Ένα από τα πιο παραδοσιακά κεράσματα της Μήλου είναι το γλυκό κουφέτο. Δεν είναι το κουφέτο που έχουμε στο νου μας, αλλά …ντόπια λευκή κολοκύθα. Η οικογένεια Βήχου εδώ και 31 χρόνια παρασκευάζει το παραδοσιακό γλυκό, το οποίο πλέον είναι υπόθεση τριών γενεών.
Όλα ξεκίνησαν από ένα χωράφι το 1994, οπότε και η οικογένεια ξεκίνησε να καλλιεργεί τις κολοκύθες. Η κάμερα της εκπομπής του ΣΚΑΪ «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» βρέθηκε στο χωριό Ζαφειρία της Μήλου και συγκεκριμένα, στο χωράφι της οικογένειας Βήχου, για να παρακολουθήσει τις διαδικασίες της καλλιέργειας και στη συνέχεια της παρασκευής του γλυκού.
«Είναι πολύ παλιό γλυκό, από την εποχή που χρησιμοποιούνταν ως κέρασμα στους γάμους, αφού τότε δεν είχαν τη δυνατότητα να δώσουν κουφέτα», εξήγησε ο Παναγιώτης Βήχος.
Και αφού άφησαν τα κτήματα, σειρά είχε η ετοιμασία του γλυκού. Εκεί η εκπομπή βρήκε τη νεότερη γενιά της οικογένειας, την Εμμανουέλα και τον Στέφανου, τα παιδιά του κ. Παναγιώτη που εξήγησαν τη διαδικασία, αλλά και την ιστορία της παράδοσης της οικογένειάς τους. «Απ' όταν ήμασταν μικροί, ο πατέρας μας μας έδειχνε πώς φτιάχνεται το γλυκό. Παλιότερα μάλιστα, το εργαστήριο ήταν κάτω από το σπίτι μας, οπότε, θέλοντας και μη, βλέπαμε τη διαδικασία από πολύ μικροί». Αφού κοπεί η κολοκύθα σε μικρά κομμάτια, παίρνει τη θέση της σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, το μέλι και το ασπρισμένο αμύγδαλο και στη συνέχεια μπαίνει στη φωτιά.
Εκεί απ' όπου ξεκίνησαν όλα
Αν μη τι άλλο, στην κουβέντα μπήκε και η γυναίκα που ξεκίνησε όλη αυτή την παράδοση, η κ. Χρυσούλα Βήχου, μητέρα του Παναγιώτη. «Ξεκίνησα να φτιάχνω το γλυκό πριν από περίπου 30 χρόνια. Είναι άλλωστε η παράδοση του τόπου μας. Αισθάνομαι πολύ περήφανη που έκανα καλά παιδιά και τους έδειξα τα καλά του τόπου μας, και έτσι έμειναν σε αυτόν. Και, θα ήθελα να μείνουν και τα εγγόνια μου», είπε με αγάπη και στοργή.
Αντίστοιχα, και τα εγγόνια της κ. Χρυσούλας δεν δίστασαν να πουν ότι βλέποντας τον πατέρα τους να ασχολείται με τα χωράφια και το ντόπιο προϊόν νιώθουν πραγματική χαρά και θέλουν να πάρουν και εκείνα τη σκυτάλη. «Είμαστε της παράδοσης και μας αρέσει πολύ ο τόπος μας», είπε χαρακτηριστικά ο Στέφανος.
«Το νησί μας είναι πανέμορφο και όσο και αν έχω ταξιδέψει, τη Μήλο δεν θα την άλλαζα με τίποτα, είπε με τη σειρά της η Εμμανουέλα.
Όλα αυτά βέβαια, τρώγοντας το κουφέτο, το γλυκό κουταλιού με την τοπική, λευκή κολοκύθα, που όλοι βρήκαν νοστιμότατο.