Κέντρο - απόκεντρο, πυκνοκατοικημένη, πέρασε από τις μεγάλες δόξες του παρελθόντος σε μια υποβάθμιση στις αρχές της νέας χιλιετίας και για ένα διάστημα ήταν μία περιοχή που δύσκολα την προσέγγιζες για έξοδο εκτός και αν έμενες εκεί κοντά. Πλέον ευτυχώς η Κυψέλη απέκτησε νέα ζωή και σήμερα, συνεχώς εξελίσσεται και αποτελεί ένα ζωντανό, πολυπολιτισμικό και αντισυμβατικό hub, γεμάτο δημιουργικότητα και γεύση. Με επίκεντρο τον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη και την πάντα ανήσυχη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, αλλά και την Αγίας Ζώνης, νέα στέκια για κάθε στιγμή της ημέρας ξεπηδούν συνεχώς και γίνονται viral στα social media. Το αποτέλεσμα; Κόσμος από κάθε γωνιά της Αθήνας γεμίζει τα τραπέζια και τα πεζοδρόμιά της. 

Το μεγάλο «μπαμ» έγινε με τα new age καφέ και προορισμούς για brunch, από αυτούς που κάνουν τον κόσμο να συρρέει σαββατοκύριακα αλλά και καθημερινές και πλέον, συνεχίζεται με επίσης νέας κοπής μεζεδοπωλεία, εστιατόρια και bars. Δίπλα τους βέβαια και οι πάντα σταθερές αξίες της περιοχής, με το δικό τους πιστό κοινό.

Αυτή τη φορά λοιπόν, βγήκαμε Κυψέλη και συγκεντρώσαμε όλες τις διευθύνσεις που μας κάνουν να γυρίζουμε ξανά και ξανά στην περιοχή, από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Γράφουν οι: Καρολίνα Δωρίτη, Βέρα Πάρδου, Γεωργία Περιμένη, Ιωάννα Σταμούλου, Άρτεμις Τσίπη

Για καφέ και brunch

Williwaw

Williwaw

Williwaw

Είναι hip, έχει στυλ σκανδιναβικό, αλλά και αθηναϊκό αστικό και βρίσκεται σε ένα κτίριο της δεκαετίας του ‘60 στην οδό Κερκύρας στην Κυψέλη. Το Williwaw είναι το στέκι που μπορείς να πας από το πρωί μέχρι και το απόγευμα για καλό καφέ που καβουρδίζεται στον χώρο τους - και μπορείς να πάρεις βέβαια και για το σπίτι. Γενικά φαίνεται ότι στο κομμάτι καφές το ψάχνουν πολύ και θα στον σερβίρουν σε μία υπέροχη πύλινη κουπίτσα ή σε γυάλινο, αν είναι flat white - τον οποίο προτείνω ανεπιφύλακτα, αν είσαι φαν του συγκεκριμένου καφέ ή freddo espresso. και βέβαια φροντίζουν και για τα συνοδευτικά τους, κυρίως σε γλυκά ζυμαράκια. Πολύ ωραία cinnamon rolls, cardamon buns, babka, αλλά και διάφορα κέικ, cookies και ένα «άρρωστο» βάσκικο cheesecake που αν πετύχεις θα είσαι πολύ τυχερός. Ό,τι χρειάζεσαι δηλαδή δίπλα σε έναν ωραίο καφέ. Γ.Π.

Williwaw. Κερκύρας 69, Κυψέλη, τηλ. 210-82.20.745

Morning Sweetie 

Morning Sweetie

Morning Sweetie

Ινσταγκραμικό, χαλαρό και ό,τι πρέπει για καφέ, γλυκάκι, αλλά και remote working. Το Morning Sweetie στην οδό Ζακύνθου χαρακτηρίζεται από το κίτρινο και το μπλε χρώμα του, αλλά και την πρωινή διάθεση που σε καλημερίζει και σου λέει «morning sweetie, έλα να πιεις το καφεδάκι σου, φάε και ένα γλυκό». Είναι πολύ πιθανό άλλωστε να το πετύχεις στο δρόμο σου, αφού βρίσκεται δίπλα στην πολυσύχναστη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Σερβίρουν καφέ που προμηθεύονται από micro roastery και αλέθουν εκεί, στον χώρο τους, ενώ μπορείς να αγοράσεις και για το σπίτι, είτε σε μορφή κόκκων, είτε αλεσμένο. Από εκεί και πέρα, όλα συνοδεύονται από αλμυρές και γλυκές λιχουδιές. Yoghurt bowl με δική τους, χειροποίητη γκρανόλα και chia puddings για πρωινό και σάντουιτς με διάφορες γεμίσεις, ή απλώς ένα από τα υπέροχα soft cookies και τα layer cakes τους. Και εδώ θα προτείνω σίγουρα το carrot cake που είναι για εμένα top! Γ.Π.

