Ας πούμε την αλήθεια: οι περισσότεροι έχουμε πάρει κάποια στιγμή κατεψυγμένες τηγανητές πατάτες στο σπίτι. Είτε λόγω έλλειψης χρόνου, είτε γιατί χρειαζόμαστε πραγματικά μεγάλη ποσότητα για κάποιο bbq πάρτι στο σπίτι, η λύση αυτή δεν είναι ιδανική φυσικά για κάθε μέρα για λόγους υγείας, όμως σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις αποτελεί εγγύηση και σε βγάζει ασπροπρόσωπο. 

Και κάτι τέτοιες φορές, συνειδητοποιείς πόσο απολαυστικές είναι οι απλές τηγανητές πατάτες. Χρυσαφένιες, τραγανές και νόστιμες. 
Και ενώ οι καλύτερες κατεψυγμένες πατάτες γίνονται πραγματικά πολύ καλές όταν φτιάχνονται σύμφωνα με τις οδηγίες στις ετικέτες τους, μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερες αν τους δώσεις λίγη παραπάνω προσοχή και φυσικά αν ακολουθήσεις μερικά απλά αλλά εγγυημένα tips. Για ρίξε μία ματιά: 

Δώσε τους χώρο

Ακριβώς όπως και τα ψητά λαχανικά, οι κατεψυγμένες πατάτες χρειάζονται χώρο για να αποκτήσουν τη βέλτιστη τραγανή υφή, γι' αυτό μην γεμίζεις το τηγάνι μέχρι λίγο πριν οι πατάτες να πέσουν απ’ έξω. Επίλεξε καλύτερα ένα μεγαλύτερο τηγάνι (ή και ταψί, αν επιλέξεις να τις κάνεις στον φούρνο για πιο υγιεινή επιλογή). Σε άλλη περίπτωση, είναι προτιμότερο να κάνεις περισσότερες δόσεις, παρά να είναι άλλες πατάτες ωραία ροδισμένες και τραγανές και άλλες μαλακές και ωχρές, επειδή δεν είχαν χώρο να ψηθούν όπως πρέπει. 

Κατεψυγμένες πατάτες


Προθέρμανε τον φούρνο με το ταψί μέσα

Σε όλες τις συνταγές δεν σου λέμε να προθερμάνεις τον φούρνο; Γιατί να μην ισχύει το ίδιο και στην περίπτωση της έτοιμης κατεψυγμένης πατάτας; Το μυστικό εδώ είναι να αφήσεις το ταψί μέσα στον φούρνο όσο αυτός προθερμαίνεται, ώστε οι πατάτες να τοποθετηθούν στη συνέχεια σε μία ήδη καυτή επιφάνεια, πράγμα που θα τις βοηθήσει να γίνουν πιο τραγανές. Φρόντισε ωστόσο να ελέγχεις τις πατάτες τακτικά γιατί αυτό το βήμα μπορεί να μειώσει τον χρόνο ψησίματος, σε σχέση με αυτόν που αναγράφει η συσκευασία. 

Σκέψου σοβαρά να χρησιμοποιήσεις το air fryer

Ναι, πάλι θα μιλήσουμε για air fryer, όπως όλοι άλλωστε. Οι fans της φριτέζας αέρος – που είναι πολλοί πλέον-  ενθουσιάζονται με την ικανότητα της αγαπημένης τους συσκευής να ζεσταίνει και να κάνει τραγανά τα κατεψυγμένα τρόφιμα. Ίσως στη συγκεκριμένη περίπτωση το air fryer να είναι καλύτερη επιλογή από τον συμβατικό φούρνο, αφού το αποτέλεσμα που δίνει προσεγγίζει κατά πολύ αυτό του κλασικού τηγανιού, ενώ ταυτόχρονα οι πατάτες θα είναι πιο ελαφριές. Ωστόσο, η διαφορά από τον φούρνο δεν είναι δραματική, γι’ αυτό αν δεν έχεις φριτέζα αέρος, δεν έγινε και κάτι φοβερό.

Στην περίπτωση του air fryer όμως, μην ξεχάσεις να κουνάς τακτικά το καλάθι, ώστε οι πατάτες να ψηθούν ομοιόμορφα. 

Αναβάθμισέ τες με μπαχαρικά και βότανα

Μπορείς να αναβαθμίσεις τις κατεψυγμένες τηγανητές πατάτες με περισσότερα υλικά από το αλάτι που βάζουμε όλοι. Το συρτάρι με τα μπαχαρικά σε περιμένει. Η σκόνη σκόρδου, η πάπρικα και τα αποξηραμένα βότανα μπορούν να δώσουν στις πατάτες σου σημαντικό γευστικό boost. Για πιο premium καταστάσεις, μπορείς να προσθέσεις και λίγες σταγόνες λάδι τρούφας (μόνο μην το παρακάνεις γιατί έχει έντονη γεύση). 

Κατεψυγμένες πατάτες


Πρόσθεσε toppings 

Ανάλογα με τα γούστα, μπορείς να κάνεις τις κατεψυγμένες πατάτες να μοιάζουν με αυτές τις κολασμένες πατάτες που παραγγέλνεις από το αγαπημένο σου μπεργκεράδικο. Μερικές ιδέες: έτοιμη σάλτσα τυριού τσένταρ και μπέικον, μαύρα φασόλια και καυτερή κόκκινη σάλτσα που θα θυμίζει μεξικάνικο, sour cream και ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ακόμη και τριμμένη φέτα και ρίγανη, για πιο Greek style καταστάσεις. Άκουσέ μας και θα εντυπωσιάσεις και τον πιο απαιτητικό.

Πηγή: The Washington Post