Εδώ την αρωματίζουμε με κανέλα, αλλά μπορούμε να την αρωματίσουμε με βανίλια, αστεροειδή γλυκάνισο, μαύρο πιπέρι ή να την αφήσουμε σκέτη.
Υλικά
για 4 βαζάκια των 250 γρ.
- 1 κιλό δαμάσκηνα φρέσκα, κομμένα, χωρίς κουκούτσι
- 700 γρ. ζάχαρη
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1 ξυλάκι κανέλα (προαιρετικά)
- 2-3 κ.σ. νερό, μόνο στην αρχή, αν χρειαστεί
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη μαρμελάδα δαμάσκηνο πλένουμε τα δαμάσκηνα, αφαιρούμε τα κουκούτσια τους και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
- Τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, το λεμόνι και την κανέλα και τα αφήνουμε να σταθούν έτσι για 30 λεπτά, ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν τα δαμάσκηνα και να δέσει η μαρμελάδα. Αν χρειαστεί, ξαφρίζουμε την επιφάνεια.
- Στάζουμε λίγο από τη μαρμελάδα σε πιάτο παγωμένο – αν «στέκεται» και κάνει ρυτίδες όταν το σπρώχνουμε με το δάχτυλο, είναι έτοιμη. Τότε αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε την κανέλα.
- Μοιράζουμε τη μαρμελάδα ζεστή σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα για 5 λεπτά για να σφραγίσουν.
Για πιο λείο αποτέλεσμα ξεφλουδίζουμε τα δαμάσκηνα και δουλεύουμε τη μαρμελάδα με ραβδομπλέντερ μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή υφή.