Morning Sweetie. Ζακύνθου 13, Κυψέλη, τηλ. 211-73.54.924

Literature House, Κυψέλη

Literature House Κυψέλη

Η urban γειτονιά της Κυψέλης δεν θα μπορούσε να μην έχει το δικό της βιβλιο-καφέ. Το Literature House βρήκε τη θέση του το 2020, εν μέσω πανδημίας, στην οδό Δροσοπούλου και σε κάνει πραγματικά να χάνεις την αίσθηση του χρόνου. Ψηλοτάβανο, με ζωηρά και φωτεινά χρώματα, το στοιχείο του ξύλου να κυριαρχεί και το πατάρι όπου μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου διαβάζοντας και χαζεύοντας τον παράδεισο βιβλίων από κάτω, σου δημιουργεί αυτομάτως την ηρεμία που χρειάζεσαι από την πολύβουη πόλη. Στο εσωτερικό θα βρεις σίγουρα την τέλεια γωνίτσα για εσένα, θα περιηγηθείς μέσα σε μία μεγάλη συλλογή που περιλαμβάνει από λογοτεχνία μέχρι θεατρικά έργα και ένα παιδικό τμήμα, θα δεις vintage πινελιές στη διακόσμηση που θα σε ταξιδέψουν. Ωστόσο, θα έχεις την ευκαιρία να καθίσεις και στην κρυφή αυλή που θα σε ταξιδέψει στο χρόνο. Γ.Π.

Literature House. Ιωάννου Δροσοπούλου 67, Κυψέλη, τηλ. 210-82.30.247

Οι φούρνοι και τα ζαχαροπλαστεία που αγαπάμε

Ο Μπόζας

Μπόζας

Μπόζας

Περνώντας από τη γωνία Κερκύρας και Παξών στην Κυψέλη, συναντάς ένα ζαχαροπλαστείο που θα τραβήξει το βλέμμα σου αρχικά με την επωνυμία του, καθώς διαβάζεις το όνομα φαρδύ πλατύ στη μαρκίζα: «Μπόζας». Μπαίνοντας δεν θα δεις τα ράφια να ξεχειλίζουν από ποικιλία, στα ψυγεία του οι πάστες δεν συνωστίζονται, όμως τα πάντα έχουν τη θέση τους στο χώρο, ίδια από πάντα θαρρείς. Γιατί τα πράγματα είναι απλά και κατανοητά εδώ. Τα προϊόντα του λίγα και καλά, φρέσκα πάντα, όλα δικής τους παραγωγής, φτιάχνονται στο εργαστήριο που βρίσκεται ακριβώς από πάνω. Ο Παναγιώτης Μπόζας κάθε πρωί μπαίνει στο εργαστήριο αξημέρωτα και βγαίνει από κει νωρίς το απόγευμα για να κατέβει στο μαγαζί. Η ποικιλία των προϊόντων που παράγει δεν είναι τεράστια, αλλά εκλεκτή. Αξίζει να έρθεις ως εδώ για το τσουρέκι του, τα σμυρναίικα κουλουράκια, τα γεμιστά βουτήματα, το κέικ, τα φανταστικά αμυγδαλωτά και τους εργολάβους από ντόπιο αμύγδαλο. Όλα τα σοκολατάκια, τα σοκολατένια γλυκά και τα κεράσματα είναι επίσης δικά του: βραχάκια, τρουφάκια τριών ειδών - τυλιγμένα σε κακάο ή τρούφα ή αμύγδαλο -, καριόκες, παστάκια, πουράκια. Επίσης, φτιάχνει καταπληκτικά κουρκουμπίνια, γλυκά ταψιού, κανταΐφι και εκμέκ κανταΐφι. Από τις πάστες ξεχωρίζουν η αμυγδάλου, η σοκολατίνα, ή τρούφα, το μιλφέιγ και το προφιτερόλ. Ι.Σ.

