Όσο και να μην ασχολείσαι με τη μαγειρική, όσο και αν το μόνο που ξέρεις να κάνεις στην κουζίνα είναι ένα βραστό αυγό, ένα αλατοπίπερο υπάρχει πάντα στο ντουλάπι σου. Για την ακρίβεια, το αλατοπίπερο όπως πολύ εύκολα μπορείς να σκεφτείς βρίσκεται σε κάθε σπίτι, σε κάθε εστιατόριο. 

Για το αλάτι, παρότι αποτελεί το βασικό συστατικό της νοστιμιάς για κάθε φαγητό, δεν έχουμε να αναφέρουμε κάτι πολύ θετικό, όμως αυτό που δεν ξέρεις είναι ότι το πιπέρι δεν αποτελεί απλά ένα στοιχείο που δίνει σπιρτάδα και πικάντικη γεύση. Είναι ένα μπαχαρικό το οποίο προσφέρει απλόχερα τις ευεργετικές του ιδιότητες στον οργανισμό σου. 

Για την ακρίβεια, τo ταπεινό πιπέρι, μέσω της πιπερίνης που διαθέτει, μειώνει τη φλεγμονή και προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μειώνει δύο βασικούς μηχανισμούς που συνδέονται με χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες. Έχει επίσης δράση αντιβακτηριακή και αντιική.

Όλα αυτά δεν τα λέμε εμείς, αλλά μία νέα έρευνα που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Carol Davila του Βουκουρεστίου, την Elkyda Research & Education Center και την Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η πιπερίνη παρουσιάζει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Κοινώς, το πιπέρι δεν είναι απλώς ένα καρύκευμα, αλλά πηγή φυσικών αντιοξειδωτικών που μπορούν να βοηθήσουν στην άμυνα του οργανισμού.

Και τι είναι η πιπερίνη; Ένα αλκαλοειδές που βρίσκεται στο μαύρο και το λευκό πιπέρι. Είναι η ουσία που δίνει στο πιπέρι τη χαρακτηριστική καυστική γεύση, αλλά και την ικανότητα να ενισχύει τη βιοδιαθεσιμότητα άλλων ουσιών - δηλαδή να βοηθά τον οργανισμό να απορροφά πιο αποτελεσματικά βιταμίνες και φαρμακευτικές ενώσεις, όπως η κουρκουμίνη του κουρκουμά.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η πιπερίνη έδρασε απέναντι σε πλήθος παθογόνων μικροοργανισμών, όπως τα βακτήρια Escherichia coli, Staphylococcus aureus, δηλαδή ο σταφυλόκοκκος, Pseudomonas aeruginosa και Mycobacterium tuberculosis, αλλά και σε μύκητες όπως η Candida albicans.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι η ίδια ουσία φάνηκε να δρα ανασταλτικά σε ιούς όπως ο SARS-CoV-2, ο MERS-CoV, ο ιός του Έμπολα, ο δάγκειος πυρετός, η ηπατίτιδα C και ο ιός Ζίκα. 

Αν και το πιπέρι είναι γενικά ασφαλές ως προς την κατανάλωση, οι ερευνητές τονίζουν ότι η πιπερίνη σε υψηλές συγκεντρώσεις, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο γαστρεντερικό σύστημα. Με άλλα λόγια, δεν πρέπει να το παρακάνεις στην κατανάλωσή του.

Και ένα tip: οι ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιείται το πιπέρι φρεσκοτριμμένο στο τέλος του μαγειρέματος, για να διατηρεί στο έπακρο τα ευεργετικά του συστατικά.