Διατροφική μαγιά. Δεν έχει καμία σχέση με τη μαγιά που βάζεις στο ψωμί ή στα άλλα αρτοποιήματα, ούτε με την παραγωγή της μπίρας. Την ακούς ωστόσο τελευταία όλο και περισσότερο από εδώ και από εκεί, τη βλέπεις ακόμη και ως αντικαταστάτη του τριμμένου τυριού σε vegan μακαρονάδες. Συχνά μάλιστα, δίνει μία ελαφριά τραγανή υφή σε σούπες και τις δένει, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, όταν χρησιμοποιείται σε μία μπεσαμέλ. Μοιάζει με τριμμένες νιφάδες, όμως τελικά σχεδόν κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά είναι. 

Η διατροφική μαγιά (nutritional yeast) είναι ένα προϊόν φυσικής ζύμωσης του ζυμομύκητα Saccharomyces Cerevisiae, ο οποίος καλλιεργείται σε υπόστρωμα από μελάσα ή παντζάρια

Σειρά έχει η διαδικασία της ζύμωσης, η οποία διαρκεί περίπου μία εβδομάδα, μετά το πέρας της οποίας το προϊόν συγκομίζεται, πλένεται, παστεριώνεται και θρυμματίζεται. Στο εμπόριο βρίσκουμε την αποξηραμένη μορφή της και εν, αντιθέσει με τη μαγιά του ψωμιού, για παράδειγμα, είναι ανενεργή (δεν φουσκώνει τα προϊόντα στα οποία προστίθεται και δεν παράγει αλκοόλη, όπως η μαγιά στην περίπτωση της μπύρας). 

Θρεπτική αξία 

Αυτή η μαγιά σε σκόνη παίρνει το όνομά της από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης και μιας ευρείας σειράς βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.

Μελέτες δείχνουν ότι η διατροφική μαγιά προσφέρει πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία, που κυμαίνονται από τη μείωση της χοληστερόλης, έως την προστασία από κυτταρικές βλάβες που οδηγούν σε ασθένειες.

Η διατροφική μαγιά είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, βιταμινών του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχείων. Η εμπλουτισμένη εκδοχή της περιέχει περισσότερες βιταμίνες Β από τις μη εμπλουτισμένες ποικιλίες, καθώς προστίθενται επιπλέον ποσότητες κατά την παρασκευή. Επίσης, η διατροφική μαγιά περιέχει τα ισχυρά αντιοξειδωτικά γλουταθειόνη και σεληνομεθειονίνη, ενώσεις που συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων, ενώ βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλει τις περιβαλλοντικές τοξίνες. Ακόμη, η διατροφική μαγιά περιέχει δύο κύριους υδατάνθρακες: α-μαννάνη και β-γλυκάνη και φυτικές ίνες. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι αυτοί οι υδατάνθρακες προσφέρουν αντιβακτηριακά και αντιμυκητιασικά οφέλη, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό από λοιμώξεις. Η β-γλυκάνη στη διατροφική μαγιά μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης.

Πού να τη χρησιμοποιήσεις

Η διατροφική μαγιά αποτελεί μεγάλη πρωταγωνίστρια της vegan διατροφής, κυρίως σε περιστάσεις όπου υπό άλλες συνθήκες θα χρησιμοποιούταν τριμμένο τυρί και αυτό γιατί έχει γεύση που προσιδιάζει σε αυτό. 
Μερικές ιδέες για να την αξιοποιήσεις είναι οι παρακάτω: 

  • ως topping για ζυμαρικά, σαλάτες, ακόμη και στα pop corn 
  • σε σούπες όταν θέλουμε να γίνουν παχύρρευστες
  • σε μπεσαμέλ
  • ως αλμυρή, τυρένια γεύση σε σάλτσες για χορτοφάγους
  • ως συστατικό σε smoothies

Το μέγεθος της μερίδας για τη διατροφική μαγιά εξαρτάται από τη συνταγή, αλλά συνήθως χρησιμοποιούνται 2-4 κουταλάκια του γλυκού, που αντιστοιχούν σε 5-10 γραμμάρια. 

Διατροφική μαγιά


Πώς να την αποθηκεύσεις 

Θα πρέπει να αποθηκεύσεις τη μαγιά σε δροσερό, σκιερό μέρος για να διατηρήσεις την περιεκτικότητά της σε βιταμίνες. Επιπλέον, σφράγισε καλά το δοχείο για να μην εισέρχεται υγρασία, την οποία δεν θα λέγαμε ότι η μαγιά συμπαθεί. Όταν αποθηκεύεται σωστά, μπορεί να διαρκέσει έως και 2 χρόνια.