Υλικά
- 2 κυδώνια
- 1 λεμόνι
- 100 γρ. ζάχαρη καστανή
- 20 ml κονιάκ
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 5-6 γαρίφαλα ολόκληρα
- χυμός από 2 πορτοκάλια
Λευκό Κρασί μέτριας γλυκύτητας, Riesling όψιμου τρύγου από τη Γερμανία, με αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων, μελιού και ροδοπέταλων. Η πρότασή μας: Riesling Spätlese - Robert Weil
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190οC στις αντιστάσεις ή στους 170οC στον αέρα.
- Πλένουμε καλά τα κυδώνια και τα τρίβουμε να φύγει τελείως το εξωτερικό τους χνούδι, γιατί δεν θα τα ξεφλουδίσουμε.
- Κόβουμε τα κυδώνια κατά μήκος στη μέση. Αφαιρούμε τα σπόρια τους και τα φυλάμε.
Στύβουμε αμέσως λίγο λεμόνι πάνω από τα κομμένα κυδώνια και τα τρίβουμε με αυτό για να μην μαυρίσουν. - Τοποθετούμε τα κυδώνια σε ένα πυρίμαχο σκεύος, πρώτα με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και αφήνουμε έτσι να σταθούν όσο ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
- Ανακατεύουμε το κονιάκ με το χυμό πορτοκάλι και προσθέτουμε το μείγμα στο πυρίμαχο σκεύος. Ρίχνουμε μέσα την κανέλα, τα γαρίφαλα και τα κουκούτσια που φυλάξαμε.
- Αναποδογυρίζουμε τα κυδώνια ώστε η φλούδα τους να κοιτάει προς τα πάνω. Προσθέτουμε λίγο νερό ώστε το υγρό στο ταψί να φτάνει περίπου μέχρι τη μέση των κυδωνιών.
- Ψήνουμε στο φούρνο, σε χαμηλή σχάρα, για περίπου 1 ώρα και 30’, μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια. Για να δούμε εάν είναι έτοιμα τα τρυπάμε με πιρούνι να τσεκάρουμε.
- Κατόπιν τα γυρίζουμε ανάποδα, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και ψήνουμε για επιπλέον 15’, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
- Τα βγάζουμε από το φούρνο και περιμένουμε 10-15’ να κρυώσουν και να αρχίσει να δένει το σιρόπι. Τα σερβίρουμε είτε ζεστά, είτε σε θερμοκρασία δωματίου, σκέτα ή με παγωτό, γιαούρτι ή σαντιγί και, φυσικά, το υπέροχο σιρόπι τους.
Το σιρόπι που θα περισσέψει το σουρώνουμε και το φυλάμε στο ψυγείο. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να σερβίρουμε παγωτά και γιαούρτι.