Στην αγορά βρίσκουμε επιφάνειες κοπής σε διάφορα μεγέθη και από διαφορετικά υλικά. Πλαστικές, γυάλινες ή ξύλινες μαζί με τα μαχαίρια οι επιφάνειες κοπής είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε πιο συχνά απ’ οποιαδήποτε άλλα στην κουζίνα. Είναι απαραίτητες στην προετοιμασία του φαγητού, αφού πάνω τους τεμαχίζουμε, κόβουμε και ψιλοκόβουμε τα υλικά που χρειάζεται η κάθε συνταγή. Καθημερινά λοιπόν, οι επιφάνειες κοπής «ταλαιπωρούνται» από μαχαίρια, βαριές μυρωδιές και μικρόβια αφού λερώνονται, χαράζονται και γίνονται εστίες μικροβίων, ενώ με τον καιρό αποκτούν και άσχημη μυρωδιά.  Ας δούμε λοιπόν μερικές χρηστικές πληροφορίες για το υλικό που καλό είναι να προτιμούμε, τους κανόνες ασφαλείας που πρέπει να ακολουθούμε στην κουζίνα, αλλά και του σωστού καθαρισμού και της συντήρησής τους. 

Επιφάνειες κοπής: Πώς καθαρίζονται

Επιφάνειες κοπής: Πώς καθαρίζονται

Ξύλινη, ή πλαστική; Ιδού η απορία

Μπορεί η πλαστική επιφάνεια να είναι πιο ελαφριά και εύχρηστη, να καθαρίζεται πιο εύκολα και να μπαίνει στο πλυντήριο πιάτων, ωστόσο μελέτες έχουν δείξει πως το ξύλο -παρόλο που απορροφά βακτήρια-, δεν τα μεταφέρει στο μαχαίρι ή στην τροφή που κόβουμε. Αντίθετα, απλώς βυθίζονται κάτω από την επιφάνεια του ξύλου όπου ατροφούν, δεν πολλαπλασιάζονται και τελικά πεθαίνουν. 
Όμως με το καθάρισμα των επιφανειών κοπής πρέπει να είμαστε πολύ σχολαστικοί. Κι αυτό γιατί τα βακτήρια ζουν στις χαρακιές τους -όσο κι αν καθαριστούν- σε λανθάνουσα κατάσταση. Με το στέγνωμα της επιφάνειας σκοτώνονται το 90% αυτών, αλλά το υπόλοιπο 10%  παραμένει εκεί για εβδομάδες.  

3 βασικοί κανόνες ασφαλείας

  1. Ξύλινες ή πλαστικές όλες οι επιφάνειες κοπής είναι επιρρεπείς σε μικρόβια, οπότε καλού-κακού, πριν από κάθε χρήση, τις σαπουνίζουμε με ζεστό νερό και σαπούνι, τις ξεβγάζουμε και τις σκουπίζουμε καλά.
  2. Επιπλέον, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κόβουμε τα πάντα στην ίδια επιφάνεια κοπής, γι’ αυτόν τον λόγο μας είναι απαραίτητες τρεις, τουλάχιστον. Χρειαζόμαστε άλλη για το ωμό κρέας και τα πουλερικά, άλλη για τα λαχανικά και τα φρούτα και μία ακόμη για το ψωμί. 
  3. Ακόμη, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι όταν μια επιφάνεια κοπής γεμίσει με ρωγμές, σπασίματα και πολλές χαρακιές από μαχαίρι, την αντικαθιστούμε με καινούργια.

Επιφάνειες κοπής: Πώς καθαρίζονται


Ξύλινες επιφάνειες: Πώς τις καθαρίζουμε και τις συντηρούμε

Ο καθαρισμός της ξύλινης επιφάνειας απαιτεί αρκετή προσοχή. Σημείωσε ότι δεν πρέπει να μουλιάζει μέσα σε νερό, ούτε να μπαίνει στο πλυντήριο πιάτων, γιατί στραβώνει και γεμίζει ρωγμές. 

Αντίθετα, μετά από κάθε χρήση την σαπουνίζουμε, τη στεγνώνουμε και την τρίβουμε με αδιάλυτο, λευκό ξύδι. Όπως μπορεί ήδη να γνωρίζεις, το ξύδι είναι ένα φυσικό απολυμαντικό που απαλλάσσει τις επιφάνειες ακόμα κι από το επικίνδυνο βακτηρίδιο e-coli. Εκτός βέβαια από τον καθαρισμό με ξύδι -μια στο τόσο- μπορούμε να τους κάνουμε μια μικρή συντήρηση, τρίβοντάς τες με γυαλόχαρτο, σκουπίζοντάς τες και περνώντας τες μ’ ένα πανί ποτισμένο σε ελαιόλαδο.

Πλαστικές επιφάνειες: Πώς τις καθαρίζουμε και τις συντηρούμε 

Φροντίδα απαιτούν βέβαια και οι πλαστικές επιφάνειες κοπής. Όταν, για παράδειγμα, πάνω τους κόψουμε λαχανικά, φρούτα ή αρτοσκευάσματα τότε ένα απλό σαπούνισμα, ξέβγαλμα και σκούπισμα είναι αρκετό. 
Όταν όμως κόψουμε πάνω τους κρέας, κοτόπουλο ή ψάρια, τότε πρέπει να τις πλύνουμε με ζεστό νερό και χλωρίνη.

Επιφάνειες κοπής: Πώς διώχνουμε τις οσμές


Πώς απομακρύνουμε τις δυσάρεστες μυρωδιές

Οι δυσάρεστες οσμές που συνδέονται με τις πολυχρησιμοποιημένες επιφάνειες κοπής είναι βέβαια ένας μεγάλος βραχνάς. Λόγου χάριν, για να απομακρύνουμε επίμονες οσμές, όπως για παράδειγμα από κρεμμύδι και σκόρδο, μετά το σαπούνισμα απλώνουμε πάνω στην επιφάνεια κοπής άφθονο αλάτι και το αφήνουμε να δράσει για 5 λεπτά. Ύστερα κόβουμε ένα λεμόνι στη μέση και την τρίβουμε με την κομμένη πλευρά. Αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά και μετά ξεπλένουμε, σκουπίζουμε και στεγνώνουμε. 

Σημείωσε εδώ ότι αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική τόσο στις πλαστικές, όσο και στις ξύλινες επιφάνειες.