Μπορεί να το έχεις απλά ακουστά, μπορεί να το έχεις δοκιμάσει, μπορεί απλώς να έχεις πετύχει κάποιον σαλεπιτζή στο κέντρο της πόλης τις πολύ κρύες μέρες. Αναφερόμαστε στο σαλέπι, αυτό το παχύρρευστο ρόφημα που μάλλον ελάχιστοι ξέρουν από τι φτιάχνεται.

Καταρχάς, το σαλέπι ως ρόφημα προέρχεται από την ανάμειξη της αποξηραμένης και αλεσμένης ρίζας άγριων ορχιδεών, με το άλευρο που λαμβάνεται από τη συγκεκριμένη οικογένεια φυτών. Οι ρίζες αυτές περιέχουν μεγάλες ποσότητες αμύλου, γεγονός που προσδίδει στο ρόφημα τη χαρακτηριστική, κρεμώδη και παχύρρευστη υφή του.

Το άλευρο παράγεται από τους κόνδυλους του φυτού, οι οποίοι συλλέγονται του καλοκαιρινούς μήνες, αποξηραίνονται και κονιορτοποιούνται σε μορφή σκόνης.

Στα συστατικά προστίθεται και νερό ή γάλα, για να δημιουργηθεί το σαλέπι, το οποίο γλυκαίνει με ζάχαρη ή μέλι και καμιά φορά πασπαλίζεται με κανέλα. Το πίνουμε ζεστό και σερβίρεται συνήθως σε μπρούτζινα σκεύη.

Είναι γνωστό για τις θερμαντικές του ιδιότητες, γι’ αυτό και αξίζει να το επιλέξεις τις πιο κρύες μέρες, ως βάλσαμο για το μέσα σου.

Σαλέπι


Ένα ρόφημα με ιστορία

Το σαλέπι είναι δημοφιλές την Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή και η ονομασία του προέρχεται από την τουρκική λέξη "salep". Υπάρχει μάλιστα αιώνες πριν. Μάλιστα, ήταν γνωστό από την αρχαιότητα για τις θερμαντικές, τονωτικές και καταπραϋντικές του ιδιότητες, ενώ στην Οθωμανική Αυτοκρατορία αποτελούσε βασικό χειμωνιάτικο ρόφημα, που πωλούνταν στους δρόμους. 

Στην Ελλάδα διατηρήθηκε ως παραδοσιακό, σπιτικό γιατροσόφι για το κρύωμα και τον βήχα. Η χρήση του συνδέεται με τη λαϊκή ιατρική, καθώς θεωρούνταν πως «δυναμώνει το σώμα», ζεσταίνει τον οργανισμό και μαλακώνει τον λαιμό. Δεν παράγεται βέβαια μόνο στην Ασία, αφού και εδώ στην Ελλάδα το φυτό αυτό συναντάται στις μεγάλες οροσειρές της Πίνδου και της Ροδόπης.

Τι μας προσφέρει 

Όντως, λόγω των βλεννωδών ουσιών (βλεννοπολυσακχαρίτες), το σαλέπι έχει ήπια καταπραϋντική δράση για τον λαιμό, τον βήχα και το στομάχι. Αυτές οι ουσίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του ερεθισμού, ειδικά όταν καταναλώνεται ζεστό.

Παράλληλα, περιέχει άμυλο, φυτικές ίνες και μικρές ποσότητες μετάλλων, που συμβάλλουν στη γενική αίσθηση ζεστασιάς και άνεσης, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Επιπλέον, θεωρείται τονωτικό ρόφημα λόγω των φυσικών σακχάρων και των ήπιων ενεργειακών συστατικών του, που μπορούν να προσφέρουν ενέργεια άμεσα και να ενισχύσουν τη ζεστασιά του σώματος.

Πώς να φτιάξεις σαλέπι στο σπίτι

Υλικά

  • 1 κ.γ. σαλέπι σε σκόνη
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 200 ml νερό
  • κανέλα σε σκόνη
  • γαρίφαλο σε σκόνη

Διαδικασία

  1. Βράζουμε το νερό σε μπρίκι μέχρι να κοχλάσει και το αποσύρουμε από τη φωτιά.
  2. Ρίχνουμε μέσα το μέλι, λίγη κανέλα και γαρίφαλο και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να διαλυθεί το σαλέπι.
  3. Σερβίρουμε σε φλιτζάνι και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με επιπλέον κανέλα.

Σαλέπι σε σκόνη μπορούμε να βρούμε σε καταστήματα με μπαχαρικά.