Η κρέμα είναι αέρινη, γεμάτη υπέροχα αρώματα, ενώ το γλάσο μαύρης σοκολάτας εξισορροπεί τη γλύκα και δίνει ένα πανέμορφο αποτέλεσμα. Λίγα καβουρδισμένα αμύγδαλα και κάστανα από πάνω ολοκληρώνουν την κομψότητα ιδανικά.

Υλικά

για 10-12 κομμάτια 

Για το παντεσπάνι

  • 4 αυγά
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30 γρ. κακάο άγλυκο
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • λίγο αλάτι
  • 50 γρ. βούτυρο λιωμένο 

Για την κρέμα κάστανο

  • 400 γρ. σπιτική κρέμα κάστανο
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λευκή
  • 2 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι
  • 1 καψουλάκι βανιλίνη
  • 50 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα, ψιλοκομμένα (προαιρετικά, μέσα στην κρέμα για υφή)

Για το γλάσο σοκολάτας

  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 150 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.σ. μέλι ή γλυκόζη (για γυαλάδα)
  • 30 γρ. βούτυρο

Για τη διακόσμηση 

  • αμύγδαλα καβουρδισμένα ολόκληρα ή φιλέ αμυγδάλου
  • κάστανα ολόκληρα ή σε τρίμματα / μικρά κομμάτια κάστανου βρασμένου (προαιρετικά)
  • ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)

Ερυθρό, γλυκό κρασί, blend Μαυροδάφνης (55%) και Μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας (45%), με αρώματα σοκολάτας, φουντουκιού, δαμάσκηνου και καραμέλας, πλούσια γεύση και μακρά επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Χόρταις Κτήμα Μερκούρη

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Φτιάχνουμε πρώτα το παντεσπάνι

  1. Για την τούρτα κάστανο με σοκολάτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη για 5-6 λεπτά, μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν και το αλάτι και τα ενσωματώνουμε απαλά στο μείγμα, ανακατεύοντας με σπάτουλα σιλικόνης.
  4. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με μαρίζ.
  5. Αδειάζουμε σε βουτυρωμένη, στρογγυλή φόρμα διαμέτρου περίπου 22-24 εκ. και ψήνουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  6. Αφού κρυώσει το κόβουμε σε δύο ισόπαχους δίσκους.

Ετοιμάζουμε την κρέμα κάστανο

  1. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να αχνίζει.
  2. Ρίχνουμε μέσα τη λευκή σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  3. Προσθέτουμε τον πουρέ κάστανου, τη βανίλια, το κονιάκ, και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιογενές μείγμα. Αν θέλουμε, ενσωματώνουμε και τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα για πιο τραγανή υφή.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και να σφίξει.

Συναρμολογούμε την τούρτα

  1. Τοποθετούμε τον πρώτο δίσκο παντεσπάνι σε πιατέλα. Απλώνουμε πάνω του τη μισή κρέμα κάστανο.
  2. Σκεπάζουμε με τον δεύτερο δίσκο και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα επάνω και γύρω από την τούρτα, ώστε να καλυφθεί πλήρως.
  3. Την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, να σταθεροποιηθεί πριν βάλουμε το γλάσο.

Γλασάρουμε και παγώνουμε την τούρτα πριν σερβίρουμε

  1. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το μέλι. Μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε και προσθέτουμε τη σοκολάτα κουβερτούρα και το βούτυρο. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να γίνει ένα λείο, γυαλιστερό γλάσο.
  2. Βγάζουμε την τούρτα από το ψυγείο και ρίχνουμε πάνω της το γλάσο, αφήνοντάς το να κυλήσει και στα πλάγια της τούρτας. Απλώνουμε ομοιόμορφα με σπάτουλα και αφήνουμε να σταθεί για 15-20 λεπτά.
  3. Στολίζουμε με φιλέ αμυγδάλου ή καβουρδισμένα αμύγδαλα περιμετρικά και με λίγα κάστανα στο κέντρο.
  4. Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Στη συνέχεια, τη βγάζουμε από το ψυγείο 10-15 λεπτά πριν σερβίρουμε, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, η κρέμα να είναι βελούδινη και το γλάσο να λάμπει. 

Η τούρτα γίνεται ακόμη πιο ωραία αν την ετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα.