Το golden milk, επίσης γνωστό ως «χρυσό γάλα», «golden latte» ή «latte κουρκουμά», είναι ένα ζωηρόχρωμο, καταπραϋντικό ρόφημα με ρίζες στην αρχαία Αγιουρβεδική παράδοση. 

Η Αγιουρβέδα, είναι η αρχαία ινδική ιατρική, η οποία βασίζεται στη φύση και θεωρεί τη ρίζα του κουρκουμά ως ένα από τα πιο πολύτιμα και ισχυρά φάρμακα της φύσης, με έντονη αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Με βάση αυτή, το μπαχαρικό αυτό είναι γνωστός για τις εξαιρετικές θεραπευτικές του ιδιότητες και χρησιμοποιείται ευρέως για τη διατήρηση της υγείας και την πρόληψη διαφόρων παθήσεων.

Η δράση του κουρκουμά γίνεται ακόμα πιο έντονη και απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό όταν το συνδυάσουμε με τζίντζερ ή μαύρο πιπέρι, όπως ακριβώς κάνουμε σε αυτό το ρόφημα. Σε συνδυασμό με γάλα (ζωικής ή φυτικής προέλευσης), αρωματικά μπαχαρικά όπως κανέλα, τζίντζερ και μαύρο πιπέρι, και μια απαλή γλυκύτητα που προσδίδει το μέλι, το golden latte είναι τόσο απολαυστικό, όσο και θρεπτικό. To απολαμβάνουμε ως χαλαρωτικό βραδινό ρόφημα, αλλά και ως πρωινό τονωτικό. Είναι τελικά ένας υπέροχος τρόπος να ενισχύσουμε την ευεξία μας.

Golden latte με τζίντζερ και μπαχαρικά

για μια μεγάλη κούπα

  • 1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου (ή άλλο γάλα της επιλογής σας)
  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 1 κ.γ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
  • 1 ξυλάκι κανέλα Κεϋλάνης ή ¼ κ. γ. κανέλα σε σκόνη
  • 2 γαρύφαλλα ολόκληρα
  • 2-3 κόκκοι πιπεριού μαύρου
  • μία πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1/3 κ.γ. κουρκουμά
  • 1/2 κ.γ. σπόρους μάραθου
  • 1/2 κ.γ. λάδι καρύδας ή βούτυρο ή ghee
  • 1 κ.γ. μέλι ή άλλο γλυκαντικό

Διαδικασία

  1. Βάζουμε το γάλα και το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα, και τοποθετούμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
  2. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και το λάδι καρύδας.
  3. Βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά. 
  4. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά, ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
  5. Σουρώνουμε, σερβίρουμε και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε καλά και απολαμβάνουμε.
  6. Προαιρετικά, γαρνίρουμε με λίγη επιπλέον κανέλα. 
  • Μπορούμε να το απολαύσουμε ζεστό ή κρύο.
  • Για επιπλέον αρώματα και θεραπευτικές ιδιότητες, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο σαφράν ή κάρδαμο. 
  • Το γάλα και το λάδι καρύδας, το βούτυρο ή το ghee προσδίδουν μια ευχάριστη βελούδινη υφή και πλούσια γεύση.
  • Μπορούμε να ρυθμίσουμε πόσο γλυκό το θέλουμε προσθέτοντας λιγότερο ή περισσότερο μέλι.