Υλικά
            
        
        
        
        
    για περίπου 2-3 βάζα των 250 ml
- 1 κιλό σταφύλια χωρίς κουκούτσια
 - 200 ml μούστο
 - 150 γρ. ζάχαρη (ή ανάλογα με τα σταφύλια και τη γλυκύτητα)
 - 1 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)
 - ξύσμα 1 λεμονιού
 
 Διαδικασία
        
            
        
                            
                        
            
    Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή) 
        - Για τη μαρμελάδα σταφύλι με μούστο πλένουμε καλά τα σταφύλια και τα βάζουμε σε μπλέντερ ή χρησιμοποιούμε πολτοποιητή χειρός και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν λείος πολτός.
 - Μεταφέρουμε τον πολτό σε κατσαρόλα μαζί με τον μούστο, τη ζάχαρη, την κανέλα και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
 - Φέρνουμε τη μαρμελάδα σε βρασμό σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε για 25-30 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
 - Κατά τη διάρκεια του βρασμού αποστειρώνουμε 3-4 βάζα των 250 ml, βάζοντας τα σε κατσαρόλα με βραστό νερό για 5 λεπτά και τα σκουπίζουμε πολύ καλά.
 - Για να δούμε αν η μαρμελάδα μας έχει πήξει βάζουμε ένα μικρό πιάτο στην κατάψυξη για λίγα λεπτά, παίρνουμε λίγη μαρμελάδα με κουτάλι και τη ρίχνουμε στο παγωμένο πιάτο. Αφήνουμε 1 λεπτό και πιέζουμε ελαφρά με το δάχτυλο. Η μαρμελάδα δεν ρέει και διατηρεί ελαφρώς τη φόρμα της, είναι έτοιμη.
 - Γεμίζουμε τα βάζα με τη μαρμελάδα, κλείνουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα φυλάξουμε.
 
- Για πιο έντονο χρώμα και φρουτώδες άρωμα, χρησιμοποιούμε κόκκινα σταφύλια ή μείγμα κόκκινων και λευκών.
 - Αν θέλουμε πιο λεία υφή, περνάμε τη μαρμελάδα από σίτα ή σουρωτήρι πριν τη βάλουμε στα βάζα.
 - Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε πληθώρα γλυκών, όπως cheesecake ή πάστα φλόρα.
 
Αμαρυλλίς Τσέγκου