Υλικά

για 4 βαζάκια περίπου

  • 6 περγαμόντα μέτρια (1,5 κιλό περίπου)
  • ζάχαρη (1,5 κιλό περίπου)
  • 1 λεμόνι
     
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη μαρμελάδα περγαμόντο, πρώτα πλένουμε πολύ καλά τα φρούτα και αφού αφαιρέσουμε το πάνω και το κάτω καπάκι τους, τα βάζουμε να βράσουν σε μια κατσαρόλα με νερό που τα σκεπάζει για 10 λεπτά από  τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.
  2. Στραγγίζουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 2-3 φορές ακόμη με φρέσκο νερό. Θέλουμε να ξεπικρίσουν τα περγαμόντα στο βαθμό που μας αρέσει και να μαλακώσουν αρκετά.
  3. Αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα στραγγιστήρι. Τα παίρνουμε ένα ένα, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τους σπόρους τους.
  4. Τα βάζουμε σε επιφάνεια κοπής με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και τα κόβουμε σε φέτες, απομακρύνοντας όσους ακόμη σπόρους έχουν μείνει. 
  5. Μαζεύουμε ό,τι έχει απομείνει (σάρκα και φλούδα) και τα ζυγίζουμε. Χρειαζόμαστε ίση ποσότητα ζάχαρης και νερού.
  6. Βάζουμε το περγαμόντο, τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή θερμοκρασία στην αρχή, ανακατεύοντας πού και πού μέχρι για να λιώσει η ζάχαρη. 
  7. Μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο για 30-35 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συχνά για να μη μας πιάσει η μαρμελάδα και μέχρι να δέσει. 
  8. Αφήνουμε τη μαρμελάδα να μείνει όλο το βράδυ στην κατσαρόλα να βγάλει το φρούτο τα υγρά του στο σιρόπι και την επόμενη πολτοποιούμε τη μαρμελάδα με ραβδομπλέντερ- όχι εντελώς γιατί δεν θέλουμε να γίνει εντελώς πολτός. Σ
  9. το τέλος τη δένουμε κανονικά, βράζοντας για 5-6 λεπτά, προσθέτοντας και το χυμό του λεμονιού το τελευταίο λεπτό.
  10. Μοιράζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα, αφήνοντας μικρό κενό στο επάνω μέρος, βιδώνουμε με καπάκι και αναποδογυρίζουμε.
  11. Όταν κρυώσει εντελώς η μαρμελάδα, γυρίζουμε τα βάζα από την καλή.