Σίγουρα λατρεύουμε τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, που είναι τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων στην Ελλάδα. Όμως υπάρχουν και άλλα γλυκά, που μας έρχονται από τις κουζίνες άλλων χωρών και κυρίως τις Ευρώπης, τα οποία έχουν καταφέρει να γίνουν και δικά μας αγαπημένα χριστουγεννιάτικα γλυκά, τόσο που κάθε χρόνο ανυπομονούμε να τα γευτούμε στα γιορτινά τραπέζια.

Ένα αφράτο πανετόνε, έναν χριστουγεννιάτικο κορμό, ένα stollen ή ακόμη και μία πιο εκλεπτυσμένη τούρτα όπως η βιεννέζικη Sachertorte ή ένα γαλλικό Saint Honoré. Και τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας δεν μας αφήνουν ούτε φέτος παραπονεμένους, αφού έχουν φροντίσει να ετοιμάσουν τα αγαπημένα μας γλυκά στις παραδοσιακές ή λίγο πιο δημιουργικές εκδοχές τους και τόσο όμορφα που μοιάζουν σωστά στολίδια για κάθε γιορτινό τραπέζι. Είτε λοιπόν αναζητάς το επιδόρπιο που θα ολοκληρώσει ιδανικά το τραπέζι των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς, είτε θέλεις να προσφέρεις ένα εντυπωσιακό γλυκό στους οικοδεσπότες, στα πολλά καλέσματα των ημερών, σου έχουμε ετοιμάσει μία λίστα με τις φετινές προτάσεις των ζαχαροπλαστείων της Αθήνας που ξεχωρίσαμε.

Γράφουν οι: Βέρα Πάρδου, Γεωργία Περιμένη, Μάρω Σενετάκη 

Πανετόνε από το Selekos Conceptual Desserts 

Selekos

Selekos

Το όνομα του Αντώνη Σελέκου είναι συνώνυμο του λαχταριστού πανετόνε. Το οποίο βέβαια ξεφουρνίζεται όλο τον χρόνο και όχι μόνο τα Χριστούγεννα. Αυτή την εποχή, ωστόσο, είναι στις δόξες του, όπως καταλαβαίνεις. Και μπαίνοντας στο εργαστήριο Selekos Conceptual Desserts στο Παγκράτι, έρχεσαι αντιμέτωπος με μυρωδιές από βούτυρο, μαστίχα, φουντούκι και σοκολάτα. Τα πανετόνε του είναι αργής ωρίμασης και χρειάζονται 70 ώρες προετοιμασία. Το αποτέλεσμα; Τέλεια ζύμη και κυψέλωση, ενώ όλα του τα πανετόνε ξεχωρίζουν και για την εμφάνισή τους. Από γεύσεις δε, θα βρεις ουκ ολίγες: το total hazelnut πανετόνε με δύο είδη σοκολάτας, καραμελωμένο φουντούκι και αλμυρή καραμέλα και ανθό αλατιού, το signature -με σταφίδες, cranberries, χειροποίητο confit από πορτοκάλι και λεμόνι, σοκολάτα bitter και αυτό με γέυση carrot cake με καραμελωμένο καρότο, μοσχοκάρυδο και κανέλα, που μοσχοβολά! Γ.Π. 

