Το πεκάν είναι ένας ιδιαίτερος τύπος καρυδιού, συγγενικός με το κοινό καρύδι, αλλά με πιο γλυκιά και βουτυρένια γεύση. Προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική και χρησιμοποιείται συχνά σε επιδόρπια, χάρη στην τραγανή υφή και το πλούσιο άρωμά του.

Υλικά

Για τη βάση

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. βούτυρο κρύο, κομμένο σε κυβάκια
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • λίγο αλάτι
  • 3-4 κ.σ. νερό παγωμένο

Για τη γέμιση

  • 3 αυγά
  • 200 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 150 ml σιρόπι σφενδάμου
  • 80 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 200 γρ. καρύδια πεκάν ψίχα (μισά)
  • ανθό αλατιού για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Ερυθρό γλυκό Λιάτικο με αρώματα σταφίδας, σύκου, αποξηραμένων φρούτων, καραμέλας, καφέ και σοκολάτας. Η πρόταση του WSPC: Λιάτικο Ιδαία Οινοποιητική 

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για την τάρτα με πεκάν (pecan pie) φτιάχνουμε πρώτα τη βάση: Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και το τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι το μείγμα να θυμίζει ψίχουλα.
  2. Ρίχνουμε λίγο - λίγο το παγωμένο νερό, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που δεν κολλάει. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.
  4. Με πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε δίσκο πάχους περίπου 3 χιλιοστών και την τοποθετούμε προσεκτικά σε μία ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ. Κόβουμε τα περισσεύματα και τρυπάμε τη βάση με πιρούνι.
  5. Τοποθετούμε από πάνω αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και προσθέτουμε βάρος (όσπρια ή ειδικά βαρίδια). Την ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά.
  6. Στο μεταξύ, σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αυγά για τη γέμιση. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το σιρόπι σφένδαμου, το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια, την κανέλα και το αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  7. Αδειάζουμε τη γέμιση μέσα στην προψημένη βάση και τοποθετούμε τα πεκάν από πάνω.
  8. Ψήνουμε την τάρτα για περίπου 40 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να πάρει χρώμα και η γέμιση να σταθεροποιηθεί. Αν αρχίσει να σκουραίνει πολύ, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
  9. Τη βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν την κόψουμε, ώστε να σφίξει η γέμιση.
  10. Σερβίρουμε την pecan pie σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρώς ζεστή, με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή λίγη σαντιγί από πάνω.
  • Καρύδια πεκάν θα βρούμε σε καταστήματα με ξηρούς καρπούς.
  • Για πιο γρήγορη εκδοχή, αντί να στρώσουμε τα πεκάν στην επιφάνεις της τάρτας τα ανακατεύουμε μέσα στη γέμιση.
  • Το άρωμα του πεκάν συνδυάζεται υπέροχα με τον καφέ ή το τσάι.