Δεν υπάρχει σπίτι που να μην κόβει τουλάχιστον μία - καμιά φορά και δύο και τρεις - βασιλόπιτες, στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, ανήμερα, την άλλη μέρα, ακόμη και ένα μήνα μετά. Γλυκό διαχρονικό, με μερικούς να το περιμένουν πώς και πώς μετά την αλλαγή του χρόνου για να βγουν στο «κυνήγι» του φλουριού.

Ο κύριος του σπιτιού κόβει τα κομμάτια ονοματίζοντας έναν για τον καθένα, για το σπίτι, για τον Χριστό, την Παναγία και πάει λέγοντας και όποιος τυχερός βρει τελικά το φλουρί, μπορεί να ελπίζει σε μία τυχερή, νέα χρονιά.

Αν φέτος αποφάσισες να πάρεις έτοιμη τη βασιλόπιτά σου, έχουμε φροντίσει να σε καλύψουμε, συγκεντρώνοντας τις καλύτερες της Αθήνας, με επιλογές για κάθε γούστο: από κλασικές βασιλόπιτες κέικ, μέχρι τις μαστιχωτές Πολίτικες, αλλά και ιδιαίτερες εκδοχές που θυμίζουν εντυπωσιακή τούρτα. Ακόμη και galette de rois - τη διάσημη βασιλόπιτα των Γάλλων φτιάχνουν αυτές τις μέρες τα ελληνικά bakeries και εμείς ξέρουμε πού να σε στείλουμε για να δοκιμάσεις πραγματικά καλές βασιλόπιτες.

Γράφουν οι: Βέρα Πάρδου, Γεωργία Περιμένη, Ειρήνη Πλατανιά

Kora

Συνταγή που πετυχαίνει δεν αλλάζει και αυτό αποδεικνύει η κλασική πλέον βασιλόπιτα του Kora με γεύση κάστανο. Θυμίζει κέικ και μοσχομυρίζει μπαχαρικά, καρύδι και πορτοκάλι, ενώ επικαλύπτεται από κάστανο. Περιέχει φλουρί, οπότε σίγουρα θα υπάρχει τυχερός στο γιορτινό τραπέζι και είναι ιδανική για έως 10 άτομα. Βέβαια υπάρχει και η δυνατότητα προπαραγγελίας για 3 κιλά, που εξυπηρετεί 20 άτομα. Αξίζει να την απολαύσεις και την επόμενη μέρα με τον καφέ σου, για να είναι σίγουρο πως η καινούρια χρονιά θα είναι αν μη τι άλλο γλυκιά. Β.Π.

Kora. Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, τηλ. 210-36.27.855

Sweet Alchemy

Βασιλόπιτα Sweet Alchemy

Όλες οι «αγοραστές» βασιλόπιτες μοιάζουν να έχουν την ίδια γεύση, συνήθως από έτοιμο μείγμα. Από τις ελάχιστες και δημιουργικές που ξεχωρίζουν είναι η μαγική βασιλόπιτα του Στέλιου Παρλιάρου, που έχει φανατικούς οπαδούς, από τότε που εμφανίστηκε, το 2008. Αγνά υλικά, αληθινό βούτυρο, αρώματα από φυστίκι Αιγίνης, καβουρδισμένο αμύγδαλο και αποξηραμένα φρούτα μουλιασμένα σε amaretto. Γιατί η καινούρια χρονιά αξίζει το καλύτερο! Ε.Π.

