Νομάς, κατά το λεξικό, είναι αυτός που περιφέρεται σε αναζήτηση βοσκής και τροφής. Στη δική μας περίπτωση όμως είναι αυτοί που διάλεξαν έναν άλλο δρόμο. Τον νομαδικό. Τον δικό τους, τον προσωπικό δρόμο, που φαντάζει αλλόκοτος ίσως σε κάποιους. Αυτόν τον δρόμο επέλεξαν ο Ιορδάνης Τσενεκλίδης και ο Παναγιώτης Σιαφάκας, ο βασικός πυρήνας των Nomade et Sauvage. Οι δυο τους μαζί με καλεσμένους μάγειρες κάθε φορά στήνουν τις υπαίθριες μαγειρικές τους σε όλη την Ελλάδα με έναν μοναδικό τρόπο.
Τι ακριβώς είναι τα νομαδικά γεύματα των Nomade et Sauvage
Περιφερόμενοι με μαντέμια, σιδεριές, τάβλες για να στήνουν τα μεγάλα μοναστηριακά τραπέζια τους, ασημένιες πιατέλες, τσουκάλια, κουτάλες, μαχαίρες, ξύλα, κάρβουνα και πυρωμένες στόφες δημιουργούν ένα σκηνικό αλλιώτικο από ό,τι ξέρουμε. Χωρίς φανφάρες και πολλά πολλά. Που γι’ αυτό ακριβώς είναι όσα ακριβώς πρέπει. Όσα κανείς χρειάζεται για να στηθεί μια γευστική μυσταγωγία.
Θα αναρωτηθεί κανείς πώς είναι να συνδέεσαι και πάλι με τη φύση, να συνδέεσαι με ανθρώπους που βλέπεις πρώτη φορά; Θα απαντούσα ότι όλοι είναι εκεί με τον ίδιο σκοπό, για να γευτούν την πραγματική γεύση φρέσκων τοπικών πρώτων υλών, με τη μαγειρική στη φωτιά, με τον ήλιο στα μάτια, με το χιόνι στα πόδια… Με το εξαιρετικό κρασί να σε γλυκαίνει και να συμβάλλει στη στιγμή ευτυχίας που σε περικλείει και πηγάζει από μια εμπειρία που είναι πέρα από το φαγητό. Το τραπέζι είναι γύρω από το φαγητό, είναι με αφορμή αυτό, είναι με σεβασμό σε αυτό και τους παραγωγούς του, είναι το κερασάκι στην τούρτα που -πίστεψέ με- είναι από αυτά που θα μνημονεύεις και θα θυμάσαι για πάντα.
Κι όλα αυτά βιώνονται μέσα σε δάση και έλατα, σε σπηλιές και σε ερείπια, σε ελαιώνες και αμπέλια, σε αμμουδιές, σε λίμνες και ποτάμια. Στα καλύτερα της ελληνικής φύσης. Σε σημεία που μάλλον, δεν θα έβρισκες ποτέ. Ανάλογα με την εποχή και την περίσταση. Η δικιά μου εμπειρία ήταν μέσα στο χιονισμένο ελατοδάσος στη Ζήρεια -εξ’ου και η τοπική φέτα και τα φασόλια.
Όσοι βιώνουν την εμπειρία, πάντα κάποια στιγμή επιστρέφουν. Για να θυμηθούν και να έρθουν, έστω και υποσυνείδητα, ξανά σε επαφή με τη ρίζα της ύπαρξης, το εφήμερο και την ευδαιμονία, όπως μόνο το καλομαγειρεμένο φαγητό μπορεί να προσφέρει, ατόφια μέσα στο περιβάλλον όπου οι πρώτες ύλες του καλλιεργούνται και αξιοποιούνται με σεβασμό και αγάπη.
Πότε πήγαμε
Την Κυριακή 19/1 στη Ζήρεια Κορινθίας, στο δεύτερο ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου ανάμεσα στο χιονισμένο ελατόδασος με μάγειρες, εκτός από τον Ιορδάνη και τον Παναγιώτη, τους Μιχάλη Πογοσιάν και Ζουλ Ρουσσέλ.
Πώς θα μάθεις για τα επόμενα τραπέζια
Το επόμενο τραπέζι των Nomade et Sauvage θα γίνει το πρώτο Σάββατο του Φλεβάρη στο προαύλιο ενός παλιού Μοναστηριού στην Κορινθία. Για να ενημερωθείς και να κλείσεις και τη δική σου εμπειρία, μπες στο nomadeetsauvage.gr και γράψου στο newsletter τους για να λαμβάνεις νέα για τα επόμενα τραπέζια που γίνονται Σαββατοκύριακα, σε επιλεγμένες ημερομηνίες κατά τη διάρκεια της χρονιάς, σε διαφορετικό μέρος κάθε φορά, με διαφορετικό μενού και συνδαιτυμόνες. Να θυμάσαι ότι οι θέσεις είναι περιορισμένες - κάθε φορά περίπου 20 με 25 άτομα - για ένα γεύμα που κρατάει τουλάχιστον 3-4 ώρες ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες και την εποχή. Πληροφορίες και κρατήσεις: τηλ. 6944903612.