Τα κουνουπίδια και τα μπρόκολα έχουν αρχίσει να γεμίζουν σιγά - σιγά τα ράφια του μανάβη και να βρίσκουν τη θέση τους στην κουζίνα μας. Και, όσο και αν παλιότερα δεν τα είχαμε τόσο σε εκτίμηση, όσο περνούν τα χρόνια συνειδητοποιούμε πόσο παρεξηγημένα ήταν, αφού μπορούν να αξιοποιηθούν σε έναν μακρύ κατάλογο συνταγών.
Συνήθως, όταν τα μαγειρεύουμε χρησιμοποιούμε κυρίως τις φλωρέτες ή αλλιώς τα μπουκετάκια τους και πετάμε τα κοτσάνια. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι και αυτά βρώσιμα - και νόστιμα - ακόμη και αν το παρουσιαστικό τους δεν μας πείθει.
Αν τα επεξεργαστούμε σωστά, μπορούν να αποκτήσουν βελούδινη υφή στο φαγητό και να χρησιμοποιηθούν σε συνταγές που θέλουμε ένα κρεμώδες αποτέλεσμα.
Κάπως έτσι, πετυχαίνεις και το πολυπόθητο zero waste, με ένα νόστιμο φαγητό φτιαγμένο από κάτι το οποίο είχες σκοπό να πετάξεις. Και αν δεν θέλεις να τα καταναλώσεις ακριβώς τη στιγμή που τα κόβεις, μπορεί πάντα να τα φυλάξεις στο ψυγείο για παν ενδεχόμενο, ή ακόμη και στην κατάψυξη, για να έχεις ένα έτοιμο υλικό που σε περιμένει.
Πώς να χρησιμοποιήσεις τα κοτσάνια
Καταρχάς, μπορείς να αξιοποιήσεις τα κοτσάνια από μπρόκολο και κουνουπίδι σε σούπες. Ακόμη, μπορούν να δημιουργήσουν μία νόστιμη και πρωτότυπη σάλτσα για ζυμαρικά ή και ένα ντιπ.
Το κουνουπίδι ειδικά, μπορεί να γίνει βασικό υλικό για μία κρεμώδη, νόστιμη και vegan μπεσαμέλ - αφού πολτοποιήσεις τα κοτσάνια, αν δεν σου έχουν μείνει καθόλου φλωρέτες -, με τη βοήθεια ενός φυτικού ροφήματος.
Τέλος, μπορούν να συνδυαστικά με άλλα υλικά, όπως βούτυρο και τυριά και να γίνουν ένας ωραιότατος και πρωτότυπος πουρές.
Για να το δεις στην πράξη, εδώ σου έχουμε μία συνταγή για βελουτέ σούπα από κοτσάνια, που θα σε ενθουσιάσει.
Σούπα με κοτσάνια από μπρόκολο και κουνουπίδι
Μερίδες: 3-4
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά
Υλικά
- 450 γρ. κοτσάνια από μπρόκολο και κουνουπίδι
- 1 πατάτα μικρή (περίπου 85 γρ.)
- 1 κρεμμύδι μικρό (περίπου 110 γρ.), ψιλοκομμένο
- 1½ φλ. βούτυρο
- 1 κ.γ. λάδι με ουδέτερη γεύση (π.χ. ηλιέλαιο)
- 1 φύλλο δάφνης
- 600 ml νερό (περίπου 2½ φλ.)
- 85 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο (περίπου 1 φλ.)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- κρουτόν για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
- Για τη σούπα με τα κοτσάνια από μπρόκολο και κουνουπίδι, κόβουμε τα λαχανικά σε λεπτές φέτες αν είναι πολύ σκληρά.
- Καθαρίζουμε την πατάτα, την κόβουμε σε κομμάτια και τη βάζουμε σε μπολ με νερό για να μη μαυρίσει.
- Σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει το βίντεο.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι και λίγο αλάτι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 5-7 λεπτά.
- Στραγγίζουμε την πατάτα και την προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα κοτσάνια των λαχανικών, το δαφνόφυλλο και αλάτι.
- Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το νερό, τόσο ώστε να καλύψει ίσα - ίσα τα υλικά.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά να πάρει βράση το φαγητό και στη συνέχεια, τη χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ, ή αλλιώς στο μπλέντερ, σε δόσεις.
- Επιστρέφουμε τη σούπα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς.
- Διορθώνουμε τη γεύση με πιπέρι και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο επιπλέον αλάτι.
- Σερβίρουμε τη σούπα σε μπολ, γαρνίροντας αν θέλουμε με κρουτόν και την απολαμβάνουμε ζεστή.
- Αν δεν έχουμε αρκετά περισσεύματα από κοτσάνια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βέβαια και τις κορυφές των λαχανικών, ή και άλλα λαχανικά της αρεσκείας μας.
- Η σούπα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως και 4 μέρες.
Πηγή: The Washington Post