Υλικά

για περίπου 2-3 βάζα των 250 ml 

  • 1 κιλό σταφύλια χωρίς κουκούτσια
  • 200 ml μούστο
  • 150 γρ. ζάχαρη (ή ανάλογα με τα σταφύλια και τη γλυκύτητα)
  • 1 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)
  • ξύσμα 1 λεμονιού
     
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη μαρμελάδα σταφύλι με μούστο πλένουμε καλά τα σταφύλια και τα βάζουμε σε μπλέντερ ή χρησιμοποιούμε πολτοποιητή χειρός και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν λείος πολτός.
  2. Μεταφέρουμε τον πολτό σε κατσαρόλα μαζί με τον μούστο, τη ζάχαρη, την κανέλα και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
  3. Φέρνουμε τη μαρμελάδα σε βρασμό σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε για 25-30 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
  4. Κατά τη διάρκεια του βρασμού αποστειρώνουμε 3-4 βάζα των 250 ml, βάζοντας τα σε κατσαρόλα με βραστό νερό για 5 λεπτά και τα σκουπίζουμε πολύ καλά.
  5. Για να δούμε αν η μαρμελάδα μας έχει πήξει βάζουμε ένα μικρό πιάτο στην κατάψυξη για λίγα λεπτά, παίρνουμε λίγη μαρμελάδα με κουτάλι και τη ρίχνουμε στο παγωμένο πιάτο. Αφήνουμε 1 λεπτό και πιέζουμε ελαφρά με το δάχτυλο. Η μαρμελάδα δεν ρέει και διατηρεί ελαφρώς τη φόρμα της, είναι έτοιμη.
  6. Γεμίζουμε τα βάζα με τη μαρμελάδα, κλείνουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα φυλάξουμε.
  • Για πιο έντονο χρώμα και φρουτώδες άρωμα, χρησιμοποιούμε κόκκινα σταφύλια ή μείγμα κόκκινων και λευκών.
  • Αν θέλουμε πιο λεία υφή, περνάμε τη μαρμελάδα από σίτα ή σουρωτήρι πριν τη βάλουμε στα βάζα.
  • Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε πληθώρα γλυκών, όπως cheesecake ή πάστα φλόρα.