Υλικά

για 2 μέτρια βάζα

  • 900 γρ. κολοκύθα (ζυγισμένη με τη φλούδα)
  • λίγη κανέλα τριμμένη
  • 3 μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
  • 600 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1 στικ κανέλας
  • 1 πιπεριά τσίλι (προαιρετικά)
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 1 κ.σ. τζίντζερ, τριμμένο
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 1 σφηνάκι μπράντι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για την πικάντικη μαρμελάδα κολοκύθας με μήλο και σταφίδες προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  2. Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες (όπως το καρπούζι), αφαιρούμε τους σπόρους και την τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  3. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη κανέλα και ψήνουμε για 15 λεπτά, ίσα να μαλακώσει λίγο. Αφήνουμε την κολοκύθα να κρυώσει λίγο και ύστερα με μεγάλη ευκολία της αφαιρούμε τη φλούδα και την κόβουμε σε κυβάκια.
  4. Καθαρίζουμε και τα μήλα από φλούδα και κουκούτσια και τα κόβουμε επίσης σε κυβάκια. Φυλάμε τα κουκούτσια και τα δένουμε μέσα σε ένα κομμάτι τούλι.
  5. Βάζουμε τους κύβους της κολοκύθας και των μήλων σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και 1 φλ. νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, ανακατεύοντας λίγο στην αρχή.
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το τούλι με τα κουκούτσια των μήλων, το στικ κανέλας, την πιπερίτσα τσίλι (αν χρησιμοποιήσουμε) και τον αστεροειδή γλυκάνισο και σιγοβράζουμε τη μαρμελάδα για 35-40 λεπτά περίπου ή μέχρι να δέσει. Ενδιάμεσα θα χρειαστεί να ανακατέψουμε 2-3 φορές με ξύλινη κουτάλα, για να μην πιάσει η μαρμελάδα στον πάτο της κατσαρόλας.
  7. Στο τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες, το ξυσμένο τζίντζερ και δίνουμε ένα καλό ανακάτεμα. Αφού πάρουν μια βράση μαζί με τη μαρμελάδα ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και το μπράντι και αφού δώσουμε στη μαρμελάδα μια τελευταία βράση τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  8. Όσο η μαρμελάδα είναι καυτή τη μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα (αφού πρώτα αφαιρέσουμε την πιπερίτσα τσίλι, το κανελόξυλο, τον αστεροειδή και το τούλι με τα κουκούτσια). Βιδώνουμε τα καπάκια τους και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει η μαρμελάδα εντελώς.
  9. Ύστερα γυρίζουμε τα βάζα από την καλή και τα φυλάμε στο ντουλάπι. 
  • Όποιο βάζο ανοίγουμε, το διατηρούμε στο ψυγείο.
  • Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στη συνταγή 1 καρότο ξυσμένο.
  • Αν θέλουμε τη μαρμελάδα μας λεία, αφού αφαιρέσουμε τα μπαχαρικά, την πολτοποιούμε μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ και ύστερα τη μοιράζουμε σε βάζα.