Τα spritz, που έχουν κερδίσει ιδιαίτερη θέση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, «τραβιούνται» σκέτα ή με φαγητό ή απλό τσιμπολόγημα και είναι ιδανικά για να τα πίνεις αργά, τόσο όσο διαρκούν οι ατελείωτες συζητήσεις και το κους κους με την παρέα. Υπάρχουν χαλαρά μπαρ της Αθήνας όπου περνάς και βλέπεις πως πάνω από τους μισούς έχουν στο χέρι τους ένα κολονάτο ποτήρι με το αγαπημένο, δροσερό, γλυκόπικρο κοκτέιλ και τις διάφορες παραλλαγές του που έχουν γίνει εμμονή. Μία διαχρονική αξία που είναι παράλληλα πιο σύγχρονη από ποτέ. 

Τα spritz είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ιταλική συνήθεια του απεριτίβο. Για παράδειγμα, στην Ιταλία, το aperol spritz είναι συνήθως ένα ποτό που πίνεται πριν από το δείπνο, συνοδεία σνακ όπως μπρουσκέτες με αλλαντικά, τυριά και άλλα υλικά, καθώς και πλατό, Μερικές φορές σερβίρεται γαρνιρισμένο με μια πράσινη ελιά, για να μεταμορφωθεί σε «βενετσιάνικο spritz». Η Aperol έγινε γνωστή ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1900, όταν οι αδελφοί Luigi και Silvio Barbieri κληρονόμησαν την εταιρία ποτών του πατέρα τους το 1912, και μετά από επτά χρόνια πειραματισμών, παρουσίασαν το πρωτοποριακό, για τότε, ποτό, με το έντονο πορτοκαλί χρώμα. 

Campari Spritz


Aperol & Campari: Συγγενείς με διαφορετικά πρόσωπα 

Όμως στη ζωή μας – ευτυχώς – δεν υπάρχει μόνο το Aperol. Το Campari spritz, για παράδειγμα, με το βαθύ κόκκινο χρώμα, αποτελεί έναν ακόμη δυνατό παίκτη των κοκτέιλ για aperitivo. Θεωρείται μάλιστα το μεγαλύτερο «αδελφάκι» του Aperol, και αυτό γιατί έχει πιο σκούρο χρώμα και υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Το Campari περιέχει 20,5 έως 28,5% αλκοόλ κατ' όγκο (ABV), ανάλογα με το πού πωλείται, ποσότητα οποία είναι διπλάσια από εκείνη του Aperol. Το Aperol είναι πιο γλυκό από το Campari και έχει περίπου 11% αλκοόλ.

Οι ρίζες τους όμως είναι ίδιες. Τόσο το Campari όσο και το Aperol είναι ιταλικά bitters και σερβίρονται παραδοσιακά ως απεριτίβο. Έχουν και τα δύο έντονο χρώμα και μοιράζονται παρόμοιες γεύσεις με εσπεριδοειδή και βότανα. Και τα δύο προτιμώνται από ανθρώπους που αγαπούν το πικρό στοιχείο στο ποτό, ενώ προτιμούν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. 

Aperol και Campari Spritz

Το βασικό και για τα δύο είναι ότι περιέχουν 2 μέρη από το ποτό (Aperol ή Campari), 3 μέρη prosecco και 1 μέρος σόδα, ενώ πάντα περιέχουν αρκετό πάγο και γαρνίρονται από μία φλούδα ή φέτα πορτοκαλιού ή γκρέιπφρουτ. 

The pink version 

Το Aperol spritz έχει βέβαια και τις παραλλαγές του, και η πιο γνωστή είναι το Grapefruit Aperol Spritz. Πρόκειται για μία ακόμη πιο φρουτώδη εκδοχή, όπου στην ουσία στα υλικά που συνθέτουν το Aperol, προστίθεται pink grapefruit soda, η οποία κάνει πραγματικά τη διαφορά και γαρνίρεται με μία φέτα από γκρέιπφρουτ. 

Τώρα και Limoncello Spritz 

Διαχρονικό το Aperol, όμως τα τελευταία χρόνια οι Ιταλοί έχουν ανακαλύψει ένα ακόμη spritz, το οποίο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Ο λόγος για το Limoncello Spritz, που αντικαθιστά το γλυκόπικρο Aperol με το γλυκό limoncello, το οποίο συνήθως προσφέρεται στο τέλος ενός γεύματος ως χωνευτικό και το αποτέλεσμα είναι ένα δροσερό και αρωματικό cocktail, που σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε μία πόλη κάπου στην ακτογραμμή του Αμάλφι, από την πρώτη γουλιά.