Γνωρίζουμε ότι τα απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα είναι καλά για την καρδιά και για τον εγκέφαλο. Σύμφωνα όμως με νέες μελέτες η αυξημένη πρόσληψη τους μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη. Τι σημαίνει όμως αυτό για την υγεία μας και ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις;
Η αλήθεια είναι ότι ακόμα δεν υπάρχει κάποια σαφής απάντηση. Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για μελέτη του διαβήτη σε 70.000 γυναίκες, όσες είχαν την υψηλότερη πρόσληψη σε ω-3 λιπαρά οξέα διαγνώστηκαν με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου ΙΙ.
Πιο συγκεκριμένα, το DPA (εικοσυδυπενταενικό οξύ), που βρίσκεται στα ψάρια και σε κάποια άλλα ζωικά προϊόντα, φάνηκε να συσχετίζεται πολύ περισσότερο με την εμφάνιση διαβήτη, ειδικά σε γυναίκες με παραπάνω κιλά από τα φυσιολογικά.
Από το 2011 και μετά που εμφανίστηκαν επιστημονικά δεδομένα που συνέδεαν την αυξημένη πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων με την εμφάνιση διαβήτη, γίνονται διάφορες υποθέσεις για πιθανούς μηχανισμούς. Επικρατέστερη είναι η άποψη ότι αν σε άτομα με χαμηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών συνυπάρχει αυξημένη πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων, τότε αυτά κάνουν πιο επιρρεπή τον ιστό σε οξείδωση, που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου ΙΙ.
Συνεπώς, το σύνολο της διατροφής παίζει μεγάλο ρόλο. Η αυξημένη πρόσληψη ω-3 σαν μέρος της Μεσογειακής διατροφής με πλούσια πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ολικής άλεσης συστήνεται ανεπιφύλακτα.
Σε μία διατροφή δυτικών προτύπων πάλι, με χαμηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης, επεξεργασμένων και ζωικών προϊόντων, τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι σίγουρα λιγότερο ωφέλιμα.
Τι μπορείς να κάνεις για αυτό;
Σε κάθε περίπτωση και μέχρι να υπάρξουν περισσότερες μελέτες για να διατυπωθούν με σαφήνεια οι αιτιολογικοί παράγοντες, καλό είναι να ακολουθείς τις παρακάτω 7 τακτικές:
- Συνέχισε να τρως τρόφιμα πλούσια σε ω-3.
- Πρόσθεσε λαχανικά σε όσα περισσότερα γεύματα μπορείς.
- Κατανάλωσε κάθε μέρα φρούτα στο πρωινό και σαν ενδιάμεσα γεύματα.
- Χρησιμοποίησε όσα περισσότερα φυσικά μυρωδικά και βότανα, πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
- Χρησιμοποίησε συχνότερα όσπρια στη θέση του κρέατος.
- Φρόντισε να συμπεριλάβεις φυτικά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο στα γεύματά σου.
- Απόφυγε τα επεξεργασμένα τρόφιμα.