Selekos Conceptual Desserts. Εριφύλης 2, Παγκράτι, τηλ. 210-72.48.888

Χριστουγεννιάτικοι κορμοί στο Ourse

Ourse

Ourse

Το λιλιπούτειο ζαχαροπλαστείο της Γλυφάδας κατάφερε από την αρχή της λειτουργίας του να εντυπωσιάσει με τα γλυκά κομψοτεχνήματά του, που κέρδισαν το νότιο - και όχι μόνο - κοινό, χάρη στη γεύση τους αλλά και την ιδιαίτερη εμφάνισή τους. Αυτή την περίοδο, το Ourse φοράει τα γιορτινά του και έχει γεμίσει τις προθήκες του με μελομακάρονα, κουραμπιέδες, πανετόνε, σοκολατένια δεντράκια και χριστουγεννιάτικους κορμούς. Και ενώ όλα τους μου άρεσαν, αποφάσισα να σου μιλήσω ειδικά για τους κορμούς του, που θεωρώ ότι είναι πραγματικά ξεχωριστοί και αξίζει σίγουρα να τους δοκιμάσεις. Θα τους βρεις σε τέσσερις εκδοχές, δύο σοκολατένιες και δύο με αρώματα εσπεριδοειδών, για να επιλέξεις αυτόν που είναι πιο κοντά στα γούστα σου. Αν σου αρέσει η σοκολάτα, φτιάχνουν κορμό με παντεσπάνι γεμιστό με κρέμα σοκολάτας και καραμελωμένα βύσσινα, αλλά και bitter κορμό με βάση από μπισκότο σοκολάτας bitter, πραλίνα φουντουκιού και βελούδινη κρέμα από σοκολάτα γάλακτος. Αν πάλι θέλεις κάτι πιο φρουτένιο, δοκίμασε είτε τον κορμό με μανταρίνι, βανίλια Μαδαγασκάρης και χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά, είτε τον λεμονάτο κορμό, με αφράτο μπισκότο βουτύρου, κρέμα λεμονιού, κρέμα βανίλιας Μαδαγασκάρης και εσπεριδοειδή - ο δικός μου αγαπημένος αυτές τις γιορτές. Μ.Σ.

Ourse. Μυστρά 39, Άνω Γλυφάδα, τηλ. 212-10.67.019

Για χριστουγεννιάτικο δέντρο & το cookie kit που θα λατρέψουν τα παιδιά στο Kora

Kora

Kora

Το Kora ξεφουρνίζει προζυμένια ψωμιά και αρτοποιήματα, που μας κάνουν να πηγαίνουμε καθημερινά στο Κολωνάκι. Τις ημέρες των Χριστουγέννων, δίπλα στο καλό ψωμί με φυσικό προζύμι αργής ωρίμασης, μπορείς να βρεις και ιδιαίτερα χριστουγεννιάτικα γλυκά, όπως το υπέροχα διακοσμημένο χριστουγεννιάτικο δέντρο από σοκολάτα γάλακτος και λευκή, το οποίο γεμίζεται με εορταστικά κουφέτα. Είναι τόσο όμορφο που δεν θα θες να το φας για να μην το χαλάσεις! Για τα παιδιά ή για εσένα που έχεις παιχνιδιάρικη διάθεση, το Kora έχει και ένα τέλειο κιτ με μπισκότα βουτύρου, γλάσο και την πιο επική επιλογή από τρούφα, για να φτιάξεις τα πιο γιορτινά μπισκότα όπως τα φαντάζεσαι. Με αυτό το τρόπο η όμορφη παράδοση της διακόσμησης χριστουγεννιάτικων μπισκότων στο σπίτι γίνεται εύκολη. Β.Π.  

Kora. Παναγιώτου Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, τηλ. 210-36.27.855

Saint Honoré από το Bread BC

Saint Honore

Saint Honore

Έχουμε ξαναπεί αρκετές φορές για τον new age φούρνο Bread BC, τις καινοτομίες του και όλα όσα ξεφουρνίζει καθημερινά. Και αυτή την περίοδο, μέσα σε όλα, εννοείται πως ετοιμάζει τα αγαπημένα μας χριστουγεννιάτικα γλυκά, όπως κουραμπιέδες, μελομακάρονα, gingerbread cookies, αλλά και πιο ιδιαίτερα. Ένα από αυτά είναι και το γαλλικό Saint Honoré, που μπορεί να μην είναι αμιγώς χριστουγεννιάτικο γλυκό, αλλά είναι σωστό στολίδι, με βελούδινη υφή και ανάλαφρη γεύση - ό,τι πρέπει για τα γιορτινά τραπέζια, δηλαδή. Ένα κλασικό γλυκό με βάση σφολιάτας, σου και κρέμα, που εντυπωσιάζει τόσο με την εμφάνισή του, όσο και με τη γεύση του. Γ.Π. 

