Νομάς, κατά το λεξικό, είναι αυτός που περιφέρεται σε αναζήτηση βοσκής και τροφής. Στη δική μας περίπτωση όμως είναι αυτοί που διάλεξαν έναν άλλο δρόμο. Τον νομαδικό. Τον δικό τους, τον προσωπικό δρόμο, που φαντάζει αλλόκοτος ίσως σε κάποιους. Αυτόν τον δρόμο επέλεξαν ο Ιορδάνης Τσενεκλίδης και ο Παναγιώτης Σιαφάκας, ο βασικός πυρήνας των Nomade et Sauvage. Οι δυο τους μαζί με καλεσμένους μάγειρες κάθε φορά στήνουν τις υπαίθριες μαγειρικές τους σε όλη την Ελλάδα με έναν μοναδικό τρόπο.

Nomade et Sauvage

Ο Παναγιώτης Σιαφάκας

Nomade et Sauvage

Ο Ιορδάνης Τσενεκλίδης

Nomade et Sauvage

Ο Μιχάλης Πογοσιάν, καλεσμένος των Nomade et Sauvage

Nomade et Sauvage

Λουκάνικα ψημένα στη φωτιά. Ο καλύτερος μεζές!

Τι ακριβώς είναι τα νομαδικά γεύματα των Nomade et Sauvage 

Περιφερόμενοι με μαντέμια, σιδεριές, τάβλες για να στήνουν τα μεγάλα μοναστηριακά τραπέζια τους, ασημένιες πιατέλες, τσουκάλια, κουτάλες, μαχαίρες, ξύλα, κάρβουνα και πυρωμένες στόφες δημιουργούν ένα σκηνικό αλλιώτικο από ό,τι ξέρουμε. Χωρίς φανφάρες και πολλά πολλά. Που γι’ αυτό ακριβώς είναι όσα ακριβώς πρέπει. Όσα κανείς χρειάζεται για να στηθεί μια γευστική μυσταγωγία. 

Nomade et Sauvage

Συνδαιτημόνες άγνωστοι μεταξύ τους γίνονται μια παρέα και ζουν ένα 3ωρο-4ωρο οπτικής και γευστικής απόλαυσης

Θα αναρωτηθεί κανείς πώς είναι να συνδέεσαι και πάλι με τη φύση, να συνδέεσαι με ανθρώπους που βλέπεις πρώτη φορά; Θα απαντούσα ότι όλοι είναι εκεί με τον ίδιο σκοπό, για να γευτούν την πραγματική γεύση φρέσκων τοπικών πρώτων υλών, με τη μαγειρική στη φωτιά, με τον ήλιο στα μάτια, με το χιόνι στα πόδια… Με το εξαιρετικό κρασί να σε γλυκαίνει και να συμβάλλει στη στιγμή ευτυχίας που σε περικλείει και πηγάζει από μια εμπειρία που είναι πέρα από το φαγητό. Το τραπέζι είναι γύρω από το φαγητό, είναι με αφορμή αυτό, είναι με σεβασμό σε αυτό και τους παραγωγούς του, είναι το κερασάκι στην τούρτα που -πίστεψέ με- είναι από αυτά που θα μνημονεύεις και θα θυμάσαι για πάντα.

Nomade et Sauvage

Ψωμί προζυμένιο στη μασίνα. Ένα ψωμί που αν δοκιμάσεις δεν θα ξεχάσεις ποτέ στη ζωή σου

Nomade et Sauvage

Μοσχαρίσια γλώσσα

Nomade et Sauvage

Πράσα στη θράκα, που θα σερβιριστούν με φέτα Ζήρειας

Nomade et Sauvage

Κασουλέ (φασόλια με κιμά και ψωμί)

Nomade et Sauvage

Σούπα φασόλια Φενεού με γλώσσα μοσχαρίσια

Nomade et Sauvage

Κρέας ψητό έτοιμο να σερβιριστεί

Nomade et Sauvage

Κρέας με πατάτες γιαχνί

Κι όλα αυτά βιώνονται μέσα σε δάση και έλατα, σε σπηλιές και σε ερείπια, σε ελαιώνες και αμπέλια, σε αμμουδιές, σε λίμνες και ποτάμια. Στα καλύτερα της ελληνικής φύσης. Σε σημεία που μάλλον, δεν θα έβρισκες ποτέ. Ανάλογα με την εποχή και την περίσταση. Η δικιά μου εμπειρία ήταν μέσα στο χιονισμένο ελατοδάσος στη Ζήρεια -εξ’ου και η τοπική φέτα και τα φασόλια.

Όσοι βιώνουν την εμπειρία, πάντα κάποια στιγμή επιστρέφουν. Για να θυμηθούν και να έρθουν, έστω και υποσυνείδητα, ξανά σε επαφή με τη ρίζα της ύπαρξης, το εφήμερο και την ευδαιμονία, όπως μόνο το καλομαγειρεμένο φαγητό μπορεί να προσφέρει, ατόφια μέσα στο περιβάλλον όπου οι πρώτες ύλες του καλλιεργούνται και αξιοποιούνται με σεβασμό και αγάπη.

Nomade et Sauvage

Το γεύμα συνοδεύεται από άφθονο κρασί λευκό, ροζέ, κόκκινο, Ελλήνων παραγωγών

Nomade et Sauvage


Πότε πήγαμε

Την Κυριακή 19/1 στη Ζήρεια Κορινθίας, στο δεύτερο ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου ανάμεσα στο χιονισμένο ελατόδασος με μάγειρες, εκτός από τον Ιορδάνη και τον Παναγιώτη, τους Μιχάλη Πογοσιάν και Ζουλ Ρουσσέλ.

Nomade et Sauvage

Τα σημεία που γίνονται τα τραπέζια κάθε φορά είναι προσεκτικά επιλεγμένα και η διαδρομή ανεπανάληπτη

Nomade et Sauvage

Κυδώνια ψητά με σταφίδες μαγειρεμένα σε κρασί

Nomade et Sauvage

Το νερό από τα ειδικά σκεύη της ομάδας Nomade et Sauvage

Πώς θα μάθεις για τα επόμενα τραπέζια

Το επόμενο τραπέζι των Nomade et Sauvage θα γίνει το πρώτο Σάββατο του Φλεβάρη στο προαύλιο ενός παλιού Μοναστηριού στην Κορινθία. Για να ενημερωθείς και να κλείσεις και τη δική σου εμπειρία, μπες στο nomadeetsauvage.gr και γράψου στο newsletter τους για να λαμβάνεις νέα για τα επόμενα τραπέζια που γίνονται Σαββατοκύριακα, σε επιλεγμένες ημερομηνίες κατά τη διάρκεια της χρονιάς, σε διαφορετικό μέρος κάθε φορά, με διαφορετικό μενού και συνδαιτυμόνες. Να θυμάσαι ότι οι θέσεις είναι περιορισμένες - κάθε φορά περίπου 20 με 25 άτομα - για ένα γεύμα που κρατάει τουλάχιστον 3-4 ώρες ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες και την εποχή. Πληροφορίες και κρατήσεις: τηλ. 6944903612.