Μπορεί να μην υπάρχει τίποτα καλύτερο από το φρέσκο, αφράτο και φρεσκοψημένο ψωμί, που απολαμβάνεις με κάθε γεύμα της μέρας σου, αλλά ας είμαστε ρεαλιστές, πλην εξαιρετικών περιστάσεων το ψωμί συνήθως δεν καταναλώνεται την ίδια ημέρα, ειδικά αν το έχεις προμηθευτεί σε μεγάλη ποσότητα. Και τότε είναι που αναζητάς τρόπους να το συντηρήσεις.
Η κατάψυξη γίνεται για μία ακόμη φορά σύμμαχός σου, για να δώσει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο ψωμί, που αν απλά αφηνόταν στην ψωμιέρα για μέρες θα μπαγιάτευε και ενδεχομένως θα μούχλιαζε και θα αναγκαζόσουν να το πετάξεις. Εδώ θα βρεις μερικά tips για να καταψύξεις σωστά το ψωμί, έτσι ώστε να μην χάσει τη φρεσκάδα του.
Τοποθέτησέ το στην κατάψυξη όσο ακόμα είναι νωρίς
Μην περιμένεις να μπαγιατέψει το ψωμί για να το βάλεις στην κατάψυξη. Τα έξυπνα παλικάρια πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, γι’ αυτό και εσύ βάλε το ψωμί που σου περίσσεψε αμέσως στην κατάψυξη, όσο ακόμη είναι φρέσκο, για να το απολαύσεις έτσι ακριβώς, όταν θα το βγάλεις, μετά από καιρό.
Κόψε το σε φέτες
Θα σου είναι πολύ πιο εύκολο να καταναλώσεις το ψωμί όταν το βγάλεις από την κατάψυξη, αν έχεις φροντίσει να το κόψεις προηγουμένως σε φέτες. Έτσι, κάθε φορά που θα θέλεις να το καταναλώσεις, θα αποψύχεις ακριβώς όσες φέτες χρειάζεσαι.
Τύλιξέ το
Το ψωμί σου θα τοποθετηθεί - ίσως και στριμωχτεί - ανάμεσα σε πολλά άλλα τρόφιμα στην κατάψυξη, γι’ αυτό φρόντισε να το προστατέψεις, τυλίγοντάς το καλά και με προσοχή με το χαρτί ή τη χάρτινη σακούλα με την οποία ήρθε από τον φούρνο ή σε ειδική σακούλα τροφίμων.
Πώς να το ξεπαγώσεις
Και εδώ ερχόμαστε στο «δύσκολο» κομμάτι του ξεπαγώματος. Το ψωμί σου μπορεί να φρεσκαριστεί με διάφορους τρόπους. Να το αφήσεις στο ψυγείο να ξεπαγώσει αργά ή να το ξεπαγώσεις πάνω στον πάγκο, ακόμη και να το βάλεις απευθείας σε φρυγανιέρα, τοστιέρα ή φούρνο. Σημείωσε ότι αν το έχεις κόψει σε φέτες, ίσως η τοστιέρα να είναι η καλύτερη επιλογή, ενώ αν επιλέξεις τη φρυγανιέρα, μπορεί να χρειαστεί να φρυγανίσεις δύο φορές.
Αν πάλι έχεις καταψύξει ολόκληρη τη φραντζόλα, τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι το ραντίσεις με λίγο νερό και μετά να το βάλεις σε ζεστό φούρνο. Χρειάζονται περίπου 10-15 λεπτά στους 180℃, ώστε το ψωμί να γίνει και πάλι σαν φρέσκο.
Πόσο διάστημα μπορεί να μείνει το ψωμί στην κατάψυξη;
Το πόσο διαρκεί το κατεψυγμένο ψωμί εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το είδος του και το πόσο καλά είναι συσκευασμένο. Γενικώς, το διάστημα που μπορεί να μείνει να μείνει στην κατάψυξη είναι περίπου τρεις μήνες. Επίσης, με το ψωμί ισχύει ότι με τα περισσότερα τρόφιμα που αποψύχονται, δεν μπορεί μετά να μπει ξανά στην κατάψυξη.