Sweet Alchemy. Ηροδότου 24, Κολωνάκι, τηλ. 210-72.40.205

Lido

Στο Παγκράτι υπάρχει ένας φούρνος που από το 1967 που ξεκίνησε τη λειτουργία του, αποτελεί σταθερή αξία στην περιοχή. Ο λόγος για το γνωστό σε όσους λατρεύουν τα τσουρέκια Lido. Δεν θα ξεχάσω πως με εντυπωσίαζαν όταν ήμουν μικρή οι ουρές που έκανε ο κόσμος τις γιορτές για να αγοράσει κάτι από εκεί. Γιατί πρόκειται για ένα μαγαζί αρκετά μικρό, σε ένα στενό που αν δεν το ξέρεις, δεν το πιάνει το μάτι σου. Έτσι είναι οι ουρές μέχρι σήμερα και αν δεν προμηθευτείς εγκαίρως τα χριστουγεννιάτικα γλυκά ή τη βασιλόπιτα, ατύχησες. Εκεί θα βρεις πολίτικη βασιλόπιτα, η οποία πασπαλίζεται με σουσάμι και μαυροκούκι. Περιέχει μαστίχα, μαχλέπι και τη σωστή αναλογία μεταξύ ζάχαρης και βουτύρου. Μη ζητήσεις όμως τη συνταγή, είναι μυστική, όπως θα σου πουν. Β.Π. 

Lido. Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι, τηλ. 210-75.16.898

Τρομερό Παιδί

Τρομερό παιδί

Αυτό το παιδί είναι όντως τρομερό, με όλα αυτά που ξεφουρνίζει. Ένας από τους πιο πολυσυζητημένους φούρνους νέας γενιάς της Αθήνας, δεν θα μπορούσε να μην φτιάχνει τη δική του βασιλόπιτα. Δεν είναι όμως η κλασική, ούτε κέικ, ούτε τσουρεκένια. Όπως κάθε χρόνο, ο φούρνος Τρομερό Παιδί επιδίδεται στην ετοιμασία της γαλλικής galette de rois, με τραγανή σφολιάτα και βελούδινη αμυγδαλόκρεμα, που μπορείς να πάρεις κατά παραγγελία δύο ημέρες πριν. Βγάζει περίπου 8-10 κομμάτια (ανάλογα και με το μέγεθος που θα κόψεις) και είναι πραγματικά εντυπωσιακή για το γιορτινό τραπέζι!

Τρομερό Παιδί. Παπαδιαμαντοπούλου 30, Αθήνα, τηλ. 210-77.77.537

Rio

Rio

Το ζαχαροπλαστείο - σήμα κατατεθέν της πολίτικης παράδοσης και γλυκών του Παλαιού Φαλήρου δεν θα μπορούσε αυτό το διάστημα να μην ξεφουρνίζει την κλασική, πολίτικη βασιλόπιτά του. Βέβαια εδώ που τα λέμε, το κάνει και όλο τον χρόνο, αλλά αυτή την περίοδο έχει την τιμητική της. Σε κλασικό στρογγυλό σχήμα, φουσκωτή - φουσκωτή και με άρωμα που αντιλαμβάνεσαι ήδη πριν κόψεις το πρώτο κομμάτι, περιέχει μαστίχα, μαχλέπι και μαυροκούκι, ενώ πασπαλίζεται με σουσάμι λευκό και μαύρο. Μην χάσεις πάντως την ευκαιρία να πάρεις και ένα κουτί με τα θρυλικά μπαμπαδάκια του, το τέλειο, παραδοσιακό γλυκό για να μπει καλά η χρονιά! Γ.Π.

Rio. Πρωτέως 4-8, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210-98.31.892

Α λα γκρεκ

Το Α λα Γκρεκ του Κωστή Κωστάκη και του Γιάννη Πετρή που φέρνει στην Αθήνα κάτι από τις γεύσεις της Κρήτης, το ξέρουμε καλά για τους γκιοζλεμέδες και τις πίτες του. Μετά τους αμέτρητους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, τις δίπλες και τα παραδοσιακά κρητικά ξεροτήγανα που ετοιμάζει εδώ και καιρό, ξεκινά να ξεφουρνίζει και τις βασιλόπιτές του. Και για να μην αφήσουν κανέναν παραπονεμένο φτιάχνουν και πολίτικη - τσουρέκι, αλλά και το κλασικό κέικ, με βανίλια - πορτοκάλι και ζάχαρη άχνη, σούπερ αρωματική και νόστιμη. Αν θέλεις κάτι πιο ιδιαίτερο, ο Κωστής Κωστάκης ετοιμάζει και βασιλόπιτα με γεύση carrot cake, με απολαυστική κρέμα τυριού. Γ.Π.

