει, έως τις αντίστοιχης ποιότητας οινοποιήσεις που προέρχονται από άλλες οινοπαραγωγικές περιοχές εκτός Καμπανίας, λευκά, ροζέ, και κόκκινα αφρώδη κρασιά διαφόρων επιπέδων γλυκύτητας - από εντελώς ξηρά έως πολύ γλυκά -, κερδίζουν στις εντυπώσεις ολοένα περισσότερους καταναλωτές. Όταν η συζήτηση αφορά την Καμπανία και το ακριβό κρασί που παράγεται εκεί, οι ποικιλιακοί κώδικες είναι πολύ συγκεκριμένοι. Τα σταφύλια που μπορούν να συμμετέχουν στην οινοποίηση για την παραγωγή της σαμπάνιας είναι: το λευκό Chardonnay που προσφέρει φινέτσα και τα ερυθρά Pinot noir και Pinot meunier που παρέχουν πλούτο και σώμα.

Η ελληνική παραγωγή ωστόσο, έχει παράδοση στα ποιοτικά αφρώδη κρασιά από ελληνικές ποικιλίες, με εξαιρετικές προσπάθειες που γεωγραφικά εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα, στην Αρκαδία, στην Ήπειρο, στη Ρόδο, στην Κρήτη και στα νησιά της Σαντορίνης και της Λήμνου.

Τα ιδανικά γευστικά παντρέματα με αφρώδη κρασιά

Ένας από τους βασικούς στόχους στο πάντρεμα κρασιού και φαγητού, όπως άλλωστε και σε κάθε γάμο, είναι να αποβεί αρμονικό. Κανένα από τα δύο δεν πρέπει να προβάλλεται περισσότερο και να σκεπάζει το άλλο. Από τα βασικά βήματα στον συνδυασμό είναι τόσο το κρασί, όσο και το φαγητό να είναι παρόμοιας γευστικής και αρωματικής έντασης, καθώς και παρόμοιου όγκου.

Οι φίνες γεύσεις ταιριάζουν δίπλα σε φινετσάτα κρασιά. Τα αφρώδη κρασιά σερβίρονται µε βάση τον τύπο τους: Τα ξηρά στην αρχή και τα γλυκά στο τέλος. Για να συνοδεύσεις ένα καλό αφρώδες επίλεξε καθαρές γεύσεις και απόφυγε οποιαδήποτε βαρύτητα. Ένα φίνο αφρώδες κρασί είναι ιδανικό για απεριτίφ, δημιουργώντας ευχάριστο κλίμα και κρατώντας καλή συντροφιά στην παρέα μέχρι να ξεκινήσει το δείπνο.

Οι φανατικοί εραστές του αφρώδους ορκίζονται πως μόνο λεπτές γεύσεις όπως οι βραστές καραβίδες ή ελαφρά τυριά όπως το ανθότυρο δεν θα διαταράξουν την ισορροπία του. Στην πράξη μπορούμε να είμαστε πιο χαλαροί.

Ξεκίνησε το γεύμα σου με ένα αφρώδες, συνοδεύοντας ωμά στρείδια, μύδια, θαλασσινές σαλάτες και finger food. Στα ορεκτικά του γεύματος παίζουν ακόμη τα φρέσκα και φίνα αλλαντικά, τα ελαφρώς μαγειρεμένα λαχανικά, πιάτα με βάση το αυγό και γιατί όχι και σούσι. Για τα ψάρια και τα κρεατικά που είναι ψητά ή μαγειρεμένα με απαλές σάλτσες κράτησε ένα αφρώδες με φίνα αρώματα φρούτων και λουλουδιών.

Τα ελαφριά επιδόρπια τέλος, ακομπανιάρουν ιδανικά με ένα ημίγλυκο αφρώδες κρασί. Είναι τόσο απολαυστικά που δεν είναι απαραίτητο να αναζητά κανείς το «άλλοθι της επισημότητας» για να χαρεί τα κρασιά με μπουρμπουλήθρες.