Ο φούρνος του Ρεμούνδου

Ρεμούνδος

Ρεμούνδος

Κάπου ανάμεσα στις γεμάτες νέες αφίξεις γειτονιές της Κυψέλης, συναντάς και κάποια μαγαζιά που λες κι ήταν από πάντα εκεί, μάρτυρες της όλης κατάστασης που τα έζησαν και τα είδαν όλα. Ο φούρνος του Ρεμούνδου, που λειτουργεί στην Κυψέλη από το 1953, είναι ένα από αυτά. O Γρηγόρης και ο Γιώργος, τρίτη γενιά αρτοποιών, είναι η ψυχή, ο νους και τα χέρια πίσω από την ταμπέλα του Φούρνου του Ρεμούνδου. Κάποιες από τις συνταγές που κάνουν σήμερα είναι πολύ παλιές, κληρονομιά από τον παππού και τον πατέρα τους, όπως είναι κάποια ψωμιά, τα μαλακά μουστοκούλουρα, τα πιροσκί, οι λουκουμάδες, τα σμυρναίικα κουλούρια και τσουρέκια, τα κουλουράκια με τις σταφίδες, οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα των Χριστουγέννων. Οι Ρεμούνδοι βέβαια, δεν σταματούν ποτέ να ανανεώνονται και πολύ συχνά βγάζουν εμβόλιμα και κάποια αρτοποιήματα ημέρας, έτσι για να μην βαριούνται τα ίδια και τα ίδια. Η κεντρική αγορά της Αθήνας που επισκέπτονται συχνά είναι πάντα μια καλή πηγή έμπνευση. Βλέπουν ένα νέο προϊόν όπως το αποξηραμένο παντζάρι και σπανάκι και τα κάνουν κριτσίνια, πραγματικά εξαιρετικά. Αλλά επειδή τους αρέσει ο παστουρμάς φτιάχνουν και μια παστουρμαδόπιτα. Από την άλλη έχουν και μια αγάπη στην ευρωπαϊκή ζαχαροπλαστική γι’ αυτό στο φούρνο του Ρεμούνδου θα βρεις financier και shortbread μπισκότα που μοσχοβολάνε φρέσκο βούτυρο. Ι.Σ.

Ο Φούρνος του Ρεμούνδου. Κυψέλης 37, Κυψέλη, τηλ. 210-82.15.808

Marili

Μαρίλι

Marili

Δεν είναι το μαγαζί της Μαρίλης, όπως νόμιζα στην αρχή, αλλά το Μαρίλι, που στα γεωργιανά σημαίνει «αλάτι». Αυτό που δίνει τελικά τη νοστιμιά στη ζωή μας. Εκεί καθώς περπατάς στην Αγίας Ζώνης, έναν από τους πιο γνωστούς και πολυσύχναστους πεζόδρομους της Κυψέλης, σίγουρα θα σε τραβήξουν οι μυρωδιές από τον φούρνο που ειδικεύεται στα γεωργιανά εδέσματα και ζυμάρια, όπου η Νάτια Νανταϊρασβίλι αποφάσισε να μας συστήσει τις νοστιμιές της χώρας που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Μέσα θα δεις τον κλασικό γεωργιανό φούρνο που ψήνει το αντίστοιχο ψωμί, ενώ οφείλεις να δοκιμάσεις ένα από τα χατσαπούρι, το σήμα - κατατεθέν τους με γέμιση τυριού, που θυμίζει το δικό μας πατατόψωμο. Εγώ δοκίμασα επίσης την πατατόπιτα και ήταν κάτι το εξαιρετικό. Ζεστή - ζεστή, με ωραία μαστιχωτή ζύμη και γέμιση που μου θύμισε τα πιροσκί πατάτας που έφτιαχνε η γιαγιά μου. Αν θες κάτι πιο γνώριμο, φτιάχνουν και ωραιότατα πιροσκί! Γ.Π.