Α λα Γκρεκ. Αγίας Παρασκευής 65, Χαλάνδρι, τηλ. 211-01.22.071

Maxim 

Βασιλόπιτα Maxim

Το Maxim που βρίσκουμε σε ένα στενάκι της Νέας Σμύρνης, μοσχοβολά φρέσκο βούτυρο και το πολίτικο τσουρέκι του το ξέρει όλη η Αθήνα. Όπως αντιλαμβάνεσαι, καθώς μιλάμε για τσουρέκι, κάπως έτσι είναι γνωστή και η πολίτικη βασιλόπιτά τους, που φτιάχνεται όλη τη χρονιά. Άλλωστε, όπως λένε και οι ίδιοι οι άνθρωποι του Maxim, οι Πολίτες τρώνε βασιλόπιτα όλο τον χρόνο, για πρωινό. Φτιάχνεται στο χέρι με φρέσκο βούτυρο, μαχλέπι και μαστίχα, δεν είναι πολύ γλυκιά, αλλά νοστιμότατη και τρομερά αρωματική και πασπαλίζεται με μπόλικο σουσάμι. Για την πρωτοχρονιά βέβαια, διακοσμείται με τον αριθμό της νέας χρονιάς που καλωσορίζουμε. Γ.Π.

Maxim. Τσακίρογλου 23, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210-93.24.603 

Φούρνος του Τάκη

Στο φούρνο του Τάκη στην Ακρόπολη αξίζει να πας για πολλά προιόντα και αρτοποιήματα. Αναγνωρίζω πως δεν είμαι αντικειμενική, αλλά πραγαμτικά ό,τι κι αν δοκιμάσεις θα το βρεις νόστιμο. Επομένως είναι λογικό να θες να ξεκινήσεις τη νέα χρονιά με μια πολίτικη βασιλόπιτα που ξεχωρίζει για το μαχλέπι και το βούτυρο που έρχεται από το τυροκομείο Κωστάκη στα Χανιά. Έχει γεμάτη και πλούσια γεύση και σίγουρα μην περιμένεις φλουρί όταν την κόβεις. Ένα ασημένιο γουράκι θα βρεις στη θέση του. Καλό είναι να πάρεις πρώτα ένα τηλέφωνο για τη διαθεσιμότητα, πριν επισκεφτείς το μαγαζί. Β.Π.

Φούρνος του Τάκη. Μισαραλιώτου 14, Ακρόπολη, τηλ. 210-92.30.052

Bread BC  

Bread BC

Η χαρακτηριστική βασιλόπιτα του Bread B.C., ενός από τους πιο viral new age φούρνους της Αθήνας επιστρέφει και φέτος, για όσους θέλουν να βάλουν κάτι διαφορετικό στο τραπέζι της Πρωτοχρονιάς. Φτιάχνεται με πούδρα αμυγδάλου και φουντουκιού, κομμάτια σοκολάτας, και τα κλασικά αρώματα βανίλιας και πορτοκαλιού. Συνταγή που ακροβατεί ανάμεσα στο παραδοσιακό και το σύγχρονο στοιχείο. Όπως λένε μάλιστα στο Bread BC, το φετινό φλουρί υπογράφεται από το «Ανάφης γη», ένα εργαστήριο κεραμικής που έχει δημιουργήσει και το installation του καταστήματος. Είναι από πορσελάνη, σε μορφή μικρής καρδιάς, οπότε ψαξτο καλά, γιατί μάλλον θα είσαι π λύ τυχερός αυτό το χρόνο αν το πετύχεις! Πάντως, για κάτι πιο διεθνές, να ξέρεις ότι φτιάχνουν και γαλλική galette de rois, με φύλλο σφολιάτας και κρέμα αμυγδάλου.

Bread BC. Αγίας Παρασκευής 59, Χαλάνδρι, τηλ. 210-68.51.961