Η προέλευση των zimtsterne χρονολογείται από τον 16ο ή 17ο αιώνα, όταν η κανέλα, ένα πολύτιμο και ιδιαίτερα εξωτικό για την εποχή μπαχαρικό, άρχισε να γίνεται λίγο πιο προσιτή στην Ευρώπη. Η κανέλα ήταν από τα πιο ακριβά μπαχαρικά και συχνά χρησιμοποιούταν μόνο σε ειδικές περιστάσεις, όπως τα Χριστούγεννα. Τα αμύγδαλα που περιλαμβάνονται επίσης στη συνταγή, ήταν ένα ακόμα ακριβό υλικό της εποχής και η χρήση τους σε πολλά εορταστικά, γερμανικά γλυκά μαρτυρά τις εμπορικές σχέσεις που είχαν αναπτυχθεί ανάμεσα στη Γερμανία, τη Νότια Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Λόγω της χρήσης ακριβών υλικών λοιπόν, τα μπισκότα αυτά ήταν πολύ δημοφιλή και συμβόλιζαν την αφθονία και τη γεμάτη θαλπωρή και χαρές περίοδο των γιορτών, ενώ σταδιακά έγιναν βασικό στοιχείο των χριστουγεννιάτικων αγορών (Weihnachtsmärkte) στη Γερμανία. Στη Δρέσδη, στην περιοχή της Σαξονίας, αλλά και στη Σουηδία, άρχισαν να παράγονται μαζικά από αρτοποιούς και να πωλούνται στις γιορτές, ενώ η παρασκευή τους (αλλά και άλλων εορταστικών λιχουδιών) έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της περιόδου των Χριστουγέννων. Παράλληλα, λόγω της απουσίας βουτύρου, τα zimtsterne θεωρούνταν νηστίσιμα και τα έτρωγαν κατά τη διάρκεια του Advent (περίοδος νηστείας των Χριστουγέννων).
Το σχήμα αστεριού στα zimtsterne συνδέεται κατά την παράδοση με το Άστρο της Βηθλεέμ, που οδήγησε τους Μάγους στη φάτνη. Από την άλλη, το λευκό γλάσο από ασπράδια αυγών και ζάχαρη άχνη που τα επικαλύπτει θυμίζει το χιόνι και συμβολίζει την αγνότητα και την ειρήνη της εορταστικής περιόδου.
Τη συνταγή για τα zimtsterne μας παραχώρησε η Ute Schüller-Σημαντήρα, δασκάλα Γερμανικών με καταγωγή από την Κολωνία, που ζει πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Η ίδια τονίζει ότι τα μπισκότα αυτά πρέπει να είναι λίγο μαλακά και όχι τραγανά ή σκληρά και ιδανικά φυλάσσονται σε μεταλλικό κουτί, μέσα στο οποίο μπαίνει συνήθως ένα κομμένο μήλο, έτσι ώστε να διατηρούν την υγρασία τους και να παραμένουν μαλακά για αρκετές μέρες. Σημειώνεται ότι πρέπει να αλλάζετε το μήλο κάθε τόσο.
για 40-50 μπισκότα
Για τα μπισκότα
- 500 γρ. αμύγδαλα τριμμένα (σαν αλεύρι)
- 300 γρ. ζάχαρη άχνη + επιπλέον για το κόψιμο των μπισκότων
- 2 ασπράδια αυγού
- 2 κ.γ. κανέλα
- 2 κ.γ. λικέρ αμαρέτο
Για το γλάσο
- 1 ασπράδι αυγού
- 125 γρ. ζάχαρη άχνη
- Για τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα zimtsterne ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι αμυγδάλου, τη μισή ποσότητα ζάχαρης και την κανέλα.
- Σε δεύτερο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να δέσει και να γίνει κρεμώδης.
- Στο μπολ με τη μαρέγκα προσθέτουμε το λικέρ και το μείγμα με τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να σχηματιστεί μια λεία, μαλακή ζύμη. Αν κολλάει πολύ προσθέτουμε λίγο επιπλέον τριμμένο αμύγδαλο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνος στους 150°C και ντύνουμε δύο ταψιά με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και την ανοίγουμε με πλάστη σε πάχος περίπου 1 εκ. Με κουπ πατ σε σχήμα αστεριού κόβουμε μπισκότα και τα τοποθετούμε προσεκτικά στα ταψιά, με μια μικρή απόσταση μεταξύ τους. Κάθε φορά βουτάμε το κουπ πατ σε ζάχαρη άχνη για να μην κολλάει πάνω του η ζύμη.
- Για το γλάσο, βάζουμε το ασπράδι του αυγού σε μπολ και το χτυπάμε να γίνει μαρέγκα. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη και χτυπάμε λίγο ακόμα μέχρι να δέσει και να γίνει σαν κρέμα.
- Με πινέλο αλείφουμε τα μπισκότα με το γλάσο και τα ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 12 λεπτά, μέχρι να στεγνώσει το γλάσο αλλά τα μπισκότα να παραμείνουν μαλακά εσωτερικά.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα βγάλουμε από το ταψί.