Marili. Αγίας Ζώνης 26, Αθήνα, τηλ. 211-42.52.269

Flake

Flake

Flake

Με ζωηρά χρώματα - το χαρακτηριστικό πορτοκαλί που αμέσως σου χτυπάει στο μάτι - και μίνιμαλ αισθητική, το Flake στην Κυψέλη ξεφουρνίζει από πολύ νωρίς το πρωί προζυμένια ψωμιά από αλεύρι ολικής άλεσης και πίτουρο, μέρος των οποίων χρησιμοποιείται για τα καλούδια που προσφέρουν για το χέρι. Ανάμεσα στα δημοφιλή προϊόντα τους, αν την πετύχεις, είναι η φοκάτσια που θυμίζει λίγο λαδένια Κιμώλου, με ντοματίνι και φέτα, όπως και τα babkas και brioche rolls με πρωτότυπες γεμίσεις. Γ.Π.

Flake. Σποράδων 24, Κυψέλη, τηλ. 211-11.90.369

Για μαγειρευτά, pizza, ethnic και νεομεζέδες

Κυβέλη

Κυβέλη

Άνοιξε το 2016 και πλέον έχει καθιερωθεί σε κλασικό στέκι της περιοχής. Θα τη βρεις στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου, έτοιμη να σε καλωσορίσει στο χώρο της και να σου σερβίρει νόστιμα μεζεδάκια. Το όνομα της πρόκειται για αναφορά στην ηθοποιό Κυβέλη Αδριανού, θέλοντας να τιμήσουν την περιοχή που ανέδειξε μερικά από τα μεγαλύτερα θέατρα της πόλης. Μερικές μόνος από τις προτάσεις για να δοκιμάσεις είναι τα ενδιαφέροντα ορεκτικά, από ταμπουλέ με μαύρες φακές μέχρι τηγανιές με χοιρινό και συκώτι, τα σκιουφιχτά με χοιρινά φιλετάκια αλλά και τα πιάτα στη σχάρα. Αξίζει να την επισκεφτείς με την παρέα σου και να συνδυάσετε ό,τι πάρετε με μπίρες, καθώς η Κυβέλη διαθέτει ποικιλία. Αν είναι καλή μέρα, φρόντισε να κάτσεις στα τραπεζάκια απέναντι, που βρίσκονται στην πλατεία, καθώς εκεί για μένα είναι το πιο όμορφο σημείο. Β.Π. 

Κυβέλη. Επτανήσου 15, Κυψέλη, τηλ. 210-82.19.406

Αλλιώς 

Αλλιώς

Αλλιώς

Το Αλλιώς, ένα κανονικό καφενείο με τα όλα του, που άνοιξε το καλοκαίρι του 2023. Με τις χαρακτηριστικές καφενειακές ξύλινες καρέκλες, το μωσαϊκό του δάπεδο, το τσίπουρο στα τραπέζια, τα μεζεδάκια. Όμως, στο εσωτερικό του, οι τοίχοι που κάνουν και λίγο industrial, τα φωτιστικά και η ανοιχτή κουζίνα, φέρνουν αυτό το σύγχρονο στοιχείο που λέγαμε. Ένα καφενείο που «πατά» στις ρίζες του, αλλά σε μία λίγο πιο προσεγμένη εκδοχή. Το πρωί θα βρεις ελληνικό καφέ μερακλίδικο στο μπρίκι, μαζί με επιλογές πρωινού, απλές, λιτές και απέριττες, όπως θα τις έβρισκες σε οποιοδήποτε άλλο καφενείο. Ψωμί ραντισμένο με ελαιόλαδο μαζί με τυρί και ντομάτα, ή με αυγό, τυρί και κάποιο αλλαντικό, ψωμί με μαρμελάδα και βούτυρο, γιαούρτι με μέλι και καρύδια. Κατά τα άλλα, όσο περνά η μέρα βγαίνουν τα μεζεδάκια. Δοκίμασα αυγά τηγανητά με παστουρμά και μπόλικη τριμμένη φέτα από πάνω, πατάτες τηγανητές που τις κόβουν σε κυβάκια και έρχονται αχνιστές και κεφτεδάκια κλασικά, τηγανητά, με μία ωραία σως γιαουρτιού από δίπλα που τους δίνει αυτό το κάτι παραπάνω. Βάλαμε στη μέση και τα χόρτα, που ήταν ωραία βρασμένα ώστε να «κρατάνε» λίγο που λέμε, ενώ η έκπληξη ήταν οι τηγανητές μπάμιες που έμοιαζαν να γεννήθηκαν για να ταιριάξουν με αυτή τη βελούδινη ταραμοσαλάτα. Τραγανές και νόστιμες, θα τις έτρωγες άνετα ως σνακ μπροστά στην τηλεόραση, αντί για πατατάκια. Γ.Π.