Bread BC. Αγίας Παρασκευής 59, Χαλάνδρι, τηλ. 210-68.51.961

Stollen από το φούρνο του Τάκη

Ο φούρνος του Τάκη στην Ακρόπολη είναι διάσημος για τα αρτοποιήματα και τα γλυκά του και σίγουρα θα γνωρίζεις για τις ουρές που δημιουργούνται κάτω από το βράχο της Ακρόπολης για τα προϊόντα του. Τα Χριστούγεννα πάλι, είναι η στιγμή να αναζητήσεις το παραδοσιακό stollen, το οποίο χαρακτηρίζεται από μεθυστικό άρωμα. Περιέχει παλαιωμένο ρούμι, φρούτα, μπαχάρια και έντονη γεύση καβουρδισμένου αμύγδαλου. Βέβαια, για τις φετινές γιορτές να σημειωθεί πως υπάρχει ένα μικρό twist, καθώς το stollen θα το βρεις μόνο σε ατομικές μερίδες. Υπάρχει ήδη στις βιτρίνες του φούρνου και με παραγγελία από την προηγούμενη μέρα μπορείς να προμηθευτείς και μεγαλύτερη ποσότητα. Β.Π.

Φούρνος του Τάκη. Μισαραλιώτου 14, Πλάκα, 210-92.30.052

Mont Blanc από το Desire 

Μάλλον δεν χρειάζονται συστάσεις για το Desire, το ζαχαροπλαστείο της Δημοκρίτου στο Κολωνάκι, με τα ντελικάτα και ταυτόχρονα ρετρό γλυκά, εμπνευσμένα από τη γαλλική ζαχαροπλαστική. Πρωταγωνιστής στη βιτρίνα του είναι αυτό τον καιρό η mont blanc, ένα από τα best seller και γλυκό που σε μεταφέρει κάπου στο Παρίσι του παρελθόντος. Κομψή και γιορτινή, εμφανισιακά και μόνο, με βελούδινη κρέμα από κάστανο, σαντιγί και μαρόν γλασέ για τη διακόσμηση, τη βγάζουν σε τρία μεγέθη: σε μέγεθος τούρτας (κατόπιν παραγγελίας), σε μεσαίο σαν πάστα, αλλά και σε ατομικά κεράσματα, για να διαλέξεις αυτό που θέλεις. Γ.Π. 

Desire. Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι, τηλ. 210-36.32.333

Sachertorte από το Sweet Nolan

Sweet Nolan

Sweet Nolan

Η Sachertorte είναι η διάσημη τούρτα της Βιέννης που χάρη στην πλούσια, σοκολατένια γεύση της και την κομψή της εμφάνιση έχει γίνει ένα από τα πιο περιζήτητα γλυκά για τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια. Στην παραδοσιακή συνταγή της, που χρονολογείται από το 1832, περιλαμβάνει ένα πλούσιο σοκολατένιο κέικ, το οποίο αλείφεται με μαρμελάδα βερίκοκο και στο τέλος, περιχύνεται με ένα γυαλιστερό γλάσο σοκολάτας. Αυτό τον γλυκό πειρασμό, σε μία κάπως διαφοροποιημένη αλλά πολύ ωραία εκδοχή, μπορείς να βρεις και στο Sweet Nolan, στο Σύνταγμα. Εκεί η Sachertorte γίνεται με μία βάση από τραγανό feuilletine και περιλαμβάνει στρώσεις από σοκολάτα και μαρμελάδα βερίκοκο από την καλοκαιρινή σοδειά. Μ.Σ.

Sweet Nolan. Απόλλωνος 6Β, Σύνταγμα, τηλ. 210-32.40.698

Στρούντελ από τον Λυκαβηττό

Για πάνω από 35 χρόνια ο φούρνος Λυκαβηττός στο Κολωνάκι είναι από αυτούς που το ψάχνουν λίγο παραπάνω, χωρίς να συγκαταλέγεται στα new age bakeries, για τα οποία μιλάμε τον τελευταίο καιρό. Άλλωστε, είναι αυτός που έμαθε στην Αθήνα τι είναι το γερμανικό ψωμί και γλυκά από όλο τον κόσμο. Αυτή την περίοδο φτιάχνει μάλιστα και το περίφημο στρούντελ του - συνταγή από την Αυστρία - το οποίο αξίζει να δοκιμάσεις, αφού σε γεμίζει με χειμωνιάτικα αρώματα μήλου, σταφίδας και κανέλας. Ένα φύλλο χοντρό τα τυλίγει και κάπως έτσι, απολαμβάνεις πραγματικά κάτι το διαφορετικό. Γ.Π. 

