Η βινεγκρέτ μπορεί να δώσει ένταση και νοστιμιά σε μια αδιάφορη σαλάτα, να κάνει ξεχωριστή μια νερόβραστη φασολάδα, να απογειώσει μια μερίδα άνευρα κολοκυθάκια. Και είναι τόσο εύκολο να την κάνεις ξεχωριστή.

Τι είναι η βινεγρέτ

Η Vinaigrette είναι ένα ντρέσινγκ με βάση το λάδι και το ξύδι ή το λεμόνι, που προορίζεται να νοστιμίζει ωμές και βραστές σαλάτες ή ψητά λαχανικά. Ο όρος είναι γαλλικός και προέρχεται από τη λέξη vinaigre που θα πει ξύδι. Με απλά λόγια, είναι αυτό που στη γλώσσα μας λέμε λαδόξυδο ή λαδολέμονο, αλλά με γαλλικό αξάν.

Τι λέει ο κανόνας

Η βινεγκρέτ αποτελείται από τρία βασικά στοιχεία: Το λιπαρό, το όξινο και το γαλακτοματοποιητή που τη βοηθά να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Το λιπαρό στοιχείο μπορεί να είναι ελαιόλαδο, αραβοσιτέλαιο, σησαμέλαιο κλπ. Το όξινο μπορεί να είναι, μεταξύ άλλων, ξύδι, χυμός λεμονιού, λάιμ, αγουρίδα (χυμός άγουρου σταφυλιού), ενώ ως γαλακτοματοποιητής μπαίνει η μουστάρδα, το γιαούρτι, ο κρόκος αυγού και άλλα.

 

 

 

 

 

Εκτός από αυτά τα τρία βασικά στοιχεία, η βινεγκρέτ χρειάζεται έξτρα βοήθεια από κάτι αλμυρό, κάποιες φορές γλυκό και αρωματικό ή πικάντικο, για να εξισορροπήσει γευστικά και να αποκτήσει χαρακτήρα.

10 μικρά μυστικά για μεγάλες επιτυχίες

  1. Η χρυσή αναλογία της βινεγκρέτ είναι τρία μέρη λιπαρό προς ένα μέρος όξινο. Από εκεί και πέρα ο καθένας έχει άλλα γούστα και μπορεί έως κάποιο βαθμό να ξεφύγει από τον κανόνα. Εξάλλου τα όξινα υλικά που έχεις στη διάθεσή σου μπορεί να είναι πολύ ή λιγότερο ξινά. Για παράδειγμα, ένα βαλσαμικό ξύδι είναι λιγότερο ξινό από ένα δυνατό κρασόξιδο, ενώ ο χυμός λάιμ δεν είναι τόσο ξινός όσο του λεμονιού.
  2. Το αλάτι μπορεί να αντικατασταθεί από μια αλμυρή ουσία όπως είναι η soy sauce, λίγη λιωμένη αντσούγια, λίγο πολτό ελιάς, κλπ.
  3. Το γλυκό στοιχείο μπορεί να εξισορροπεί και να τελειοποιεί τη γεύση μιας βινεγκρέτ, όμως θέλει μέτρο. Μπορεί να είναι λίγο μέλι, ζάχαρη, πετιμέζι (σταφυλιού, ροδιού, μήλου ή σύκου), μια μαρμελάδα, ένα σιρόπι (σφένδαμου, αγαύης) κλπ.
  4. Λίγο έξτρα άρωμα και φρεσκάδα θα κάνει σίγουρα τη διαφορά. Μπορεί να προέρχεται από ένα βότανο (δυόσμο, βασιλικό, ρίγανη, μαντζουράνα, εστραγκόν, δενδρολίβανο), από ξύσμα εσπεριδοειδών (λεμόνι, πορτοκάλι, λάιμ, περγαμόντο) ή από κάποιο χυμό φρούτου (πορτοκάλι, ρόδι, φράουλα, βατόμουρο).
  5. Λίγη σπιρτάδα είναι απαραίτητη κάποιες φορές και μπορεί να επιτευχθεί με την προσθήκη τσίλι, φρέσκου ή αποξηραμένου σκόρδου, μπούκοβο, ταμπάσκο, κλπ 
  6. Να δοκιμάζεις πάντα τη βινεγκρέτ γιατί ίσως χρειαστεί να της προσθέσεις έξτρα αλάτι, λάδι, όξινο ή αρωματικό στοιχείο.
  7. Τη βινεγκρέτ την προσθέτεις την τελευταία στιγμή στις πρασινάδες για να μη μαραθούν και πέσουν μέχρι να σερβίρεις τη σαλάτα. 
  8. Αντιθέτως, στα βραστά όσπρια και λαχανικά η βινεγκρέτ ανακατεύεται αρκετή ώρα πριν, ώστε να προλάβουν να μαριναριστούν και να ανακατευτούν καλά τα αρώματά τους.
  9. Για την ένωση των υλικών χρησιμοποιείς ένα μπολ και ένα πιρούνι ή ένα μικρό αυγοδάρτη. Μπορείς επίσης να δουλέψεις τα υλικά μέσα σε καλά κλεισμένο γυάλινο βάζο, ανακινώντας το μερικές φορές πάνω κάτω ή μέσα σε μπλεντεράκι για μεγαλύτερες ποσότητες και αποτελεσματικότερη γαλακτοματοποίηση.
  10. Μπορείς να φτιάξεις μεγαλύτερη ποσότητα βινεγκρέτ και να την έχεις στο ψυγείο μέσα σε μπουκάλι. Θα διατηρηθεί για διάστημα μέχρι και 2 εβδομάδων και θα τη χτυπάς την τελευταία στιγμή πριν τη ρίξεις στη σαλάτα σου.


 

 

 

 

 

Η βασική συνταγή για βινεγκρέτ και 2 παραλλαγές

Ρίχνεις ένα μέρος του όξινου στοιχείου σε ένα μπολ, προσθέτεις αλάτι, ελάχιστη ζάχαρη και ανακατεύεις με πιρούνι ή αυγοδάρτη. Προσθέτεις τρία μέρη από λάδι της επιλογής σου και ανακατεύεις ζωηρά. Τέλος, προσθέτεις από ½ έως 1 μέρος μουστάρδα (ανάλογα το πόσο έντονη γεύση θέλεις) και χτυπάς καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να πήξει η βινεγκρέτ.

  • Για την αρωματική παραλλαγή: Στην παραπάνω συνταγή μπορείς να προσθέσεις ξύσμα από λεμόνι και πορτοκάλι, καθώς και λίγο χυμό πορτοκαλιού. Επίσης, μπορείς να προσθέσεις και κάποιο αρωματικό βότανο της επιλογής σου, πολύ ψιλοκομμένο.
  • Για την εξωτική παραλλαγή: Για να δώσεις εξωτική νότα στη βινεγκρέτ θα αντικαταστήσεις το ελαιόλαδο με σησαμέλαιο και το αλάτι με soy sauce. Επίσης, μπορείς να προσθέσεις χυμό και ξύσμα λάιμ, λευκό βαλσαμικό ή ξύδι ρυζιού ή μίριν και καβουρδισμένο σουσάμι.