Αλλιώς. Κερκύρας 17-19, Κυψέλη, τηλ. 698-33.93.663

¡Topa!

Topa Κυψέλη

Topa Κυψέλη

Το ¡Topa! είναι το νέο εγχείρημα της ταλαντούχας ομάδας του Oinoscent: του Άρη Σκλαβενίτη, του Δάνη Αγαπητού και του φίλου τους και σεφ του μαγαζιού, Γιάννη Τσικουδάκη. Ανοιξε μόλις πριν λίγους μήνες στην Κυψέλη και αμέσως έγινε talk of the town, κυρίως λόγω του ιδιαίτερου μενού του, που «παντρεύει» την κρητική κουζίνα με τη βάσκικη, σερβίροντας πιάτα που θυμίζουν τους δικούς μας μεζέδες. Όσο για το όνομά του, που όποτε το ακούμε μας θυμίζει έντονα το ελληνικό «ώπα» φέρνοντας στο μυαλό εικόνες διασκέδασης και καλοπέρασης, προέρχεται από το βάσκικο Topa που σημαίνει «στην υγειά μας» και ακούγεται όταν γίνονται προπόσεις και υψώνουν τα ποτήρια. Και πράγματι, όλα εδώ έχουν φτιαχτεί για να τσουγκρίζονται, να μοιράζονται και να απολαμβάνονται χωρίς βιασύνη. Εδώ το μενού θα αλλάζει τακτικά, ανάλογα με την εποχή και τα υλικά, ενώ όλα έρχονται στη μέση του τραπεζιού, απλά και ωραία, με χαρακτήρα και νοστιμιά - και στο Topa σερβίρονται με σεβασμό στην καταγωγή τους. Μην σου κάνει εντύπωση, λοιπόν, αν δεις σαρδέλες ή μύδια από κονσέρβα, καθώς στην Ισπανία αποτελούν παράδοση και θεωρούνται σχεδόν τέχνη - μάλιστα υπάρχουν επίπεδα ποιότητας που συναγωνίζονται άνετα τα φρέσκα πιάτα. Κ.Δ.

¡Topa!. Φωκίωνος Νέγρη 43, Κυψέλη, τηλ. 210-86.60.889

Άτλας

Μία ακόμη πολύ φρέσκια άφιξη στην περιοχή, που αμέσως ξεχώρισε είναι και ο Άτλας, ένα νέο μοντέρο μεζεδοπωλείο που χαρακτηρίζεται από ρετρό αισθητική και φροντισμένη ελληνική κουζίνα που συνοδεύεται από κρασιά και αποστάγματα. Θα το αναγνωρίσεις εύκολα από το έξυπνο λογότυπό του, με έναν πελαργό να κουβαλάει ένα πιάτο φαγητό - μια χαριτωμένη αναφορά σε όσα μας έλεγαν όταν ήμασταν μικρά για το πώς έρχονται στον κόσμο τα μωρά - και θα το κάνεις εύκολα στέκι σου για χαλαρές εξόδους με την παρέα. Ανάμεσα στα πιάτα του θα βρεις ταμπουλέ με μαύρες σταφίδες, χοιρινά μπριζολάκια στη σχάρα με καπνιστό γλάσο, κεφτέδες με κόκκινη σάλτσα και ξύγαλο και μοσχαράκι με μελιτζάνα.

Άτλας. Φιλοτίμου 11 & Αίγλης 57, Κυψέλη, τηλ. 210-44.04.031

Ντύλαν

Ντύλαν

Ντύλαν

Αυτό το μικρό εστιατόριο της Κυψέλης με τη μεγάλη μπάρα αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές για έξοδο στην περιοχή, σερβίροντας ιδιαίτερα πιάτα και κρασιά από μικρούς Έλληνες παραγωγούς. Το μενού είναι μικρό με περίπου 10 πιάτα, τα οποία βασίζονται στα εποχικά υλικά, με σκοπό να προσφέρουν νόστιμο ελληνικό φαγητό. Δοκίμασε τις γαρίδες με πάνκο και ταραμά, που κολυμπάνε σε μια σάλτσα από λουκάνικα (ναι λουκάνικα και είναι φανταστικός συνδυασμός) και τη σαλάτα με τα baby μαρούλια, που θα σε εκπλήξει ευχάριστα! Όσο για το όνομά του, προέρχεται από τον Ντύλαν Τόμας και τη θρυλική του ατάκα: «Η ζωή σού προσφέρει πάντα μια δεύτερη ευκαιρία, λέγεται αύριο». Οπότε καλή ή κακή η παράσταση δεν έχει σημασία, έχεις το αύριο για να αποφασίσεις, να ξαναβγείς, να ζήσεις. Β.Π.