Λυκαβηττός. Δημοκράτους 59, Αθήνα, τηλ. 210-72.11.348

Πανετόνε από τον Παλόγλου

Παλόγλου

Παλόγλου

Το premium πανετόνε από τα ζαχαροπλαστεία Παλόγλου μου έχει μείνει πραγματικά αξέχαστο. Αέρινο, με έντονες κυψελώσεις και τέλεια υγρασία, άρωμα που σε κατακλύζει με το που ανοίξεις το κουτί - το οποίο παρεμπιπτόντως είναι σωστό στολίδι για να το κάνεις δώρο στους αγαπημένους σου- και φίνα γεύση. Πραγματικά είναι από τα πιο ωραία που έχω δοκιμάσει. Η πιο κλασική εκδοχή που θα βρεις - και προτείνω - είναι αυτή με τις σταφίδες και το πορτοκάλι και θα δεις ότι πριν καν το δοκιμάσεις θα νιώσεις τα αρώματα των εσπεριδοειδών και του βουτύρου. Γ.Π

Δες όλες τις διευθύνσεις των καταστημάτων Παλόγλου στο www.panettonepaloglou.com

Μηλόπιτα από το Akra

Το Akra στο Παγκράτι είναι ένα πραγματικά πολυδιάστατο μαγαζί. Εκεί θα πας για φαγητό μεσημέρι και βράδυ, για brunch τα πρωινά, ενώ μπορείς και να περάσεις απλά για να πάρεις ένα ψωμί ή κάποιο περιποιημένο αρτοποίημα στο χέρι. Θες να το πεις εστιατόριο - bakery - ζαχαροπλαστείο; Μπορείς! Τώρα τα Χριστούγεννα μάλιστα, το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής του Akra δουλεύει πυρετωδώς για να ετοιμάσει τα γιορτινά γλυκά που έχουν βάλει στη λίστα τους. Ανάμεσά τους ξεχωρίζω τη μηλόπιτά τους με καραμελωμένα μήλα και αμύγδαλο, που είναι από τις πιο νόστιμες και αρωματικές που έχω δοκιμάσει. Ταιριάζει σίγουρα σαν επιδόρπιο μετά τη γαλοπούλα, αλλά μπορείς να την απολαύσεις και ένα απόγευμα μέσα στις γιορτές, παρέα με ένα φλιτζάνι τσάι, δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Μ.Σ.

Akra. Αμύντα 12, Παγκράτι, τηλ. 210-72.51.116

Μπαμπάδες με ρούμι από το Rio 

Rio

Το πολίτικο ζαχαροπλαστείο Rio στο Παλαιό Φάληρο το ξέρουν από όλη την Αθήνα και ένας σημαντικός λόγος γι’ αυτό είναι τα παραδοσιακά μπαμπαδάκια του. Και μπορεί να μην είναι αμιγώς χριστουγεννιάτικο γλυκό, όμως η λάμψη και ο παραδοσιακός τους χαρακτήρας τα κάνουν ιδανικά για να τα πας δώρο στην οικογενειακή μάζωξη ή για να τα προσφέρεις μετά το γεύμα ανήμερα τα Χριστούγεννα, μαζί με τον καφέ. H αφράτη ζύμη, το ελαφρύ σιρόπι με ρούμι και το «πέρασμα» εξωτερικά με μαρμελάδα βερίκοκο, αλλά και η γέμιση με πλούσια, πραγματικά φρέσκια, σαντιγί τα κάνουν απλά ακαταμάχητα. Γ.Π. 

Rio. Πρωτέως 4-8, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210-98.31.892

Σοκολατένιο πανετόνε από το Temps Perdu

Temps Perdu

To Temps Perdu άνοιξε σχεδόν 1,5 χρόνο πριν στον Πειραιά και έκανε αμέσως αισθητή την παρουσία του, εξαιτίας του τρόπου που μεταχειριζόταν τη ζύμη στις τεχνικές του. Το όνομα του, που στα ελληνικά μεταφράζεται «χαμένος χρόνος», θέλει να μας κάνει να εστιάσουμε στην αίσθηση του χαμένου χρόνου, ο οποίος μέσα από τη γεύση ανακτάται. Για τις φετινές γιορτές λοιπόν θα βρεις - πέρα από τα συνήθη χριστουγεννιάτικα γλυκά - και κλασικό πανετόνε με ζύμη μακράς ωρίμασης, με χειροποίητο κονφί πορτοκάλι, μανταρίνι και λεμόνι, ενώ γεμίζεται με κορινθιακή σταφίδα και αρωματίζεται με Mandarine Napoleon. Μαζί με το κλασικό πανετόνε όμως, φτιάνουν και ένα σοκολατένιο, το οποίο περιέχει καραμελωμένα φουντούκια και αρωματίζεται με Disaronno και το οποίο σου συστήνω ανεπιφύλακτα. Β.Π.

