
Υλικά
- 12 φύλλα λαζάνια
- 600 γρ. κιμά χοιρινό
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 καρότο, τριμμένο
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
- 1 κ.γ. κύμινο
- ½ κ.γ. κανέλα
- 1 πιπεριά τσίλι ή 1 κ.γ. μπούκοβο
- 50 ml κρασί κόκκινο
- 500 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 200 γρ. τυρί τριμμένο
Primitivo με αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών, πλούσια δομή και ισορροπία. Η πρόταση του WSPC: Neprica Primitivo Tormaresca
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα λαζάνια με χοιρινό κιμά και πικάντικη κόκκινη σάλτσα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 7 λεπτά.
- Ρίχνουμε μπόλικο αλάτι, το σκόρδο και το καρότο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμα.
- Προσθέτουμε τον κιμά, ανεβάζουμε λίγο τη φωτιά και σοτάρουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα, για περίπου 7 λεπτά.
- Ρίχνουμε τον πελτέ και τα μπαχαρικά και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί, ξύνουμε με μια ξύλινη κουτάλα τον πάτο της κατσαρόλας, ώστε ό,τι τυχόν έχει κολλήσει να ενσωματωθεί στη σάλτσα και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά, αφήνοντας το αλκοόλ να εξατμιστεί.
- Ρίχνουμε τη ντομάτα και σιγοβράζουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε εναλλάξ σάλτσα, λαζάνια και τυρί, τελειώνοντας με σάλτσα και μια τελευταία στρώση τυριού.
- Ψήνουμε τα λαζάνια για 40-45 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.
- Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά (αν κόψουμε τα λαζάνια όσο είναι ακόμα πολύ ζεστά, τα κομμάτια θα διαλυθούν) και σερβίρουμε με φρέσκο μαϊντανό.
- Αν θέλουμε πιο ζουμερή υφή, προσθέτουμε λίγη μπεσαμέλ ή κρέμα στο τελείωμα.
- Το φαγητό αυτό είναι ιδανικό για προετοιμασία από την προηγούμενη μέρα - έτσι γίνεται ακόμα πιο νόστιμο.