Ντύλαν. Αγίας Ζώνης 38, Κυψέλη, τηλ. 210-86.68.899

Σούλα Ρουστίκ φουντ 

Σούλα Ρούστικ φουντ

Σούλα Ρούστικ φουντ

Αυτό το περιποιημένο μαγέρικο της Κυψέλης, θα το βρεις σε ένα στενάκι λίγα μόλις μέτρα από την Αγίας Ζώνης. Η Σούλα προσφέρει πραγματικά καλό σπιτικό φαγητό σε απόλυτα value for money τιμές που μπορείς να απολαύσεις είτε εκεί, μέχρι τις 7-8 το βράδυ στον πολύ χαριτωμένο χώρο τους, είτε να το πάρεις μαζί σου ή delivery στο σπίτι. Εδώ ο Ανδρέας Κύβελος μαγειρεύει λιτά και νόστιμα, χωρίς πολλές περικοκλάδες, μια μαγειρική που διδάχτηκε από τη μητέρα του (Σούλα) και τη μανιάτισσα γιαγιά του την Ανδρομάχη. Τι θα φας στη Σούλα; Από μανιάτικες πίτες, μπριάμ, λεμονάτο και κοκκινιστό μοσχαράκι, μπιφτεκάκι φούρνου και βελούδινη φάβα, μέχρι γκούλας, ρεβιθάδα και κιγκάλι -τα ευμεγέθη γεμιστά με κιμά γεωργιανά ζυμαρικά που μοιάζουν με πουγκιά, αλλά στην πιο νόστιμη εκδοχή τους - και φυσικά χατσαπούρι, αφού συνέταιρός τους είναι η Νάτια του γεωργιανού φούρνου Marili που αναφέραμε παραπάνω και η οποία βάζει ένα χεράκι στην κουζίνα με συνταγές της πατρίδας της, προμηθεύει και το μαγαζί με ψωμάκι από το Μarili. Ι.Σ.

Σούλα Ρουστίκ φουντ. Ξάνθης 10, Κυψέλη, 211-40.71.399

Γεύσεις της Δαμασκού

Γεύσεις της Δαμασκού

Γεύσεις της Δαμασκού

Ένα μικρό ταξίδι στην Ανατολή είναι οι Γεύσεις της Δαμασκού που προσγειώθηκαν από μία οικογένεια από τη Συρία στην Κυψέλη. Μικρός χώρος που βγάζει τραπεζάκια και στον πεζόδρομο για να καθίσεις χαλαρά και να φας. Δοκίμασα το φαλάφελ σε τυλιχτό και ήταν από τα καλύτερα που έχω φάει και πολύ σεβαστό σε μέγεθος, ενώ κάνουν πολύ ωραίο ταμπουλέ όπου κάθε υλικό πρωταγωνιστεί τόσο ώστε να μην καλύπτει τα υπόλοιπα. Τέλειο και το χούμους, όπως και το μουτάμπαλ, ενώ φτιάχνουν και σιροπιαστά γλυκάκια με άρωμα Ανατολής και βέβαια πολλές στρώσεις φύλλου. Και όλα αυτά πολύ κεντρικά, στη Φωκίωνος Νέγρη. Γ.Π.

