Η αυλή της γιαγιάς του Γιώργου στην Άνω Μεριά Σαμοθράκης, μετατράπηκε σταδιακά σε ταβέρνα που μαζευόταν όλο το χωριό. Σήμερα ο Γιώργος και η γυναίκα του κρατούν τη σκυτάλη και μαγειρεύουν κατσικάκι σε 21 εκδοχές, ενώ έχουν βραβευτεί για τις παραδοσιακές λιχουδιές τους που βγαίνουν από τον ξυλόφουρνο και όχι μόνο. 

Το κατσικάκι, όπως λένε οι ντόπιοι είναι το «ψάρι» του νησιού και γι΄ αυτό, κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού στο νησί, η εκπομπή του ΣΚΑΪ «Όπου Υπάρχει Ελλάδα», επισκέφτηκε την ταβέρνα Καρυδιές, για να μάθει την ιστορία της και βέβαια, τη σπεσιαλιτέ της, το κατσικάκι, αλλά και την ιδιαίτερη φασολάδα που φτιάχνουν εκεί. 

«Η Σαμοθράκη είναι ένα νησί το οποίο το κρατά η κτηνοτροφία, δεν έχει ψάρι. Στα 10 άτομα θα έλεγα ότι υπάρχουν μόλις 2 ψαράδες», εξηγεί ο Γιώργος.

Η ταβέρνα τους είναι οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε το 1997 από τη γιαγιά του Γιώργου και φημίζεται για το κατσικάκι της. «Το φτιάχνουμε σε πολλές εκδοχές και καλύπτουμε όλα τα γούστα».

Όπως εξήγησε μάλιστα ο Γιώργος στην κάμερα της εκπομπής, ο χώρος είναι ουσιαστικά η αυλή του οικογενειακού τους σπιτιού. «Ήταν το σπίτι της γιαγιάς μου. Παλιά, όταν δεν υπήρχε ρεύμα και τηλέφωνο σε όλο το χωριό, πολλοί συγχωριανοί έρχονταν εδώ για να πάρουν τηλέφωνο και, όσο περίμεναν, ζητούσαν από τη γιαγιά μου να τους φτιάξει έναν καφέ, αργότερα να τους σερβίρει λίγο ούζο και έτσι στη συνέχεια εξελίχθηκε σε αυτό που είναι σήμερα». 

Τη στιγμή μάλιστα που η εκπομπή του ΣΚΑΪ βρισκόταν στην ταβέρνα και μιλούσε με τους ιδιοκτήτης, ήδη το κατσικάκι στη λαδόκολλα σιγοψηνόταν στον ξυλόφουρνο. Το ίδιο και το κατσικίσιο κότσι με μέλι, ένα λίγο πιο ιδιαίτερο πιάτο και μία ακόμη παραλλαγή, το γεμιστό κατσικάκι με συκωταριά, που αποτελεί παραδοσιακή συνταγή. Μαζί τους βέβαια ήταν και η μελιτζάνα φούρνου. 

«Χρησιμοποιούμε κατά κόρον τον ξυλόφουρνο και τη μασίνα και, όπως λέμε και στο προσωπικό μας, το φαγητό είναι καλύτερο να ψήνεται αργά, ώστε να δένουν όλες οι γεύσεις μεταξύ τους», σημειώνει ο Γιώργος. Χρειάζονται μάλιστα 3-4 ώρες για να ψηθούν όλα τα φαγητά, όπως αποκάλυψε η Πολυξένη. Και τα κατσικάκια, που είναι και η σπεσιαλιτέ τους, είναι βέβαια όλα δικής τους παραγωγής. 

«Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και να προσθέσουμε βέβαια και δικά μας στοιχεία και ιδέες, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην τσιγαριστή φασολάδα».

Φυσικά, η κάμερα της εκπομπής κατέγραψε τη διαδικασία μαγειρέματος της ιδιαίτερης αυτής φασολάδας, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο: