
Το δίδυμο κέτσαπ - μουστάρδα είναι από τις σάλτσες που έχει πάντα μία θέση στην κουζίνα σου. Ξέρεις όμως πού πρέπει να τις αποθηκεύεις;
Αρκετοί υποστηρίζουν ότι με το που αγοράσεις ένα βάζο ή πλαστική συσκευασία με κέτσαπ ή μουστάρδα, πρέπει να τα βάζεις στο ψυγείο, ενώ άλλοι λένε ότι αποθηκεύονται και διατηρούνται μια χαρά και στο ντουλάπι. Άλλωστε έχει τύχει πολλές φορές, ειδικά σε χώρους εστίασης fast food, να δεις στα τραπέζια μπουκάλια με κέτσαπ και μουστάρδα, παρέα με το αλατοπίπερο. Τι ισχύει τελικά;
Αρχικά, να διευκρινίσουμε ότι όταν μιλάμε για συντήρηση και αποθήκευση των διαφόρων προϊόντων αναφερόμαστε σε δύο τινά: τη διατήρηση της ποιότητας και της αναλλοίωτης γεύσης τους ή, όταν τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά, την ασφάλεια της κατανάλωσής τους.
Στην περίπτωση της κέτσαπ, για παράδειγμα, θα δεις στις ετικέτες ότι οι περισσότερες μεγάλες εταιρίες αναγράφουν μία σύσταση για τοποθέτηση στο ψυγείο μετά το άνοιγμα, προκειμένου να μην αλλοιωθεί ούτε στο ελάχιστο η γεύση. Αυτό λοιπόν, όπως πολλοί μπορεί να νομίζουμε, δεν έχει να κάνει με την ασφάλεια κατανάλωσης.
Βέβαια, καλό είναι, αν αποφασίσεις να την αποθηκεύσεις σε κάποιο ντουλάπι, να έχεις στο νου σου ότι η κατανάλωση πρέπει να γίνει μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, αφού μετά τον μήνα η κέτσαπ που είναι εκτός ψυγείου θα αρχίσει να αλλοιώνεται. Αν την αποθηκεύσεις στο ράφι του ψυγείου, τότε μπορεί να περάσουν ακόμη και έξι μήνες, ενώ η ποιότητά της θα διατηρηθεί περισσότερο.
Για τη μουστάρδα, από την άλλη, ισχύουν περίπου τα ίδια. Η ψύξη της μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της καλής της γεύσης, ίσως και για λίγο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την κέτσαπ. Και πάλι όμως, συνίσταται να μπαίνει στο ψυγείο για να διατηρήσει την πικάντικη, έντονη γεύση της. Πάντως, σε γενικές γραμμές, πρέπει να ξέρεις ότι το αλάτι και τα υπόλοιπα συστατικά της την κάνουν αρκετά ανθεκτική στο χρόνο.
Σημείωσε ότι το ίδιο δεν ισχύει ούτε στο ελάχιστο για τη μαγιονέζα, η οποία πρέπει να τοποθετείται στο ψυγείο αμέσως μετά το άνοιγμα, για λόγους ασφαλείας.
Γενικώς, καταλαβαίνουμε ότι τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και διατηρούν περισσότερο την ποιότητά τους, όταν βρίσκονται στο ψυγείο. Ωστόσο, επειδή τα πράγματα διαφέρουν ακόμη και από εταιρία σε εταιρία, καλό είναι να συμβουλεύεσαι κάθε φορά τις οδηγίες που θα βρεις στην ετικέτα κάθε προϊόντος.