Γεύσεις της Δαμασκού. Φωκίωνος Νέγρη 19, Κυψέλη, τηλ. 211-11.77.714

Lisa

Η Lisa αποτελεί αγαπημένη πιτσαρία της Κυψέλης, που βρίσκεται στη Φωκίωνος Νέγρη και πλέον έχει εξελιχθεί σε στέκι που δεν βρίσκεις καθόλου εύκολα τραπέζι. Στη Lisa οι πίτσες ψήνονται σε τρεις εντυπωσιακούς θολωτούς φούρνους και φημίζονται για το πολύ λεπτό και μαλακό τους ζυμάρι. Αν σου αρέσουν τα καυτερά θα λατρέψεις την Lucifer με πικάντικο ιταλικό λουκάνικο ή τη διαφορετική εκδοχή της pepperoni με σάλτσα ντομάτας, σαλάμι και χαλαπένιος, ενώ εγώ προσωπικά λάτρεψα τη Forest με μανιτάρια, κρέμα τρούφας και μοτσαρέλα. Υπεύθυνος για τα πάντα αλλά κυρίως για όλες αυτές τις γευστικές δημιουργίες είναι ο Σταύρος Τσάμης, του οποίου την πίτσα μπορεί ήδη να είχες γνωρίσει στο μαγαζί Proveleggios, πριν βρεθεί κατά αποκλειστικότητα στην Κυψέλη. Β.Π.

Φωκίωνος Νέγρη 25, Κυψέλη, τηλ. 69-36.77.21.65

Οι Νοστιμιές της Μαίρης

Νοστιμιές της Μαίρης

Νοστιμιές της Μαίρης

Τι καλύτερο από νόστιμο μαγειρευτό φαγητό, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την κουζίνα της μαμάς σου και ιδίως όταν αυτό σου παρουσιάζεται σε μια βιτρίνα που σκοπό έχει να σε δυσκολέψει στην επιλογή και να κάνει το στομάχι σου να γουργουρίζει ακόμα περισσότερο; Γιατί αυτό κάνει η Μαίρη καθημερινά στο όμορφο γωνιακό μαγειρείο της στην πλατεία Αγ. Γεωργίου στην Κυψέλη, με όλα τα κλασικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, χωρίς φιοριτούρες και φτιασίδια αλλά ατόφιες, γνήσιες και οικείες γεύσεις. Με στάνταρ πιάτα, αλλά και εποχιακά. Με πίτες αλλά και σαλάτες. Με ψάρι μικρό ή μεγάλο αλλά και κρέας. Με μια ετερόκλητη πελατεία από θεατρόφιλους, νεαρόκοσμο, εργένηδες, ζευγάρια, ηλικιωμένους και οποιονδήποτε θέλει να ηρεμήσει το στομάχι και την ψυχούλα του με πεντανόστιμο και φρέσκο φαγητό από νωρίς το μεσημέρι, έως τις πρώτες πρωινές ώρες, σε τιμές λογικές και προσιτές. Α.Τ.

Οι Νοστιμιές της Μαίρης. Ύδρας 2-4, πλ. Αγίου Γεωργίου, Κυψέλη, τηλ. 210-82.29.239

Πού θα τα πιούμε όμως;

Κόκορας

Κόκορας

Κόκορας

Είχε η Κυψέλη το δικό της μπαρ - ταράτσα; Όχι. Τώρα όμως το έχει. Ο λόγος για τον Κόκορα, που είναι αυτό που λέμε όνομα και πράγμα. Ένα χαλαρό και ανεπιτήδευτο, γνήσιο μπαρ, που μας καλεί στην παρέα του. Για το όνομά του οι ιδιοκτήτες εμπνεύστηκαν από το γκράφιτι με τον χαρακτηριστικό κόκορα που κλέβει την παράσταση. Παλιότερα βλέπεις εκεί στεγαζόταν το δημοφιλές στέκι καλλιτεχνών της Κυψέλης, «το αυγό του κόκορα». Το καλοκαίρι είναι τέλεια επιλογή, αφού ενώ δεν είναι ακριβώς στο κέντρο, βλέπεις και την Ακρόπολη και μπορείς πριν ή μετά να κάνεις και μία βόλτα στους πεζόδρομους της περιοχής και να νιώσεις το vibe, αλλά και για τώρα τον χειμώνα, η ταράτσα κλείνει  με τζαμαρίες, οπότε όλα μια χαρά. Προσφέρει κλασικά και signature κοκτέιλ, μπίρες από μικρές ζυθοποιίες και βέβαια, πολλή μουσική με ξεχωριστά dj sets για όλα τα γούστα Παρασκευές και Σαββατοκύριακα. Γ.Π.

