
Ο Δημήτρης Κωστόπουλος και ο Σείριος Κομιχείλης έχουν αποδείξει την αξία τους και τη χημεία τους στην κουζίνα μετά από 9 χρόνια κοινής πορείας στον «Μυστικό Κήπο», στο Χαλάνδρι. Δεν θα μπορούσαν λοιπόν να φτιάξουν κάτι λιγότερο από αυτό που αντικρίσαμε πριν λίγες μέρες στο κέντρο της Αθήνας. Ένα μοντέρνο γαστρο-μπαρ με εντυπωσιακά πιάτα και τολμηρούς συνδυασμούς, που δίνει έμφαση στην εποχικότητα, στα κοκτέιλ και τη μουσική.
Ο χώρος αρκετά μίνιμαλ και απλός. Μαρμάρινα ψηλά τραπέζια και μια μαρμάρινη μπάρα, από την οποία μπορείς να χαζεύεις και την κουζίνα, καλός φωτισμός και σωστή ένταση στη μουσική. Η ιδέα, πίσω από το νέο εγχείρημα είναι να υπάρχει ένα μενού με 9-10 πιάτα που θα ανανεώνεται σχεδόν κάθε μήνα και pairing με κοκτέιλ ή με κρασιά από μικρά οινοποιεία του κόσμου. Πράγματι, η wine list περιλαμβάνει βραβευμένα κρασιά από μπουτίκ οινοποιεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, με ποικιλίες που ίσως δεν έχεις ακούσει ποτέ. Μεγάλη έμφαση όμως δίνεται και στα κοκτέιλ, γι' αυτό ίσως αξίζει να δώσεις μια ευκαιρία σε ένα από τα ιδιαίτερα "εστιατορικά" κοκτέιλ του SUMA. Το Aroma Fusion είναι για παράδειγμα ένα κοκτέιλ με παλαιωμένο τσίπουρο εμπλουτισμένο με ανανά, τζίντζερ, μπαχαρικά, λάιμ και σουμάκ, ενώ το Whisper μια μίξη από ρούμι, passion fruit, σαγκουίνι, τσίλι και λάιμ, συνδυασμοί αρκετά ιδιαίτεροι και ενδιαφέροντες.
Από το μενού που δοκίμασα μού έκλεψε την καρδιά το πιάτο με το "χώμα" από παντζάρια, με μανιτάρια, σελινόριζα και πατάτα, αλλά και το τρομερό μοσχαρίσιο καρπάτσιο με κρέμα ρόκας, παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης και πέρλες βαλσάμικου. Μεγάλο σουξέ έως τώρα ωστόσο κάνει το πιάτο με τα τορτελίνια, που έρχεται παρέα με γαρίδες, σπανάκι, κρέμα καρύδας και χαβιάρι. Πολύπλοκο σε γεύσεις, υφές, εμφάνιση, αλλά πραγματικά νόστιμο. Το αρνάκι με αμπελόφυλλο, πιπεριά Φλωρίνης, κουσκούς, κολοκύθι, και αρωματικό γιαούρτι ήταν ένα πιάτο που δεν δοκίμασα αλλά που ενθουσίασε την παρέα μου. Εγώ προτίμησα τα μίνι μπέργκερ με μπιφτέκι προβατίνας και καπνιστή πανσέτα που ήρθαν με κρέμα γραβιέρας και ντομάτα. Χωρίς υπερβολή θα πω ότι είναι από τα πιο νόστιμα μπέργκερ που έχω δοκιμάσει στη ζωή μου!
Συμπερασματικά, το SUMA ενδιαφέρεται για το αληθινά νόστιμο φαγητό αλλά και για την όλη εμπειρία γι αυτό και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη μουσική, που βασίζεται αποκλειστικά σε βινύλια. Οι djs εναλλάσσονται καθημερινά και παίζουν από πικάπ, ενώ υπεύθυνος για τη μελέτη του ήχου είναι ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Synch και ένας ακόμα από την παρέα που κάνει SUMA στον νέο χώρο. Αξίζει να πάτε.
SUMA
Καλαμιώτου 9, Αθήνα
Τηλέφωνο: 211-00.80.247
Κόστος: 35-45 ευρώ/ άτομο χωρίς κρασί
Ωράριο Λειτουργίας: Ανοιχτά Tρίτη έως Παρασκευή 18:00-01:30, Σάββατο 14:00-1:30 και Kυριακή 14:00-22:00.
Δευτέρα κλειστά.