Τη συγκεκριμένη πραλίνα τη φτιάχνουμε εύκολα στο σπίτι, με λίγα υλικά και τη χρησιμοποιούμε τόσο σαν άλειμμα  σε ψωμί ή μπριός, όσο και σε διάφορα γλυκά και τούρτες, ως συνοδευτικό σε pancakes ή βάφλες, ή απλώς την απολαμβάνουμε απευθείας από το βάζο με κουτάλι.

Υλικά

για 1 μεγάλο βάζο 400-450 γρ.

  • 400 γρ. κάστανα καθαρισμένα (περίπου 700 γρ. με τη φλούδα)
  • 200 ml νερό
  • 150 γρ. ζάχαρη καστανή ή λευκή
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κ.σ. ρούμι ή κονιάκ ή λικέρ κάστανο για άρωμα (προαιρετικά)
  • 50 γρ. βούτυρο (προαιρετικά) 
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για την κρέμα κάστανο χαράζουμε τα κάστανα σταυρωτά και τα βράζουμε σε κατσαρόλα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα καθαρίζουμε όσο είναι ακόμη ζεστά. Αν χρησιμοποιούμε έτοιμα βρασμένα και καθαρισμένα, απλώς τα ξεπλένουμε.
  2. Σε κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Βράζουμε για 5-6 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει ελαφρύ σιρόπι.
  3. Ρίχνουμε τα καθαρισμένα κάστανα στο σιρόπι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ και να απορροφήσουν τα αρώματα.
  4. Μεταφέρουμε το μείγμα στο μπλέντερ ή χρησιμοποιούμε ραβδομπλέντερ. Προσθέτουμε το ποτό και το βούτυρο αν χρησιμοποιήσουμε και χτυπάμε μέχρι να γίνει λεία, βελούδινη κρέμα.
  5. Αδειάζουμε την κρέμα σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο και φυλάμε στο ψυγείο για 10 ημέρες.
  • Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγη λιωμένη σοκολάτα (50–70 γρ.) στο τελικό στάδιο. Το αποτέλεσμα είναι μια κολασμένη εκδοχή της κλασικής πραλίνας φουντουκιού.
  • Αν θέλουμε πιο γλυκιά ή πιο απαλή κρέμα, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο επιπλέον σιρόπι ή 1-2 κ.σ. κρέμα γάλακτος.