
Μπορεί να το έχει πετύχει το μάτι σου πολλές φορές ως γαρνιτούρα σε πιάτα γκουρμέ και μη εστιατορίων, δίχως να γνωρίζεις τι ακριβώς είναι, μπορεί να το έχεις φάει και να μην το ξέρεις καν. Ο λόγος για το νεροκάρδαμο, ή αλλιώς, κατά τη λατινική ονομασία του, Nasturtium officinale ή καπουτσίνο – όχι, δεν έχει σχέση με τον καφέ.
Στην πραγματικότητα, όπως φαίνεται και παρότι δεν το γνωρίζουμε, το ταπεινό νεροκάρδαμο είναι κάτι περισσότερο από μια απλή γαρνιτούρα στο πιάτο. Οι ειδικοί μάλιστα το αποκαλούν ως το πιο ισχυρό τρόφιμο στον πλανήτη. Ναι, κι όμως. Πρόσφατα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) το κατέταξαν ως το πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά λαχανικό στον κόσμο, δίνοντάς του βαθμολογία θρεπτικής αξίας 100 στα 100 στον κατάλογο των «ισχυρών» φρούτων και λαχανικών. Σε νεότερες εξελίξεις μάλιστα, σύμφωνα με νέα μελέτη της ερευνήτριας Jennifer Di Noia, το νεροκάρδαμο καλύπτει όντως το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης θρεπτικών συστατικών σε μόλις 100 θερμίδες.
Η γεύση του είναι πικάντικη, πιπεράτη και ελαφρώς πικρή – θυμίζει λίγο μουστάρδα- και πρόκειται για ορεινό βότανο το οποίο περιέχει περισσότερες από 28 βασικές βιταμίνες, μέταλλα και ενώσεις. Αρκεί να ξέρεις πως ένα μόνο φλιτζάνι νεροκάρδαμο παρέχει περισσότερο από το 100% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη Κ, καθώς και περίπου το ένα τέταρτο των αναγκών σας σε βιταμίνη Α και C. Είναι επίσης καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, καλίου, μαγνησίου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Ε- και πλούσιο σε φυτοχημικές ουσίες - ενώσεις που προστατεύουν το φυτό από ασθένειες και μπορούν να προσφέρουν στον άνθρωπο μερικά από τα ίδια οφέλη.
Στο μητρώο Εγγυημένων Παραδοσιακών ιδιότυπων προϊόντων
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το νεροκάρδαμο έχει καταφέρει να εγγραφεί στο μητρώο Εγγυημένων Παραδοσιακών ιδιότυπων προϊόντων (TSGs), το οποίο περιλαμβάνει προϊόντα που προστατεύονται σε όλη την ΕΕ για τη διαφύλαξη των παραδοσιακών μεθόδων παραγωγής και συνταγών. Πρέπει να πούμε βέβαια ότι η συγκεκριμένη ετικέτα δεν έχει να κάνει με αυτή για την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), ούτε και την προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ), καθώς το μητρώο που αναφέραμε παραπάνω δεν πιστοποιεί ότι το προστατευόμενο τρόφιμο συνδέεται με μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Vogue, «μόλις 100 γραμμάρια του βοτάνου θα ήταν αρκετά για να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C, πράγμα που σημαίνει ότι το νεροκάρδαμο περιέχει πολύ περισσότερη βιταμίνη C ακόμη και από τα πορτοκάλια και τα λεμόνια, καθιστώντας το απόλυτο ενισχυτικό του ανοσοποιητικού».
Έχει υποστηριχθεί, ωστόσο, ότι δεν συνιστάται να τρώμε περισσότερα από 100 γραμμάρια, επειδή η υπερβολική κατανάλωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ερεθισμό στην κοιλιακή χώρα, την ουροδόχο κύστη ή ακόμα και τα νεφρά.
Φάρμακο κατά του καρκίνου
Σύμφωνα με μελέτες, όσο περισσότερο νεροκάρδαμο καταναλώνουμε, τόσο περισσότερο οπλιζόμαστε κατά του καρκίνου. Συγκεκριμένα, η καθημερινή κατανάλωση του πλούσιου σε αντιοξειδωτικά νεροκάρδαμου, βρέθηκε ότι έχει σημαντική επίδραση στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του εντέρου και των λεμφαδένων, όπως έχει δείξει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.
Σύμφωνα με αυτή, όσοι έβαλαν στο καθημερινό διατροφικό τους πρόγραμμα το νεροκάρδαμο, μείωσαν την καταστροφή του DNA κατά 20%, μειώνοντας ταυτόχρονα και τον κίνδυνο καρκίνου.
Το νεροκάρδαμο υπάρχει στη λιανική ως βότανο σε γλάστρα, αλλά και αποξηραμένο, σε κάποια καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Μπορείς να το προσθέσεις ως γαρνιτούρα στο φαγητό, σε σαλάτες, ακόμη και ως γέμιση στο σάντουιτς συνδυαστικά υλικά.