Τα πορτοκάλια είναι τώρα στα καλύτερα τους και σε αυτή τη συνταγή θα τα εκμεταλλευτούμε και θα φτιάξουμε μια ιδιαίτερη μαρμελάδα, παρέα με καρότο, κίτρινη κολοκύθα και λίγες πικάντικες νότες από τζίντζερ. Θα την ετοιμάσουμε απλά και γρήγορα και θα την απολαμβάνουμε συνέχεια, αφού είναι ιδανική για το ψωμί, το κέικ και γιατί όχι, για αλμυρές παρασκευές (ταιριάζει, για παράδειγμα, με χοιρινό ή κοτόπουλο).

Μαρμελάδα πορτοκάλι, καρότο, κολοκύθα

Μαρμελάδα πορτοκάλι, καρότο, κολοκύθα

 

Υλικά

για 2 βάζα των 500 ml

  • 400 γρ. πορτοκάλια, ακέρωτα
  • 100 γρ. καρότα
  • 100 γρ. κολοκύθα καθαρισμένη
  • 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 250 ml νερό
  • χυμό + ξύσμα από ½ λεμόνι
  • ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ κ.γ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη μαρμελάδα πορτοκάλι, καρότο, κολοκύθα, πρώτα ξεπικρίζουμε τα πορτοκάλια: Αφού πλύνουμε καλά τα πορτοκάλια, τα κόβουμε στη μέση (χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα) και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό. Τα βράζουμε για 5 λεπτά και στη συνέχεια αλλάζουμε νερό και ξαναβράζουμε για ακόμα 5 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για ακόμα 2 φορές.
  2. Βγάζουμε τα πορτοκάλια από το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο.
  3. Στο μεταξύ, πλένουμε και καθαρίζουμε τα καρότα. Τρίβουμε στον τρίφτη τα καρότα και την κολοκύθα.
  4. Σε πολυκόφτη, βάζουμε τα πορτοκάλια και τα πολτοποιούμε ελαφρά, φροντίζοντας να αφήσουμε μερικά κομμάτια.
  5. Σε μία κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. 
  6. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα πολτοποιημένα πορτοκάλια, τα καρότα και την κολοκύθα. Αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα.
  7. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το τζίντζερ και τη βανίλια. 
  8. Βάζουμε την καυτή μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα, γεμίζοντας μέχρι πάνω, σφραγίζουμε καλά και αποθηκεύουμε σε σκοτεινό ντουλάπι. Η μαρμελάδα διατηρείται για τουλάχιστον 2 μήνες. Αφού το βάζο ανοιχτεί, συντηρείται στο ψυγείο.
  • Αν δεν έχουμε κολοκύθα, μπορούμε να αντικαταστήσουμε την ποσότητά της με καρότο και πορτοκάλι.
  • Είναι σημαντικό να αφαιρούμε τον αφρό που θα δούμε στην αρχή του βρασμού της μαρμελάδας.
  • Ιδανικά θα πρέπει να έχουμε θερμόμετρο για να πετύχουμε ακριβώς το σημείο που έχει πήξει σωστά η μαρμελάδα (105ºC). Αν δεν έχουμε και χρησιμοποιούμε απλώς την εμπειρία μας, δεν πρέπει να μας παραξενέψει αν η μαρμελάδα δεν έχει πήξει παρότι έχει περάσει ο χρόνος του βρασμού. Στα 25 λεπτά, ρίχνουμε μια κουταλιά σε ένα πιάτο και με το πάνω μέρος του κουταλιού, χωρίζουμε στα δύο κατακόρυφα. Γέρνουμε ελαφρά το πιάτο προς τα κάτω και αν τα δύο μέρη της δεν ενωθούν, η μαρμελάδα είναι έτοιμη. Αν ενωθούν, βράζουμε για μερικά λεπτά ακόμα.
  • Για να αποστειρώσουμε τα βάζα, αφού τα πλύνουμε και τα στεγνώσουμε, τα τοποθετούμε πάνω σε καθαρή πετσέτα στη σχάρα του φούρνου, στους 110°C, για 15 λεπτά.