Υλικά
  • 20–25 κολοκυθοανθοί φρέσκοι, καθαρισμένοι
  • 200 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα και το πράσινο μέρος τους
  • ½ φλ. άνηθο, ψιλοκομμένο
  • ½ φλ. δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένος
  • ¼ φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 ντομάτες ώριμες, τριμμένες ή ½ φλ. χυμό ντομάτας
  • 180 ml ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο 
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τους κολοκυθοανθούς γεμιστούς με ρύζι και μυρωδικά στο φούρνο πλένουμε πρώτα απαλά τους κολοκυθοανθούς και εσωτερικά και αφαιρούμε τους στήμονες από το εσωτερικό τους. Τους αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας.
  2. Τοποθετούμε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 60 ml από το ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί σοτάρουμε τα κρεμμύδια, ξερό και φρέσκα, για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να γυαλίσει.
  3. Προσθέτουμε μέσα και τις τριμμένες ντομάτες και περίπου ½ φλ. νερό και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για 5-6 λεπτά, μέχρι να μισοβράσει το ρύζι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα μυρωδικά, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο για να μπορέσουμε να γεμίσουμε τους κολοκυθοανθούς.
  4. Πιάνουμε απλά έναν-έναν τους κολοκυθοανθούς και τους γεμίζουμε με περίπου 1 γεμάτο κ.γ. από το μείγμα. Θέλουμε να γεμίσουν κατά τα 2/3 περίπου, ώστε να έχει χώρο να φουσκώσει το ρύζι χωρίς να σκιστούν.
  5. Διπλώνουμε από πάνω τα πέταλα για να κλείσουμε τη γέμιση μέσα.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  7. Στρώνουμε τους κολοκυθοανθούς σε γάστρα με το άνοιγμα προς τα κάτω, σφιχτά τον έναν δίπλα στον άλλον ώστε να μην ανοίξουν.
  8. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 φλ. νερό ζεστό (όχι καυτό) και καλύπτουμε με το καπάκι. Ψήνουμε για περίπου 50–60 λεπτά.
  9. Ξεσκεπάζουμε τα τελευταία 10-15 λεπτά, για να πάρουν λίγο χρώμα και να καραμελώσουν.
  10. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθούν, ξεσκέπαστοι για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε. Οι κολοκυθοανθοι σερβίρονται ζεστοί ή σε θερμοκρασία δωματίου, ιδανικά συνοδευόμενοι με λίγο γιαούρτι ή φέτα στο πλάι και επιπλέον λεμόνι ή φρέσκο ελαιόλαδο αν θέλουμε.

Μπορούμε να ετοιμάσουμε την ίδια συνταγή και σε κατσαρόλα αντί για γάστρα, σιγοβράζοντάς τους σε χαμηλή φωτιά για να μη διαλυθούν.