Temps Perdu. Αξαρλιάν 2 Αθήνα και Καραΐσκου 114, Πειραιάς, τηλ. 210-42.96.027

Αμυγδαλόπιτα από τον φούρνο Θωμάς 

Θωμάς

Θωμάς

Η αμυγδαλόπιτα του ζαχαροπλαστείου Θωμάς στην Ηλιούπολη είναι μία και μοναδική. Και αυτό γιατί την έχει αναγάγει σε χριστουγεννιάτικο γλυκό, χωρίς καν να είναι. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ο Θωμάς βγάζει μία στρογγυλή αμυγδαλόπιτα με βάση που θυμίζει λίγο τάρτα, γέμιση αμυγδάλου και επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος ή λευκής, ό,τι προτιμάς. Δεν λείπει φυσικά και η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση και έτοιμο το γλυκό. Αν θέλεις να τη δοκιμάσεις βέβαια, θα πρέπει να κάνεις παραγγελία από νωρίς, γιατί όσο οδεύουμε προς τις γιορτές, η αμυγδαλόπιτα εξαφανίζεται. Γ.Π. 

Θωμάς. Λεωφ. Μαρίνου Αντύπα 58, Ηλιούπολη. τηλ. 210-97.34.458

Χριστουγεννιάτικη πάβλοβα από τη Μαρέγκα Από Σπίτι

Φέτος τις γιορτές πάμε μέχρι το Κολωνάκι για ανεπανάληπτη πάβλοβα. Η Βίκυ Γραμματικοπούλου και η Μπόνα Λάζρι ειδικεύονται στην πάβλοβα και λόγω των ημερών φτιάχνουν τη χριστουγεννιάτικη εκδοχή της, σε σχήμα κορμού με γέμιση κάστανο. Φέτος, μάλιστα, θα βρεις στο μαγαζί και χριστουγεννιάτικο αστέρι πάβλοβα, το οποίο θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σου στο γιορτινό τραπέζι, τόσο με την εμφάνιση όσο και με τη γεύση του. Για την πάβλοβα τους λένε ότι είναι τόσο αέρινη, όσο τα βήματα της Άννας Πάβλοβα, της prima ballarina από την οποία πήρε το όνομά του το γλυκό. Ενημερώνω πως ήδη ξεκίνησαν να δέχονται παραγγελίες για τις γιορτές, οπότε σπεύσε. Β.Π.

Μαρέγκα Από Σπίτι Σκουφά 56, Κολωνάκι, τηλ. 210-33.88.827

Μανταρινάκια στο Μητροπολιτικόν

Μητροπολιτικόν

Μητροπολιτικόν

Αν ψάχνεις για ένα κλασικό κέρασμα για τις γιορτές, τα διάσημα μανταρινάκια του ιστορικού ζαχαροπλαστείου Μητροπολιτικόν, είναι πάντα μια καλή επιλογή. Αυτά τα πορτοκαλί θαύματα, τα ζαχαροτραγανά απ’ έξω, που μόλις τα δαγκώνεις μια θάλασσα σιροπιού ξεχύνεται και πλημμυρίζει το στόμα σου. Βέβαια, όσο μικρά και αν είναι, η προετοιμασία τους είναι απαιτητική, αφού χρειάζονται πολλές ώρες δουλειάς μέχρι να γίνουν και απανωτά καλοπιάσματα και σιροπιάσματα, πριν τα τυλίξουν στις ζελατίνες και τα βάλουν στις προθήκες πλάι στα υπόλοιπα φρουί γλασέ και στα υπέροχα μαρόν γλασέ τους - ό,τι θα περίμενες δηλαδή να βρεις σε ένα καλό, vintage ζαχαροπλαστείο.

Μητροπολιτικόν. Βουλής 39, Σύνταγμα, τηλ. 210-32.40.654