Όσο και αν σου αρέσει το ψωμί, σίγουρα δεν έχεις την πολυτέλεια να ζυμώνεις ή να το αγοράζεις καθημερινά. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να το κρατήσεις σαν φρέσκο για περισσότερο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να γνωρίζεις μερικά απλά μυστικά.
Το ψωμί μπορεί να παραμείνει φρέσκο και νόστιμο για περισσότερες μέρες απλά αποθηκεύοντάς το τυλιγμένο σε πετσέτα κουζίνας ή χαρτοσακούλα αντί για πλαστική, ώστε να αναπνέει και να μη μαλακώνει υπερβολικά. Σημαντικό είναι επίσης, να το κρατάς σε θερμοκρασία δωματίου, άρα θα το βάλεις στην ψωμιέρα και όχι στο ψυγείο.
Για μεγαλύτερη διάρκεια όμως, μπορείς να το κόψεις σε φέτες και να το καταψύξεις. Έτσι θα βγάζεις κάθε φορά μόνο την ποσότητα που χρειάζεσαι και θα έχεις πάντα διαθέσιμο ψωμάκι σαν φρέσκο.
Αν το ψωμί αρχίσει να σκληραίνει, μπορείς να το αναζωογονήσεις, ζεσταίνοντας το για λίγα λεπτά στον φούρνο. Εναλλακτικά μπορείς να το μουσκέψεις ελαφρά σε γάλα ή νερό πριν το χρησιμοποιήσεις σε πιάτα όπως φριτάτες και πουτίγκες.
Ιδέες για συνταγές με μπαγιάτικο ψωμί
Με λίγη φροντίδα και σωστή αποθήκευση, ακόμα και το μπαγιάτικο ψωμί μπορεί να μετατραπεί σε νόστιμα και δημιουργικά πιάτα, μειώνοντας τη σπατάλη.
Κλασικά παραδείγματα είναι η βρετανική πουτίγκα, τα κρουτόν και το Pangrattato (η λεγόμενη «παρμεζάνα του φτωχού»), που φτιάχνεται με 100-150 γρ. ψίχουλα ψωμιού σωταρισμένα σε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και 1-2 σκελίδες σκόρδο και μυρωδικά. Το μείγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ζυμαρικά, λαχανικά ή σούπες, προσθέτοντας τραγανή υφή.
Ψευτοσουφλέ με μπαγιάτικο ψωμί, αλλαντικά και τυριά
Πουτίγκα με ψωμί και βούτυρο ή πώς να αξιοποιήσεις το μπαγιάτικο ψωμί
Αυγόφετες γλυκές (French Toast)
Croque monsieur (κροκ μεσιέ): Το γαλλικό «τοστ πολυτελείας»
Αυγοφέτες αλμυρές: Το τέλειο πρωινό