Αυτό cheesecake με κάστανο είναι η πιο γιορτινή εκδοχή του διάσημου γλυκού, με το κάστανο να του δίνει άλλη διάσταση και να το καθιστά ιδανική επιλογή για κάθε χειμωνιάτικο, γιορτινό τραπέζι και φυσικά, για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Στα συν και η τραγανή του βάση από μπισκότο, αλλά και η πλούσια επικάλυψη από σοκολάτα.
Υλικά
για μία φόρμα με αποσπώμενο πάτο διαμ. 23 εκ.
Για τη βάση
- 250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
- 100 γρ. βούτυρο Lurpak λιωμένο
- 3 κ.σ. καρύδια
Για τον πουρέ κάστανο
- 400 γρ. κάστανα βρασμένα
- 150 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. βανίλια
- 500 ml νερό
Για την κρέμα
- 200 ml Arla Κρέμα Γάλακτος πλήρης
- 300 γρ. Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα
- 80 γρ. ζάχαρη άχνη
- πουρέ κάστανο
Για την γκανάς
- 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε κομμάτια
- 150 γρ. Arla Κρέμα Γάλακτος πλήρης
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το cheesecake με βελούδινη κρέμα κάστανο και επικάλυψη σοκολάτας, ξεκινάμε φτιάχνοντας τη βάση. Θρυμματίζουμε τα μπισκότα και τα καρύδια στον πολυκόφτη. Δεν είναι απαραίτητο να γίνουν σκόνη, καλό θα είναι να υπάρχουν και κάποια μικρά κομμάτια.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τριμμένα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο Lurpak και τα μεταφέρουμε σε ένα φόρμα με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 23 εκ., ενώ πιέζουμε όλη την επιφάνεια με τον πάτο ενός ποτηριού για να ισιώσει. Τοποθετούμε στο ψυγείο.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά για τον πουρέ κάστανο και ανακατεύουμε ελαφρά. Βράζουμε για περίπου 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά με ανοιχτό καπάκι.
- Μόλις το νερό μειωθεί και μείνει λίγο στον πάτο της κατσαρόλας, αδειάζουμε τα ⅔ του μείγματος στον πολυκόφτη και πολτοποιούμε καλά. Το υπόλοιπο το κρατάμε στην άκρη, για την επικάλυψη του cheesecake.
- Για την κρέμα, βάζουμε σε μπολ την Arla Κρέμα Γάλακτος πλήρης και χτυπάμε με μίξερ χειρός μέχρι να σφίξει και να σταθεροποιηθεί. Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε για λίγο ακόμα.
- Προσθέτουμε στο μείγμα το Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα και τον πουρέ κάστανου και χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα, μέχρι να έχουμε μία απαλή ομοιόμορφη κρέμα.
- Βγάζουμε τη φόρμα από το ψυγείο, αδειάζουμε μέσα την κρέμα και βάζουμε ξανά στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες.
- Για την γκανάς: Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε καλά την Arla Κρέμα Γάλακτος πλήρης (όχι να βράσει). Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα, αφήνουμε για 2 λεπτά και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Αφήνουμε λίγο την γκανάς στο ψυγείο για περίπου 15 λεπτά, για να σφίξει ελαφρά.
- Απλώνουμε την γκανάς πάνω στο cheesecake και το βάζουμε ξανά στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί η γκανάς. Διακοσμούμε με τα κάστανα που έχουμε φυλάξει και σερβίρουμε.