Υλικά
  • 500γ ρ. σουσάμι
  • 500 γρ. μέλι
     
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το παστέλι μόνο με σουσάμι και μέλι, βάζουμε το σουσάμι σε ευρύχωρο τηγάνι και το καβουρντίζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα για να μην καεί. Θα μας πάρει γύρω στα 10 λεπτά.
  2. Παράλληλα, βάζουμε το μέλι σε κατσαρόλα να βράσει μέχρι η θερμοκρασία του να φτάσει στους 122℃. Για να είμαστε σίγουροι χρησιμοποιούμε θερμόμετρο.
  3. Μόλις πιάσει το μέλι τη θερμοκρασία, ρίχνουμε μέσα του όλο το καβουρντισμένο σουσάμι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε στη φωτιά μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα που θα ξεκολλάει εύκολα από την κατσαρόλα.
  4. Μεταφέρουμε το παστέλι πάνω σε επιφάνεια σιλικόνης ή σε λαδόκολλα και μετά από λίγο, αφού κρυώσει κάπως, τοποθετούμε ένα κομμάτι αντικολλητικού χαρτιού ψησίματος από πάνω και το πιέζουμε με το χέρι σας να κάτσει λίγο. 
  5. Ύστερα το δουλεύουμε με τον πλάστη, ισιώνοντάς το από πάνω και δίνοντάς του σχήμα τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο με πάχος ένα δάχτυλο ή λίγο λιγότερο περίπου.
  6. Τραβάμε το πάνω αντικολλητικό χαρτί και με το ροδάκι της πίτσας ή με μαχαίρι χαράζουμε το παστέλι σε μακρόστενα κομμάτια ή σε όποιο σχήμα προτιμάμε. 
  7. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν χωρίσουμε τα κομμάτια εκεί που χαράξαμε.
  8. Διατηρούμε το παστέλι σε δροσερό μέρος. Αν θέλουμε, τυλίγουμε το κάθε κομμάτι χωριστά σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή σελοφάν.

Αυτή η συνταγή είναι μια καλή βάση. Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στο παστέλι μας αρώματα μπαχαρικών και εσπεριδοειδών (κανέλα, κύμινο, ξύσμα πορτοκαλιού, περγαμόντου, νεραντζιού, λεμονιού). Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε στο σουσάμι και λίγους χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλο, φιστίκι, φουντούκι κλπ.