Κόκορας. Σποράδων 40, Κυψέλη, τηλ. 698-98.0.7667

Λογιότατος

Η Κυψέλη διαθέτει ένα μπαρ που μοιάζει σαν να ξεπήδησε από μεσαιωνικό παραμύθι. Στην αρχή σε περιμένει η αυλή του σε μια ήρεμη ατμόσφαιρα με χαμηλή μουσική που μπορείς να συνομιλήσεις και μετά μπορείς να κατευθυνθείς προς τα μέσα για χορό μέχρι το πρωί. Αξίζει να δώσεις προσοχή στον κατάλογο των κοκτέιλ γιατί ό,τι έχω δοκιμάσεις είναι αρκετά ιδιαίτερο, ενώ αν το επιλέξεις για χορό το σαββατοκύριακο καλύτερα να πας από νωρίς γιατί δεν εγγυώμαι ότι θα χωρέσεις με την παρέα σου να μπεις μετά από κάποια ώρα. Β.Π.

Λογιότατος. Ιωάννου Δροσοπούλου 70, Αθήνα, τηλ. 210-82.19.005

Έπρεπε 

Έπρεπε

Έπρεπε

Το Έπρεπε είναι από εκείνα τα μαγαζιά με άστρο, άνοιξε στην Κυψέλη το 2022 και ξαφνικά βρεθήκαμε όλοι να κατευθυνόμαστε προς τα εκεί για ένα ποτό, πριν καν υπάρξει κάτι άλλο τόσο γνωστό στην περιοχή. Στον κατάλογο θα βρεις προτάσεις του Νικόλα Μοσχονά  με κλασικά κοκτέιλ σε ενδιαφέρουσες παραλλαγές, ενώ τα οι ετικέτες των κρασιών είναι αποκλειστικά φυσικής οινοποίησης, από μικρούς Έλληνες παραγωγούς. Μαζί με το αλκοόλ υπάρχουν και επιλογές για να το συνοδεύσεις με το ιδιαίτερο bar food, που προσαρμόζεται στην εκάστοτε εποχή. Β.Π.

Έπρεπε. Αγίας Ζώνης 1, Κυψέλη, τηλ. 210-86.44.910

Au Revoir

Ένα από τα πιο θρυλικά μπαρ της πόλης θα το βρεις στην Πατησίων πάνω στο δρόμο χωρίς φωτεινές επιγραφές και φαμφάρες. Θα το καταλάβεις μόνο από τον κόσμο που βρίσκεται απέξω καπνίζοντας και απολαμβάνοντας το ποτό του. Έχει μια ωραία τζαμαρία που βλέπεις το χώρο μέσα και στο βάθος θα βρεις μια σκάλα που οδηγεί στο επάνω μέρος του μαγαζιού, ιδανικό σημείο για ραντεβού. Το Au Revoir άνοιξε το 1958 από δύο αδέρφια τον Λύσανδρο και τον Θόδωρο Παπαθεοδώρου και μέχρι σήμερα αποτελεί ένα μπαρ – σταθμό για την Αθήνα, στο οποίο βρίσκεις μόνο κλασικά κοκτέιλ και ποτά. Β.Π.

Au Revoir. 28ης Οκτωβρίου 136, τηλ. 210-82.30.474

Τέλειον

Τέλειον

Μια πρόσφατη προσθήκη στην περιοχή αποτελεί το ζαχαροπλαστείο που έγινε μπαρ διατηρώντας για πολλά στοιχεία από το προηγούμενο γλυκό του προφίλ. Πρόκειται για ένα μπαρ που δίνει έμφαση στη μουσική με την τζαζ να πρωταγωνιστεί και να μην επιτρέπεται κάτι να την επισκιάσει, για αυτό και δεν θα ακούσεις σέικερ να χτυπιέται στο μπαρ. Αντιθέτως θα βρεις στον κατάλογο προτάσεις που έχει επιμεληθεί η Πόπη Σεβαστού και δεν χρειάζονται φασαρία στην προετοιμάσία τους, αλλά σίγουρα κάνουν θόρυβο μόλις τα δοκιμάσεις. Θα σου πρότεινα το 50/50 Martini με sherry, τζίντζερ και εσπεριδοειδή που με ενθουσίασε. Ενδείκνυται για έξοδο με φίλο που έχεις να δεις πολύ καιρό και θέλετε να συζητήσετε τα νέα σας με ηρεμία και καλά ποτά. Β.Π.

Τέλειον. Ιθάκης 40, Κυψέλη